Ανταπόκριση από Σ. Αραβία: Τρίγωνο συνεργασίας Αθήνας-Καΐρου-Ριάντ σε τομείς ενέργειας – Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Ανταπόκριση από Σ. Αραβία: Τρίγωνο συνεργασίας Αθήνας-Καΐρου-Ριάντ σε τομείς ενέργειας – Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά έριξε βαριά σκιά στην ελληνική αποστολή στη Σαουδική Αραβία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε εν πτήσει και τροποποίησε το πρόγραμμα του την Τετάρτη ακυρώνοντας την προγραμματισμένη περιοδεία του σε Ρόδο και Χάλκη. Ενέργεια και επενδύσεις είναι ψηλά στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης του με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Της Στεφανίας Μουρελάτου – Ανταπόκριση από Ριάντ

Ήδη κατά την χθεσινή τοποθέτηση του στη Σύνοδο Κορυφής του φόρουμ Middle East Green Initiative ο πρωθυπουργός υπαινίχθηκε τους τομείς συνεργασίας σκιαγραφώντας ένα τρίγωνο συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου- Σαουδικής Αραβίας. 

  • “Πρόσφατα ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο που αφορά την κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης που θα επιτρέψει την είσοδο πολύ φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο” σημείωσε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι “μπορούμε να αποτελέσουμε το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο.

Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει αυτές τις εξαγωγές υδρογόνου και στη συνέχεια θα διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

“Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Μπαχρέιν.

Αργότερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει με τον διεθνούς φήμης δημοσιογράφο Τζον Ντεφτεριος στο φόρουμ Future Investment Initiative, όπου συγκεντρώνονται για να το παρακολουθήσουν οι σημαντικότεροι επενδυτές του Κόλπου.

Δύο μηνύματα κομίζει σύμφωνα με πληροφορίες.

Τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή της στην ανάπτυξη έπειτα από τους κλυδωνισμούς της πανδημίας και κυρίως να υπογραμμίσει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παράγοντας σταθερότητας. Με το βλέμμα δηλαδή στραμμένο στην Άγκυρα, ο αναθεωρητισμός της οποίας και η στάση της την έχουν απομακρύνει από ηγέτιδες δυνάμεις του αραβικού κόσμου.

Σχετικά Άρθρα