Αντάρτικο το Πάσχα από κοινωνία και Μητροπολίτες – Σχέδιο για… μπλόκο σε μαζική έξοδο – Αποφάσεις για την πρόωρη Ανάσταση
Η σχεδόν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων να μην επιτρέψουν την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για το Πάσχα πυροδοτεί αντιδράσεις στην κοινωνία, με το Μαξίμου να «φοβάται» κύματα εξόδου από τα αστικά κέντρα την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Ήδη τα κορονοπάρτι στις κεντρικές πλατείες έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς για την διασπορά της νόσου ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφεύγει να παρέμβει για να μην επαναληφθούν φαινόμενα Νέας Σμύρνης.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Αυστηρά μέτρα στις εξόδους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ληφθούν ενόψει του Πάσχα προκειμένου να σταματήσουν τους πολίτες οι οποίοι κουρασμένοι από τα συνεχή μέτρα ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα παρά το απαγορευτικό που θα υπάρξει.
- Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινωθούν την Τετάρτη, έτσι ώστε να υπάρξουν και οι ανάλογες προειδοποιήσεις σε όσους επιλέξουν να παραβούν την απόφαση της κυβέρνησης.
Αρκετοί είναι εκείνοι που αναζητούν «παράθυρα» και εναλλακτικές διαδρομές προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν και να κάνουν Ανάσταση στο χωριό.
Είναι ενδεικτικό πως το 62% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση της Alco για το Open τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων την περίοδο του Πάσχα, το 29% διαφωνεί και το 9% Δεν ξέρει δεν απαντά.
Οι πληροφορίες έχουν φτάσει στο Μαξίμου το οποίο σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζει σχέδιο αποτροπής τέτοιων φαινομένων. Ο εκνευρισμός που επικρατεί στην κοινωνία γίνεται ολοένα και ποιο έντονος και αποτυπώνεται στις πλατείες με τα κορονοπάρτι.
- Στην μέτρηση της Alco οι πολίτες σε ποσοστό 51% εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το 40% εκτιμά πως τα μέτρα κινούνται σε θετική κατεύθυνση και το 9% δεν ξέρει, δεν απαντά.
Ανάσταση στις 21:30 – Στα «κάγκελα» οι Μητροπολίτες
Το πρωί της Δευτέρας στην καθιερωμένη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους λοιμωξιολόγους συζήτησε μεταξύ άλλων το ζήτημα των ακολουθιών της ημέρες της Μεγάλη Εβδομάδας.
Την ίδια στιγμή η Αρχιεπισκοπή ανακοίνωσε την σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για σήμερα το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης που είναι ο συνδετικός κρίκος του Μαξίμου με την εκκλησία έκλεισε το ραντεβού μεταξύ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στο περιθώριο της εκδήλωσης στη βουλή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Ο πρωθυπουργός πέρασε όλα τα αιτήματα της Ιεράς Συνόδου εκτός από το βράδυ της Ανάστασης που πρότεινε να γίνει νωρίτερα στις 21:30 και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22:00, αντί για τα μεσάνυχτα. Αν και ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε να είναι σύμφωνος, αρκετοί είναι οι Μητροπολίτες που διαφωνούν με την αλλαγή της ώρας.
- «Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα» είπε ο κ. Ιερώνυμος. Ωστόσο Ιεράρχες με δημόσιες τοποθετήσεις τους δηλώνουν αντίθετοι και αναμένουν την τελική απόφαση της ΔΙΣ. «Η Ανάσταση θα πρέπει να γίνει κανονικά στις 12 τα μεσάνυχτα, καθώς όπως είπε, αν γίνει νωρίτερα, θα επικρατήσει αναστάτωση στους δρόμους» τόνισε στο Mega Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.
Μητροπολίτες υποστηρίζουν πως η διεξαγωγή της ακολουθίας της Ανάστασης νωρίτερα θα αυξήσει την κινητικότητα καθώς εκείνη την ώρα θα έχουν μόλις κλείσει τα σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο, οι πλατείες των εκκλησιών μετά το τέλος της Ανάστασης θα γεμίσουν από νέους όπως συμβαίνει τα Σαββατοκύριακα, παράλληλα θα υπάρξει ζήτημα με την παραλαβή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, ενώ εκφράζουν το ερώτημα τι θα γίνει στα χωριά που η Ανάσταση γίνεται νωρίτερα λόγω της έλλειψης ιερέων.
Ποιος είναι ο συμψηφισμός
Ο συμψηφισμός που έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος αφορά την αύξηση του αριθμού των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται εντός των μεγάλων ναών, την πραγματοποίηση των ακολουθιών της Αποκαθήλωσης, του Επιταφίου και της Αναστάσεως στους εξωτερικούς χώρους με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Μάλιστα η περιφορά του Επιταφίου θα περιοριστεί γύρω από τις εκκλησίες ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι το Πάσχα οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας έγιναν ουσιαστικά κεκλεισμένων των θυρών καθώς η χώρα ήταν σε αυστηρό lockdown.
Οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της ΔΙΣ. Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά τότε δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμα και εντός της ημέρας, σε αντίθετη περίπτωση θα γίνουν την Παρασκευή.