Ανησυχία για τον κοροναϊό – Επικριτικοί οι ειδικοί για τη χαλάρωση των μέτρων

Ανησυχία για τον κοροναϊό – Επικριτικοί οι ειδικοί για τη χαλάρωση των μέτρων

Τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι διατυπώνουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, μεταξύ άλλων για την κατάργηση ή μη του πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά και την υποχρεωτική καραντίνα σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει από Covid19.

Σε αυτό το μήκος κύματος συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί θεωρούν ότι τα μέτρα δε θα πρέπει να καταργηθούν πριν το Πάσχα αλλά οποιαδήποτε σκέψη θα πρέπει να μετατεθεί για μετά. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που έχουν διατυπώσει σοβαρότατες επιφυλάξεις για οποιαδήποτε πρόωρη χαλάρωση.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση μάσκας παραμένει ενώ οι δύο ημερομηνίες που εξετάζονται για ενδεχόμενη χαλάρωση άλλων μέτρων είναι η 18η Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα) είτε η 2η Μαΐου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 28.933 κρούσματα που παραπέμπει στις χειρότερες ημέρες της πανδημίας, ενώ παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα λύματα σε οκτώ από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Σε ότι αφορά τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, χθες έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό 49 άνθρωποι, ενώ 351 είναι οι διασωληνωμένοι. Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός καθώς ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων δείχνει ότι αυτοί οι δείκτες στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν.

Ο Νίκο Καπραβέλος μιλώντας στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο προειδοποίησε για τη χαλάρωση των μέτρων εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο iefimerida είπε «αυτή η Stealth παραλλαγή της Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική, που κρατάει ενεργή την πανδημία». Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί αναλυτικά στους επτά, κατά τη γνώμη του, λόγους που οδηγούν στην έξαρση της πανδημίας:

  • Στη σταδιακή επικράτηση της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, η οποία είναι κατά 30%-40% πιο μολυσματική απ’ ό,τι η παραλλαγή Όμικρον 1.
  • Στην εξασθένηση της ενεργητικής (λόγω εμβολιασμών) και της παθητικής (λόγω μόλυνσης) ανοσίας μετά την παρέλευση λίγων μηνών.
  • Στα σχετικά υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων ή ανεπαρκώς εμβολιασμένων σε σχέση με τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες και στα παιδιά.
  • Στην πρόωρη χαλάρωση ορισμένων μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η άρση των περιορισμών στις συναθροίσεις σε γήπεδα και αλλού.
  • Στην πλημμελή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, και κυρίως του εμβολιαστικού ελέγχου σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
  • Στον γενικότερο εφησυχασμό που τροφοδοτείται από υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας και από άστοχες δηλώσεις για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων στο κοντινό μέλλον.
  • Στην αναπόφευκτη κόπωση του πληθυσμού έπειτα από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων και στην ανάγκη του για γρήγορη επάνοδο στην προ πανδημίας κανονικότητα.

Ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξηγεί ότι η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται οφείλεται στα χαρακτηριστικά της υπο-ομάδας Β.Α2 της μετάλλαξης Όμικρον και εντοπίζεται κυρίως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο αυτή την εποχή και όχι μόνο ελληνικό, όπως εξηγεί.

Ωστόσο, ο καθηγητής παρατηρεί μεν ότι αν και δεν παρατηρείται αύξηση στους σκληρούς δείκτες (αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών), ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων συνεπάγεται ότι η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. «Ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται ανάμεσά μας», υπογραμμίζει.

Σχετικά Άρθρα