Ανάλυση/ Μπορεί να υπάρξει εκεχειρία και συμφωνία πριν καταστραφεί το Κίεβο;- Οι εκτιμήσεις στην Ουάσιγκτον και το σχέδιο “ουδετερότητας” -Τα σενάρια

Ανάλυση/ Μπορεί να υπάρξει εκεχειρία και συμφωνία πριν καταστραφεί το Κίεβο;- Οι εκτιμήσεις στην Ουάσιγκτον και το σχέδιο “ουδετερότητας” -Τα σενάρια

Ενώ οι αντιπροσωπείες του Πούτιν και του Ζελένσκι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις σε κλίμα πολύ συγκρατημένης αισιοδοξίας (εάν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις των επικεφαλής), οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το Κίεβο και δημιουργούν τετελεσμένα επί τους εδάφους στην ανατολική και νοτιοανατολική ζώνη της Ουκρανίας, συνδέοντας το Ντονμπάς με την Κριμαία και την ευρύτερη περιοχή της Οδησσού.

Θα ήταν παράτολμο να εκτιμήσει κανείς πως ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα, ιδιαίτερα όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται απρόθυμος (όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο), ίσως και “αποσταθεροποιημένος” από την σθεναρή ουκρανική αντίσταση και αφήνει να εννοηθεί πως θα κλιμακώσει περαιτέρω την σύγκρουση, ακόμα και “ασύμμετρα” (χημικά όπλα κ.ά).

Οι New York Times επιχειρούν να αξιολογήσουν τα έως τώρα δεδομένα και οι αναλυτές Ντέϊβιντ Σάνγκερ και Έντι Σμιτ παραθέτουν συγκεκριμένα σενάρια. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο εάν υποχωρήσει ο Ζελένσκι -όλα δείχνουν πως έχει ήδη αποφασίσει μία τέτοια κίνηση-, ή συναινέσει σε μία διαπραγματευτική λύση ο Πούτιν. Είναι και εάν οι ΗΠΑ συγκλίνουν σε μία τέτοια εκδοχή που θα οδηγήσει και σε άρση των ασφυκτικών κυρώσεων που “γονατίζουν” την ρωσική οικονομία.

Όπως γράφουν οι δύο αναλυτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες προέβλεψαν με ακρίβεια την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία , κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι επίκειται εισβολή παρά τις αρνήσεις της Μόσχας και τον σκεπτικισμό της Ευρώπης. Η πρόβλεψη του πώς μπορεί να τελειώσει αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη.

Υπάρχουν τρεις ξεχωριστές προσπάθειες στο παρασκήνιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων — από τους ηγέτες της Γαλλίας. Ισραήλ και Τουρκία– και, σε μια νεότερη εκδοχή και από τον καγκελάριος της Γερμανίας. Αλλά μέχρι στιγμής, όλα έχουν χτυπήσει τον πέτρινο τοίχο της άρνησης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση. Στο Πεντάγωνο, υπάρχουν μοντέλα μιας σύγκρουσης που φέρνει ακόμα μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες στην Ουκρανία, και άλλα στα οποία ο Πούτιν συμβιβάζεται με αυτό που ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν ο αρχικός του στόχος: η κατάληψη μιας ευρείας περιοχής του νότου και της ανατολής , συνδέοντας τη Ρωσία μέσω ξηράς με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014.

Και υπάρχει ένα πιο τρομακτικό τελικό παιχνίδι, στο οποίο τα έθνη του ΝΑΤΟ απορροφώνται πιο άμεσα στη σύγκρουση, από ατύχημα ή σχέδιο. Αυτή η πιθανότητα, της άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ, δηλαδή, έγινε πιο έντονη την Κυριακή, όταν οι ρωσικοί πύραυλοι προσγειώθηκαν στη δυτική περιοχή της Ουκρανίας, μια περιοχή που δεν είχε πληγεί μέχρι τώρα από τη σύγκρουση των 18 ημερών, περίπου δώδεκα μίλια από τα πολωνικά σύνορα. Η Ρωσία δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες διοχέτευσης όπλων μέσω αυτής της περιοχής στις ουκρανικές δυνάμεις θα καθιστούσαν τα καμβόϊ «νόμιμους στόχους».

Σε συνεντεύξεις με ανώτατους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει συναίνεση σε ένα σημείο: Ακριβώς όπως τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποκαλύφθηκε ότι ο περίφημος στρατός της Ρωσίας υποχώρησε στο σχέδιο εισβολής, οι επόμενες δύο ή τρεις μπορεί να αποκαλύψουν εάν η Ουκρανία μπορεί να επιβιώσει ως κράτος και να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου. Μέχρι στιγμής, ακόμη και η πιο βασική πρόοδος, όπως η δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων, έχει αποδειχθεί άπιαστη.

Οι διαπραγματεύσεις

«Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα», δήλωσε στο RIA Novosti ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ή ανώτερου επιπέδου διαπραγματεύσεις.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας – Ρωσίας.

Οι προσδοκίες για τη συνάντηση του Ντμίτρι Κουλέμπα με τον Σεργκέι Λαβρόφ ήταν εξ αρχής ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς ήταν η πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν» πως το χάσμα ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο παραμένει αγεφύρωτο, όμως άφησαν ανοιχτό το παράθυρο των διαπραγματεύσεων ακόμη και για συνάντηση σε επίπεδο ηγετών.

Είχε προηγηθεί άλλη δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο Interfax, όπου σχολίασε τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο Πούτιν κατά τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν ήταν αντίθετος στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ζελένσκι.

«Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης και τι θα συζητηθεί σε αυτήν» δήλωσε ο Πεσκόφ, ερωτηθείς κατά πόσο η ρωσική πλευρά είναι όντως πρόθυμη για μια τέτοια συνάντηση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι «μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και Ρωσίας μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ορατό μέλλον, με την ουκρανική πλευρά να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συμβεί το συντομότερο δυνατό».

Russia-Ukraine war map: What parts has Russia invaded?

Ουκρανική βουλή προς ΕΕ: Αν πέσει το Κίεβο, θα πέσετε κι εσείς

Αίσθηση προκαλεί το βίντεο που ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας στο Twitter.
Συγκεκριμένα, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, η Βουλή της χώρας χρησιμοποιεί εικονικά το Παρίσι ως τόπο βομβαρδισμών.

Συγκεκριμένα, το βίντεο ξεκινάει με μια τουρίστρια να φωτογραφίζεται στον «Πύργο του Άιφελ», όταν ξαφνικά μαχητικά αρχίζουν να βομβαρδίζουν τη γαλλική πρωτεύουσα υπό τις κραυγές τρόμου των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό, η ουκρανική Βουλή επιχειρεί να δείξει πως, αν επικρατήσει ο Πούτιν, ανοίγει ο δρόμος ακόμα και για εισβολή της Ρωσίας στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

«Ο διάσημος Πύργος του Άιφελ ή η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο θα μείνουν όρθια στους συνεχείς βομβαρδισμούς των Ρώσων; Πιστεύετε ότι δεν σας αφορά; Σήμερα είναι η Ουκρανία, αύριο μπορεί να είναι ολόκληρη η Ευρώπη. Η Ρωσία δεν σταματά με τίποτα» γράφει το ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Αν πέσουμε εμείς, θα πέσετε κι εσείς» καταλήγει, επαναλαμβάνοντας μια φράση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες

Κατ’ ιδίαν, Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι ο Πούτιν μπορεί να επιδιώξει να καταλάβει τη Μολδαβία, μια άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία που δεν έχει ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ και θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη. Υπάρχει ανανεωμένη ανησυχία για τη Γεωργία, η οποία πολέμησε έναν πόλεμο με τη Ρωσία το 2008 που σήμερα φαίνεται σαν μια δοκιμαστική πορεία για την πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση που διαδραματίζεται.

Και υπάρχει η πιθανότητα ο Πούτιν, οργισμένος από τη βραδύτητα της επίθεσής του στην Ουκρανία, να φτάσει σε άλλα όπλα: χημικά, βιολογικά, πυρηνικά και κυβερνοχώρο.

Όπως γράφουν οι N.Y. Times, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, ανέφερε αυτό το σενάριο την Κυριακή, εμφανιζόμενος στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS. «Ένα μέρος του λόγου για τον οποίο ο Πούτιν καταφεύγει στην πιθανότητα ακραίων τακτικών όπως η χρήση χημικών όπλων είναι επειδή είναι απογοητευμένος επειδή οι δυνάμεις του δεν προχωρούν», είπε.

Ο κ. Σάλιβαν είπε ότι η Ρωσία θα υποστεί «σοβαρές συνέπειες» εάν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές. Παρέκαμψε το ερώτημα πώς θα αντιδρούσε ο κ. Μπάιντεν. Μέχρι στιγμής έχει πει ότι το μόνο πράγμα που θα έφερνε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους απευθείας στον πόλεμο θα ήταν μια επίθεση στα έθνη του ΝΑΤΟ. Ο Λευκός Οίκος και η ανώτερη αμερικανική στρατιωτική ηγεσία σχεδίαζαν πώς θα αντιδρούσαν σε μια σειρά κλιμακώσεων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και της χρήσης πυρηνικού όπλου τακτικής ή «πεδίου μάχης» από τον κ. Πούτιν.

Ακόμη και με τους Ουκρανούς να εκλιπαρούν για περισσότερα επιθετικά όπλα και αμερικανική επέμβαση, ο Τζο Μπάιντεν έχει εμμείνει στην αποφασιστικότητά του ότι δεν θα εμπλακεί άμεσα με τις δυνάμεις μιας πυρηνικά οπλισμένης υπερδύναμης.

«Η ιδέα ότι πρόκειται να στείλουμε επιθετικό εξοπλισμό», είπε ο κ. Μπάιντεν στη Φιλαδέλφεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Δημοκρατικών στη Βουλή την Παρασκευή, «και να μπαίνουν αεροπλάνα και τανκς και τρένα με Αμερικανούς πιλότους και Αμερικανικά πληρώματα, απλά καταλάβετε — και Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας, ό,τι κι αν λέτε όλοι — αυτό λέγεται «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος». ΕΝΤΑΞΕΙ? Ας το πάρουμε κατευθείαν εδώ.”

The map showing troop movements in the Russia-Ukraine conflict (and what military power each side has) - 24 News Recorder

Διπλωματία: Αποκρυπτογράφηση της κατώτατης γραμμής του Πούτιν

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας υπήρχε μια αχτίδα ελπίδας ότι θα ξεκινούσε μια πραγματική διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς για να ξεφύγουν από τη φρίκη των έντονων βομβαρδισμών και των πυραυλικών επιθέσεων και ίσως να οδηγήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και έμπιστος του Πούτιν, είπε ότι εάν η Ουκρανία αλλάξει το σύνταγμά της για να αποδεχθεί κάποια μορφή «ουδετερότητας» και όχι μια φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αναγνώριζε ότι οι αυτονομιστικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ήταν ανεξάρτητα κράτη και ότι η Κριμαία ήταν μέρος της Ρωσίας· τα στρατιωτικά χτυπήματα θα σταματούσαν «σε μια στιγμή».

Σε μια συνέντευξη στο ABC News την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky φαινόταν απροσδόκητα ανοιχτός στην ιδέα. Είπε ότι είχε «ψυχρανθεί» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ήταν σαφές ότι η δυτική συμμαχία «δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί την Ουκρανία». Και ενώ δεν είπε ότι θα μπορούσε να δεχτεί μια διάσπαση μέρους της χώρας, είπε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε έναν συμβιβασμό για το πώς θα ζήσουν αυτές οι περιοχές».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο ίδιος ο Πούτιν θα έκανε αυτή τη συμφωνία. Ξεχωριστές συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου ηγέτη και του προέδρου Emmanuel Macron της Γαλλίας, του καγκελάριου Olaf Scholz της Γερμανίας, του πρωθυπουργού Naftali Bennett του Ισραήλ και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας περιείχαν όλα τα ίδια θέματα, αλλά άφησαν τους συνομιλητές του να αναρωτιούνται αν μπορούν να αποδώσουν οι πρωτοβουλίες.

Ο απολογισμός της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με μια κλήση προς τον κ. Πούτιν το Σάββατο από τον κ. Μακρόν και τον κ. Σολτς την χαρακτήρισε «απογοητευτική με την ανειλικρίνεια του Πούτιν: Είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο». Η Wendy Sherman, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τις μέχρι στιγμής συνομιλίες ότι ο κ. Πούτιν άλλαξε πορεία. Παραμένει «πρόθεση να καταστρέψει την Ουκρανία». Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κρατήσει κάποια απόσταση – εν μέρει επειδή κανένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δεν θα επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς ομολόγους του.

Η καλύτερη ελπίδα, λένε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είναι ότι ο Πούτιν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να περιορίσει τους στόχους του ενόψει των οικονομικών κυρώσεων. Ωστόσο, εάν ο Ζελένσκι καταλήξει σε συμφωνία με τον Πούτιν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δύσκολη απόφαση για τις Ηνωμένες Πολιτείες: εάν θα άρουν οποιεσδήποτε από τις κυρώσεις που έχουν συντονίσει με έθνη σε όλο τον κόσμο.

The Ukraine-Russia war explained in maps and charts | News | The Sunday Times

Μια χειρότερη εναλλακτική λύση: Μακρά, αργή αργή ταχύτητα

Παρά τα υλικοτεχνικά προβλήματα του στρατού του, ο Πούτιν φαίνεται να έχει την πρόθεση να εντείνει την εκστρατεία του και να πολιορκήσει το Κίεβο, το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και άλλα ουκρανικά αστικά κέντρα.
Ωστόσο, ακόμη και όταν ο Πούτιν συνεχίζει τη στρατηγική του να υποτάξει το Κίεβο, οι ρωσικές αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις αντιμετωπίζουν Ουκρανούς που έχουν κίνητρο να πολεμήσουν, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο William J. Burns, ο διευθυντής της CIA, είπε στους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα ότι περιμένει «άσχημες επόμενες εβδομάδες».

«Νομίζω ότι ο Πούτιν είναι θυμωμένος και απογοητευμένος αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Μπερνς. Είναι πιθανό να «προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό χωρίς να υπολογίζει τις απώλειες αμάχων», πρόσθεσε.

Πράγματι, ακόμη και όταν η Ρωσία διεύρυνε τις επιθέσεις πυροβολικού, πυραύλων και βομβαρδισμών της την Κυριακή, οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονταν για αυτό που διαμορφώνεται σε μια κορυφαία μάχη στο Κίεβο.

Ο Πούτιν έχει δείξει σε προηγούμενες συγκρούσεις στη Συρία και την Τσετσενία την προθυμία όχι μόνο να βομβαρδίσει πυκνοκατοικημένες περιοχές αλλά και να χρησιμοποιήσει τις απώλειες αμάχων ως μοχλό κατά των εχθρών του, αναφέρουν οι αναλυτές των N.Y Times. Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να δούμε μια μακρά, μακροχρόνια μάχη με χιλιάδες θύματα και από τις δύο πλευρές, καθώς και μεταξύ του περίπου 1,5 εκατομμυρίου πολιτών που παραμένουν στην πόλη.

Οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα σε σφοδρές οδομαχίες στις προαστιακές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα. Οι ρωσικές δυνάμεις ξεπερνούν κατά πολύ τον ουκρανικό στρατό, αλλά οι Ουκρανοί τους στήνουν ενέδρα με αντιαρματικούς πυραύλους Javelin που παρέχονται από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε


Επέκταση του πολέμου.
Η Ρωσία εξαπέλυσε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε ουκρανική στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους . Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επίθεση στο κατώφλι του ΝΑΤΟ δεν ήταν απλώς μια γεωγραφική επέκταση της εισβολής, αλλά μια αλλαγή στη ρωσική τακτική.

Βοήθεια της Κίνας. Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πρόσθετη οικονομική βοήθεια για να αντισταθμίσει τις κυρώσεις, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Τα νέα έρχονται καθώς ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σχεδιάζει να συναντηθεί με έναν κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο στη Ρώμη.

Δολοφονήθηκε Αμερικανός δημοσιογράφος. Ο Brent Renaud, ένας βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης και δημοσιογράφος που τράβηξε την προσοχή στον ανθρώπινο πόνο, πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ έκανε ρεπορτάζ σε ένα προάστιο του Κιέβου . Ο Renaud, 50 ετών, είχε συνεισφέρει στους New York Times τα προηγούμενα χρόνια, με πιο πρόσφατη το 2015.

Ο υποστράτηγος Scott D. Berrier, διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών, είπε στους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο θα μπορούσε να κρατήσει το Κίεβο καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν πιο κοντά από τα ανατολικά, τα βόρεια και τα νότια, σφίγγοντας τη μέγγενη. «Με τις προμήθειες να διακόπτονται, η πόλη θα πέσει σε, θα έλεγα, 10 ημέρες έως δύο εβδομάδες», είπε ο στρατηγός Berrier.

Ένας άλλος ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να περικυκλώσουν οι ρωσικές δυνάμεις το Κίεβο και στη συνέχεια τουλάχιστον άλλος ένας μήνας για να το καταλάβουν. Αυτό θα απαιτούσε έναν συνδυασμό ανελέητου βομβαρδισμού και εβδομάδες ή και μήνες οδομαχιών από πόρτα σε πόρτα.

«Θα έχει πολύ υψηλό τίμημα στο αίμα της Ρωσίας», είπε ο απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Γ. Σταυρίδης, ο πρώην ανώτατος διοικητής των συμμάχων για την Ευρώπη. Αυτό το υψηλό κόστος, πρόσθεσε, θα μπορούσε να αναγκάσει τον κ. Πούτιν να καταστρέψει την πόλη με μια επίθεση πυραύλων, πυροβολικού και βομβών — «συνεχίζοντας μια σειρά εγκλημάτων πολέμου, διαφορετικά από όσα έχουμε δει στον 21ο αιώνα».

The New Map of the Ukraine Conflict Is Alarming

Εγκατάλειψη του Σχεδίου Α και Διαίρεση του Έθνους

Η ρωσική επίθεση έχει αποτύχει μέχρι στιγμής στους αρχικούς στόχους του Πούτιν. Αλλά στο πεδίο της μάχης, είναι πιο κοντά σε κάποιους στόχους από άλλους.

Πέρα από το Κίεβο, οι βόρειες πόλεις Kharkiv, Chernihiv και Sumy παραμένουν περικυκλωμένες, ή σχεδόν, και συνεχίζουν να υφίστανται σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό. Η πρόοδος στα ανατολικά και νότια, αν και είναι αργή, ήταν εξαιρετικά σταθερή. Αλλά επίσης δημιουργεί μια πρώτη εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζει μια διαιρεμένη Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να πολιορκούν και βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη, αλλά είναι κοντά στο να εξασφαλίσουν αυτή τη στρατηγική πόλη-λιμάνι και, μαζί της, μια χερσαία γέφυρα από την Κριμαία στο νότο στην περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά που ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.

Και αν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει την Οδησσό, ένα κομβικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, και ίσως την εναπομείνασα ουκρανική ακτή στα νοτιοανατολικά, θα στερούσε από την Ουκρανία σημαντική πρόσβαση στη θάλασσα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι το βασικό ζήτημα τώρα είναι η διατήρηση της ακραίας πίεσης στη Ρωσία με την ελπίδα ότι ο Πούτιν θα μειώσει τις απώλειές του και θα συμβιβαστεί με το ρωσόφωνο νότο και ανατολικά.

Ωστόσο, οι ρωσικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία τις τελευταίες δύο ημέρες υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα του Πούτιν να ελέγχει ολόκληρη τη χώρα, ξεκινώντας από το Κίεβο. Παραμένει ασαφές πώς θα έβρισκε τις δυνάμεις για να το καταλάβει, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει έναν αιματηρό, χρόνια ανταρτοπόλεμο.

«Το πιο πιθανό τέλος, δυστυχώς, είναι η διχοτόμηση της Ουκρανίας», είπε ο κ. Σταυρίδης, δείχνοντας ως πρότυπο την έκβαση των Βαλκανικών πολέμων τη δεκαετία του 1990. «Ο Πούτιν θα έπαιρνε τα νοτιοανατολικά της χώρας και οι Ρώσοι θα έλκονταν εκεί. Το υπόλοιπο έθνος, στη συντριπτική πλειοψηφία της Ουκρανίας, θα συνέχιζε ως κυρίαρχο κράτος».

Χειρότερο σενάριο: Κλιμάκωση

Ο φόβος αμερικανών αξιωματούχων τώρα είναι ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί.

Όσο περισσότερο οι μάχες κινούνται προς τα δυτικά, τόσο πιο πιθανό είναι ένας παραπλανητικός πύραυλος να προσγειωθεί στο έδαφος χώρας του ΝΑΤΟ ή οι Ρώσοι να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο παρελθόν εναντίον πολιτικών αντιπάλων, και μπορεί να έχει την τάση να το κάνει ξανά, λένε κάποιοι στην Ουάσιγκτον. Η χρήση πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης θα περνούσε ένα κατώφλι, κάτι που οι περισσότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ακόμη και ο Πούτιν δεν θα έκανε αν δεν πίστευε ότι αντιμετώπιζε την ανάγκη να αποσύρει τα στρατεύματά του. Ωστόσο, η πιθανότητα πυρηνικής έκρηξης έχει συζητηθεί περισσότερο τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρά εδώ και χρόνια, λένε αξιωματούχοι.

Και τέλος, υπάρχουν και κυβερνοεπιθέσεις, που περιέργως έλειπαν από τη σύγκρουση μέχρι τώρα. Μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος του κ. Πούτιν για αντίποινα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για σοβαρή βλάβη στη ρωσική οικονομία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία από τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι πιλότοι πάνω από τη Συρία, για παράδειγμα, για να αποτρέψουν τυχαία σύγκρουση. Και ο Πούτιν έχει εκδώσει δύο φορές συγκαλυμμένες υπενθυμίσεις για τις πυρηνικές του ικανότητες, υπενθυμίζοντας στον κόσμο ότι εάν η σύγκρουση δεν πάει όπως του αρέσει, έχει πολύ μεγαλύτερα και πολύ πιο τρομακτικά όπλα για να παίξει.

Με πληροφορίες από τους New York Times

Σχετικά Άρθρα