Ανησυχητική έρευνα για τον εμβολιασμό – Μειώνεται ακόμη περισσότερο το ποσοστό – Δύο στους 3 γονείς λένε όχι για τα παιδιά τους
Περίπου 8 στους 100 από τους ήδη εμβολιασμένους με δύο δόσεις εμβολίου κατά του κοροναϊού δεν σκοπεύει να κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου ενώ 88% των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί λέει “ναι”. Την ίδια στιγμή, δύο στους τρεις Ελληνες γονείς δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι της COVID-19. Εξ αυτών, μόνο το 33% δηλώνει ότι σκοπεύει να εμβολιάσει το παιδί του.
Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της Πανελλήνιας Ερευνας Υγείας – Hellas Health VIII, του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (υπό την αιγίδα και χορηγία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), που διενεργήθηκε το διάστημα από 5 έως 22 Νοεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ενηλίκων της χώρας μας και την οποία παρουσίασε χθες ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου, Γιάννης Τούντας.
Όπως κατέδειξε η έρευνα, το 74% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί για την COVID-19, το 43% για τη γρίπη, το 25% για τον πνευμονιόκοκκο, το 14% για την ηπατίτιδα Β, το 11% για τον έρπητα ζωστήρα, το 10% έχει κάνει το τρίδυμο εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, και το 6% το τετραδύναμο διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας. Από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για πνευμονιόκοκκο ή γρίπη, το 56% δεν το θεωρεί απαραίτητο, το 24% είναι επιφυλακτικό με τα εμβόλια και το 20% δηλώνει αμέλεια. Το 18% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού στην απόφασή του να κάνει τα άλλα εμβόλια ενηλίκων. Για το 28% αυτών η επιρροή ήταν αρνητική και δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Δύο στους τρεις γονείς δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι της COVID-19 – Εξ αυτών, μόνο το 33% δηλώνει ότι σκοπεύει να εμβολιάσει το παιδί του.
Όπως σχολίασε ο κ. Τούντας, «πέρα από την COVID-19 και εφόσον καταφέρουμε να τιθασεύσουμε την πανδημία, θα πρέπει η πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το πώς θα προωθήσει και τους άλλους εμβολιασμούς των ενηλίκων». Αντίστοιχα, ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των γονιών για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι του κορωνοϊού. Το 36% των γονιών δήλωσε ότι έχουν εμβολιαστεί τα παιδιά του και μόλις ένας στους τρεις από τους υπολοίπους δηλώνει ότι θα το κάνει.
Η έρευνα εστίασε και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας: το 11% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο δεν έλαβε τις αναγκαίες θεραπευτικές ή/και διαγνωστικές υπηρεσίες που χρειαζόταν, με τους κύριους λόγους να είναι το κόστος (49%), η απόσταση (24%) και η πανδημία (23%). Το 3% αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία για κάποιο χρόνιο νόσημα λόγω πανδημίας, το 8% να την παρατείνει και το 5% να την αναβάλει. Τέλος, η έρευνα καταγράφει αύξηση του αριθμού των καπνιστών (40% έναντι 36% που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα του 2017) και του αριθμού των πολιτών που δεν καταναλώνουν λαχανικά ή φρούτα. Ειδικότερα, το 12% δεν καταναλώνει λαχανικά και αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι δεν τρώει φρούτα (6% και 8% αντίστοιχα ήταν τα ποσοστά το 2017).
Πηγή: kathimerini.gr