Ανάλυση: Τα διλήμματα Τσίπρα για το Συνέδριο – Οι εκτιμήσεις για την “στροφή” Μαξίμου και τα νέα σενάρια για εκλογές
Εν μέσω σεναρίων που κατά κύριο λόγο φαίνεται ότι τροφοδοτούνται και από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμη και αλλαγής του εκλογικού νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ με το καλημέρα της νέα χρονιάς είναι πλέον υποχρεωμένος να ζητά εκλογές σε κάθε ευκαιρία αν όχι σε κάθε ημερήσια διάταξη. Ο χρόνος πιέζει για γρήγορες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα. Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι από τη στιγμή που έθεσε το θέμα ευθέως και επιτακτικά από το βήμα της Βουλής το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαξιώσει το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Όσο όμως κι αν προσπάθησε εμφανώς αμήχανα να το αντικρούσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή η αλλαγή στη στάση του για τις πρόωρες κάλπες ήταν περισσότερο από εμφανής καθώς από το “εκλογές στο τέλος της τετραετίας” πέρασε πλέον στα σενάρια και τις διαρροές περί κατάλληλου χρόνου την ώρα μάλιστα που κορυφαία και πολύπειρα στελέχη της ΝΔ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν αποφεύγουν την εκτίμηση για κάλπες το Φθινόπωρο.
- Τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα ήταν γεμάτα από εκλογολογία με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν.
Στην Κουμουνδούρου κανείς δεν φέρνει αντίρρηση στο αίτημα Τσίπρα για εκλογές καθώς η πολιτική αλλαγή κρίνεται οριζόντια μέσα στο κόμμα ζωτικής σημασίας για και για την κοινωνία. Διαβάζουν τα διακινούμενα σενάρια και με κάποια θυμηδία καθώς εσχάτως είδαν ακόμη και δημοσιεύματα για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα η αμήχανη στάση της κυβέρνησης και της ΝΔ έγκειται στη βασική στρατηγική επιλογή του να νομοθετήσει την απλή αναλογική.
Όσο κι αν θέλουν να εμφανίζονται σίγουροι από τη ΝΔ για το αποτέλεσμα της κάλπης ακόμη και με το αναλογικό εκλογικό σύστημα που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητική πλειοψηφία η φθορά της κυβέρνησης από τις παλινωδίες και τις κραυγαλέες αστοχίες του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους των αρίστων θεωρείται δεδομένο ότι θα μαζέψουν σε μονοψήφια διαφορά για τους συντηρητικούς στις εκτιμήσεις τους έως και θα ανατρέψουν την σημερινή εικόνα των δημοσκοπήσεων.
Πολιτικό Συμβούλιο
Ο Αλέξης Τσίπρας τώρα πιέζει το μηχανισμό του κόμματος να λειτουργήσει σε συνθήκες αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω πανδημίας με ατζέντα κανονικότητας. Ο χρόνος πλέον είναι εξίσου πιεστικός και το Συνέδριο το οποίο δεν παίρνει άλλη αναβολή πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει αρχές Άνοιξης και σίγουρα πριν το Πάσχα.
Είναι η βασικότερη κομματική εκκρεμότητα προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας που ο ίδιος άρχισε από το 2019 με τη διαδικασία της διεύρυνσης και της συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας. Το Πολιτικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας με τηλεδιάσκεψη – ο κ. Τσίπρας έχει μπει σε καραντίνα καθώς βρέθηκε χθες θετικός στον κοροναϊό – θα έχει ως θέμα την έγκριση της εισήγησης – απόφασης για τον προσυνεδριακό διάλογο.
Το κείμενο της πολιτικής απόφασης έχει ήδη ετοιμαστεί και περιέχει όλες εκείνες τις αναγκαίες προσθήκες, αφαιρέσεις – κυρίως αφαιρέσεις ιδεολογικών σχημάτων και αναφορών από το αρχικό κείμενο Μπαλτά – και συνθέσεις ώστε να διεξαχθεί μια συζήτηση που ναι μεν θα περιέχει τις αναμενόμενες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις για την κατεύθυνση, τη διεύρυνση και την αυτοκριτική που για τους περισσότερους από την ομάδα της Ομπρέλας δεν έχει γίνει τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε.
Το «new kid in town» του Λούλη
Ο κ. Τσίπρας αναπόφευκτα έχει στο ραντάρ του και τον νέο παίκτη στο χώρο του Κέντρου και της κεντροαριστεράς Νίκο Ανδρουλάκη. Το άρθρο – ανάλυση του πολιτικού αναλυτή και πρώην συμβούλου του Κώστα Καραμανλή στην εφημερίδα των συντακτών δεν πέρασε απαρατήρητο από κανένα και ιδίως από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Γιάννης Λούλης υπήρξε για ένα μικρό διάστημα συνομιλητής του.
- Ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος ήταν σαφής για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ: είναι ένας νέος παίκτης και το όπλο του σύμφωνα με τον κ. Λούλη δεν είναι άλλο από τους ίδιους τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα και την τιμωρία που θέλουν να τους βάλουν οι δυσαρεστημένοι πολίτες. Η συμβουλή του όμως προς τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι αποκαλυπτική και της ευκαιρίας που έχει μπροστά του ο κ. Τσίπρας έστω και στην τελευταία στροφή του εκλογικού χρόνου.
Γράφει ο κ. Λούλης:
«Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν ο Ανδρουλάκης ευνοείται από την απουσία χαρίσματος! Ως new kid στην πολιτική είναι κρίσιμο να παραμείνει ως ο χαμηλότερος εαυτός του. Έστω και αν δεν συγκινεί…».
Σε μια παράλληλη ανάγνωση η συμβουλή φαίνεται ότι έχει αποδέκτη και τον κ. Τσίπρα γιατί για μια μεγάλη μερίδα των πολιτών ψηφοφόρων του και ορκισμένων αντιπάλων του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το χάρισμα.
«Τον κατάπιε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ» γράφει ο κ. Λούλης.
Γι’ αυτό ίσως το Συνέδριο είναι η μεγάλη ευκαιρία του κ. Τσίπρα να ανατρέψει αυτή την εικόνα που πληγώνει τη βάση του κόμματος. Και για αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας αναμένεται δίπλα στα διλλήματα πολιτική αλλαγή ή συντήρηση, προοδευτική αλλαγή ή νεοφιλελευθερισμός και κοινωνική καταστροφή, να θέσει και τα αντίστοιχα διλήμματα στο εσωτερικό του κόμματος.
Σε πρώτη φάση η εκλογική ετοιμότητα είναι το νούμερο ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στο χρόνο που απομένει.
Εξάλλου η στάση των κορυφαίων και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα δείξει και πόσο πολύ θα επιχειρήσει να τεντώσει το σχοινί ο κ. Τσίπρας στο Συνέδριο προτείνοντας και περνώντας τομές και αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος που θα ενδυναμώνουν τον πρόεδρο του κόμματος.