Ανάλυση: Πολιτικές ανατροπές με… πατέντες και Podemos – Άνω κάτω οι σχεδιασμοί

Ανάλυση: Πολιτικές ανατροπές με… πατέντες και Podemos – Άνω κάτω οι σχεδιασμοί

Η είδηση ήρθε αργά τη νύχτα στα δημοσιογραφικά γραφεία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιφύλασσε μια έκπληξη παίρνοντας θέση υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων. Οι ΗΠΑ έστω και με καθυστέρηση κάποιων μηνών και με τις φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν ήδη κλειδώσει μεγάλο μέρος των κερδών τους από τις συμφωνίες που σύναψαν με τα δυτικά κράτη και την ΕΕ ζητούν την κατάργηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας πάνω σε ένα αγαθό που σώζει ζωές σε συνθήκες παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η ανακοίνωση από την ομοσπονδιακή υπηρεσία εμπορίου των ΗΠΑ ήταν μια ανάσα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από τις αρχές του έτους καλούσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάρουν πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας ώστε να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες μαζικής παραγωγής του εμβολίου σε όλα τα κράτη που έχουν ανεπτυγμένες μονάδες παραγωγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας φυσικά και θυμήθηκε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή όταν του έκανε μαθήματα οικονομίας και επισημάνσεις για τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Άρση πατέντας με ένα νόμο…

«Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο» ήταν το πρώτο καρφί του κ. Τσίπρα στον Πρωθυπουργό.

Το άλλο καρφί στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και πάλι προς τον κ. Μητσοτάκη αλλά στη δοσμένη συγκυρία ίσως και να έχει περισσότερους αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων.

  • «Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών» έγραψε ο κ. Τσίπρας με το νόημα όλων αυτών να ακουμπά και σε ευρύτερες δυνάμεις.

Το οξύμωρο είναι ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ακριβώς πριν από ένα χρόνο τασσόταν υπερ αυτής της προοπτικής για τον ευρύτερο δυνατό εμβολιασμό του πληθυσμού, όμως έκανε στροφή 180ο στο θέμα όταν θέση υπερ της ανάληψης πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ευρώπης είχε πάρει ευθέως και ο Αλέξης Τσίπρας.

Την πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μαζική παραγωγή των εμβολίων που έχουν ανάγκη οι λαοί για να σωθούν ζωές σε όλο τον κόσμο την είχε αναπτύξει και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο καθηγητής Μόσιαλος και το εμβολιόδεντρο

Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου ήταν όχι μόνο ρηχή για τα στελέχη της Κουμουνδούρου αλλά σήμερα χαρακτηρίζεται και ταφόπλακα στο αίσθημα υπεροχής που μπορεί να αισθάνεται ότι απολαμβάνει ο Πρωθυπουργός ως προς το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

  • «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Phizer και Astra Zeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο» σχολίαζε από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης για να κάνει λόγο στη συνέχεια για το «εμβολιόδεντρο» που ανακάλυψε μετά το λεφτόδεντρο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η άρση της πατέντας αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν είναι λαϊκισμός αλλά είναι και πρόταση απολύτως ρεαλιστική που υπαγορεύει και η κοινή λογική όταν ολόκληρη η ΕΕ έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς και χώρες μαζικής παραγωγής φαρμάκων όπως η Ινδία έχουν φτάσει στο σημείο να χάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων ημερησίως και να παράγουν νέες παραλλαγές του ιού.

Το δεύτερο ράπισμα για την κυβέρνηση ήρθε από τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, εκπρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό για το θέμα της πανδημίας, ο οποίος με ανάρτησή του καλεί την κυβέρνηση να κατεβάσει και επίσημα την πρόταση Μπάιντεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το Podemos

Κι αν όλα αυτά έχουν αρκετή δόση ειρωνείας στη σημερινή συγκυρία, η αλήθεια είναι ότι πλέον σε συνθήκες ιδιαίτερα κρίσιμες, η κοινή λογική φαίνεται να επικρατεί στο τέλος.

Η είδηση από την Αμερική για την άρση της πατέντας των εμβολίων “έσκασε” σε μια χρονική συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαχειριστεί την παράπλευρη ήττα της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το μούδιασμα από την «συνταξιοδότηση» του επικεφαλής των Podemos να διατρέχει όλο τον κορμό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για πολιτικό χαρακίρι του Πάμπλο Ιγκλέσιας από τη στιγμή που εγκατέλειψε την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για να κατέλθει υποψήφιος στην Περιφέρεια της Μαδρίτης, μια βαθιά και παραδοσιακά συντηρητική περιφέρεια.

  • Όσο κι αν κατηγορούν τη ΝΔ ότι προσπαθεί να εξάγει συμπεράσματα για την Ελλάδα με όρους ισπανικής πραγματικότητας τόσο αντιλαμβάνονται ότι αργά ή γρήγορα το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει και το εσωτερικό του κόμματος.

Υπήρξε ένας βασικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ το ισπανικό αστέρι της Αριστεράς, αλλά οι επιλογές του δεν συνοδεύτηκαν και από την αντίστοιχη ωριμότητα που απαιτούν οι καιροί σχολίαζε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν μπορεί μόνος του

Το Podemos βρέθηκε να είναι ο μικρός εταίρος σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο πρώτο κόμμα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και μετά τη συντριπτική ήττα από την Ισπανίδα Τραμπ, όπως τη χαρακτήρισε ο Τύπος αναδείχθηκαν στην επιφάνεια και οι αγκυλώσεις της ίδιας της σοσιαλδημοκρατίας.

Όπως παρατηρούσαν τόσο στη Μαδρίτη όσο και στην Ελλάδα, το κόμμα του Πέδρο Σάντσες παρασύρθηκε σε ένα κυνήγι του Κέντρου και μάλιστα του συντηρητικού μέρους, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να θολώσει το στίγμα και οι διαφορές μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Δημοκρατών Σοσιαλιστών να καταλήγουν να εξανεμίζονται.

  • Ένα πρώτο πάντως ασφαλές συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι «κανείς δεν μπορεί μόνος του» και η ανάγκη για διακριτούς ρόλους στο πολιτικό στερέωμα δεν είναι απλά και μόνο ένα ρητορικό σχήμα.

Η διαφορά από τους Podemos, όπως την εντοπίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το ισχυρότερο κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς αλλά την ίδια στιγμή και λόγο της κυβερνητικής του θητείας ως ο μεγάλος εταίρος στην προηγούμενη κυβέρνηση έχει αποκτήσει και την εμπειρία και τη δυναμική προκειμένου να εκφράσει ευρύτερα εκλογικά μήκη και πλάτη στο εκλογικό σώμα.

Σχετικά Άρθρα