Ανάλυση: Τα δύο βασικά στοιχεία που ξέχασε στη “διακήρυξη” του… ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος
Πόση πολιτική και παραταξιακή απόσταση μπορεί να χωρίζει τη διακήρυξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου, από τις θέσεις που εκφράζει ο πρώην Πρωθυπουργός και βασικός υποστηρικτής της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ; Ο πρώτος μιλά για τον «πατριωτισμό του κέντρου» και ο άλλος για «σοσιαλισμό ή βαρβαρότητα». Η πολιτική διακήρυξη του Ανδρέα Λοβέρδου ήρθε σε μια στιγμή έντονων ανακατατάξεων στο ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικών αξιών.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε φάση ανάτασης και πέρα από τις περιφερειακές νίκες σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη, τον τόνο δίνει το SPD, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας με τον Όλαφ Σόλτς να διατηρεί προβάδισμα, αν και ψαλιδισμένο, στην κούρσα με τους Χριστιανοδημοκράτες.
- Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε μια λιτή διαδικτυακή εκδήλωση κάλεσε σε ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ. Στα σύμβολα, το χρώμα και την ιστορία του. Όμως ο υποψήφιος στην εκλογική κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αφήνει πίσω δυο βασικά στοιχεία του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου, το ίδιο το όνομα. Το Σοσιαλιστικό και το Κίνημα.
Η μόνη αναφορά στη σοσιαλιστική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο για να επικρίνει την καθίζηση που εκείνος βλέπει τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε επίπεδο πολιτικής επιρροής.
Γράφει ο κ. Λοβέρδος στην ιδρυτική διακήρυξη της πλατφόρμας του για την υποψηφιότητά του:
- «Σήμερα η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε αναζήτηση πυξίδας. Τα κόμματά της κυβερνούν ή θα κυβερνήσουν σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όμως το ιδεολογικοπολιτικό της ρεύμα βρίσκεται σε φάση αναζήτησης της νέας φυσιογνωμίας της».
Στον αντίποδα ο Γιώργος Παπανδρέου προτιμά να βλέπει συνειδητά το χώρο του ως εν δυνάμει πλειοψηφικό πανευρωπαϊκά.
Από τη Γερμανία και σε προεκλογική εκδήλωση της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας μιλώντας σε Έλληνες της Γερμανίας ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς όχι δεν βλέπει το τέλος των ιδεολογιών αλλά και την μεγάλη ευκαιρία της ανάκαμψης της σοσιαλδημοκρατίας με τις προφητείες να διαψεύδονται.
- «Παρά τις προβλέψεις κάποιων δήθεν προφητών για το τέλος των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ήρθε η ίδια η πραγματικότητα να βάλει τέλος σε αυτές τις δοξασίες, που αποτελούν χωρίς αμφιβολία ευσεβή πόθο όλων εκείνων οι οποίοι δεν βολεύονται σε έναν κόσμο δημοκρατίας και συμμετοχής» ήταν τα λόγια τους στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία.
ΠΑΣΟΚ δια πάσα… χρήση
Ο Ανδρέας Λοβέρδος θέλει ένα κόμμα του Κέντρου που θα το λένε ΠΑΣΟΚ μετά το Συνέδριο. Το κλίμα βαραίνει όσο πλησιάζει η κάλπη του Δεκεμβρίου όπως όλα δείχνουν ως πιθανότερη περίοδο διεξαγωγής των εκλογών.
- Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αξιοποιεί το όνομα του ΠΑΣΟΚ και σαν ασπίδα για να αποκρούσει τις επιθέσεις που δέχεται ότι θα στρίψει το κόμμα και πάλι στη αγκαλιά της Δεξιάς.
Αφού χρεώνει στον ίδιο τον Τσίπρα τη σχετική προπαγάνδα σε βάρος του, ρίχνει τα βέλη του και κατά υποστηρικτών άλλου συνυποψήφιού του και μιλά ευθέως για στελέχη που έχουν συμφωνήσει ήδη με το ΣΥΡΙΖΑ. «Όποιος θέλει να πάει σε άλλο κόμμα, διευκολύνεται με το όνομα «ΚΙΝΑΛ» που δεν έχει ιστορία».
Καριερίστες
Ο φόβος της διάσπασης σε ένα ενδεχόμενο επικράτησης του κ. Λοβέρδου στη μάχη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ είναι ορατός και έχει εκφραστεί πολλές φορές στο παρασκήνιο από πολλές κατευθύνσεις μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η στροφή του ΚΙΝΑΛ προς τη συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές θεωρείται από πολλούς βέβαιη με επικεφαλής του κόμματος τον κ. Λοβέρδο και ήδη πολλοί μιλούν για τους καριερίστες του Κινήματος Αλλαγής και τους πρώην ΠΑΣΟΚους που θα θελήσουν δια… της ΑΝΕΛοποίησης να μεταπηδήσουν από ένα αποδυναμωμένο κόμμα στη ΝΔ.
Θεωρούν δηλαδή ότι με μια επικράτηση Λοβέρδου λύνουν όπως σημείωνε ιστορικό στέλεχος το πρόβλημα της πολιτικής καριέρας.
Παράλληλοι δρόμοι
Στο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Ο προβληματισμός δεν κρύβεται για το τι μπορεί να σηματοδοτήσει το αποτέλεσμα της κάλπης για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
- Από το καλοκαίρι πάντως υπάρχουν φωνές στην Κουμουνδούρου που επιζητούν μια γενναία εξωστρεφή διαδικασία ή ένα μεγάλο κομματικό γεγονός για να μη μονοπωλήσει η Χαριλάου Τρικούπη το ενδιαφέρον στην προεκλογική περίοδο που έχει αρχίσει. Πλέον με την εξέλιξη της πανδημίας και εκ των πραγμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα βρεθούν να διεξάγουν Συνέδριο και εκλογές την ίδια περίοδο.
Για το ΣΥΡΙΖΑ πάντως το Συνέδριο δεν φαίνεται να παίρνει άλλη αναβολή. Αλλά όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας φαίνεται να εισηγείται σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό προκειμένου να τονωθεί η διαδικασία του διαρκούς μετασχηματιμσού του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Για την ώρα πάντως απέκλεισε να εισηγηθεί την προσθήκη της εκλογής αρχηγού από τη βάση του κόμματος με ανοιχτές διαδικασίες, όπως ξεκαθάρισε στη Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.