Ανατροπή με τις χάρτινες αποδείξεις: Σχέδιο να μετράνε στην κάλυψη του 30% – Καμία ανακοίνωση για μείωση ορίου

Ανατροπή με τις χάρτινες αποδείξεις: Σχέδιο να μετράνε στην κάλυψη του 30% – Καμία ανακοίνωση για μείωση ορίου

Το σχέδιο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο… επαναφέρει τις χάρτινες αποδείξεις στο προσκήνιο οι οποίες θα μετράνε για την κάλυψη του ορίου 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να φυλάνε τις αποδείξεις που θα παίρνουν από κάθε κατάστημα ή επαγγελματία.

Βέβαια βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του δεύτερου μήνα του έτους, και κανένας φορολογούμενος δεν έχει συγκεντρώσει χάρτινες αποδείξεις, όταν πληρώνει με μετρητά. Επιπλέον είναι ακόμη ρευστό το ζήτημα με την κατάργηση για έναν χρόνο τα πρόστιμα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις λόγω κοροναϊού!

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα να καλύψουν το αφορολόγητο όριο και με τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν, όταν πληρώνουν με μετρητά.

  • Ειδικότερα το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μετά από κάθε συναλλαγή με μετρητά, οι φορολογούμενοι θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ σκανάροντας και αποστέλλοντας σε ειδική εφαρμογή το QR Code της απόδειξης.

Το ύψος της συναλλαγής θα προστίθεται στον «λογαριασμό» το φορολογούμενου με τις δαπάνες που εξοφλήθηκαν με πλαστικό χρήμα, διευκολύνοντας έτσι την κάλυψη του 1/3 του εισοδήματός του. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εφαρμογή θα διατίθεται το Google Play και το App Store και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το έξυπνο κινητό του το QR Code της απόδειξης που εκδίδουν οι νέου τύπου ταμειακές μηχανές.

Μάλιστα η εφαρμογή είναι πιθανόν να ενημερώνει τον φορολογούμενο εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή αν έχει κοπεί από πειραγμένη ταμειακή μηχανή. Μόλις ο φορολογούμενος περάσει τη χάρτινη απόδειξη στο σύστημα της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητά της ή όχι.

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το όριο του 30% για τις αποδείξεις παραμένει όπως επίσης και το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται στις αποδείξεις που λείπουν.

Το μέτρο δεν συνδέεται με το αφορολόγητο όριο ενώ ειδικά για το 2020 το οικονομικό επιτελείο αναζητά λύσεις ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τα νοικοκυριά που δεν κατάφεραν πέρυσι να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown.

Παράλληλα με τις σκαναρισμένες αποδείξεις, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και δέσμη κινήτρων ώστε οι φορολογούμενοι να ζητούν με μεγαλύτερη ένταση τις αποδείξεις τους όταν πληρώνουν με μετρητά. Μεταξύ αυτών οι αλλαγές στη φορο-λοταρία με βασικότερη να μπαίνουν στην κλήρωση που γίνεται κάθε μήνα οι συναλλαγές με τις σκαναρισμένες χάρτινες αποδείξεις ή οι τελευταίες να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβράβευσης σε συνδυασμό με αλλαγή του μοντέλου επιβράβευσης. Τα 1.000 ευρώ σε χίλιους τυχερούς κάθε μήνα, δεν «τραβάνε» και κατά περιόδους έχουν πέσει στο τραπέζι κληρώσεις αισθητά μεγαλύτερων χρηματικών ποσών, αυτοκινήτων ή ακόμα και ακινήτων.

  • Ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις στο όριο του 30% του εισοδήματος για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές δαπάνες του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το σενάριο να μειωθεί το όριο στο 20%. Έτσι, ένας φορολογούμενος με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πρέπει να συλλέξει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ αντί για 3.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο του 22% για κάθε ευρώ που λείπει.

Σχετικά Άρθρα