Ανάλυση- Eurogroup: Μια φοβική συμφωνία με αμφίβολο μέλλον

Ανάλυση- Eurogroup: Μια φοβική συμφωνία με αμφίβολο μέλλον

Η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μετά την τηλεδιάσκεψη-θρίλερ του Eurogroup, ότι “νίκησε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”,ήταν,αναμφίβολα, το πιο σύντομο ανέκδοτο που ακούστηκε χθες το βράδυ. Το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία που ο διεθνής Τύπος υποδέχθηκε με το σλόγκαν “too little, too late”, αμφισβητώντας πως τα 520 δισ, ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19 μπορούν να επιτύχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ήρθε να διαλύσει τα χειροκροτήματα αισιοδοξίας, μετά την λήξη του Eurogroup, λέγοντας πως η κρίση του κοροναϊού θα έχει χειρότερα αποτελέσματα από εκείνα της “Μεγάλης Ύφεσης” του 1929.

Η συμφωνία δεν εξέπληξε κανέναν- παρά τον τεχνητό ενθουσιασμό που καλλιεργήθηκε. Είναι, με μικρές αποκκλίσεις, η συμφωνία που ζητούσαν η Γερμανία και η Ολλανδία, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό Νότο επιδίωκε γενναιότερες αποφάσεις με την έκδοση ευρωομολόγου. Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν κατηγορηματικά αρνητική, ο Μαρκ Ρούτε το ίδιο, οπότε η τελική απόφαση είναι μια συμφωνία για τα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς ένα δεύτερο ναυάγιο θα δυναμίτιζε αγορές και κοινωνίες.

Οι ψύχραιμοι συμφωνούν πως πρόκειται για μια φοβική συμφωνία που επιβλήθηκε από το Βερολίνο, είναι, ωστόσο, καλύτερη από μια μη-συμφωνία. Ίσως, γι αυτό, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο, στη δήλωσή του, στη δυνατότητα να υπάρξουν στο μέλλον νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μένει να δούμε τις πρωτοβουλίες της Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ αλλά και τις δυνατότητες ελιγμών.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία- Η ελληνική αντίδραση

Η απόφαση στην οποία κατέληξε, μέσα από συμβιβασμούς, το Eurogroup, θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες- μελλοντικά- ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορoνοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «ως μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορoνοϊού» .

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:

*Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.

Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

*Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Η συμφωνία αυτή, είπε τέλος ο κ. Σταϊκούρας, έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.

Σεντένο: Με τη συμφωνία του Eurogroup σε μέτρα μισού τρισ. ευρώ προστατεύεται ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός

Η συμφωνία του Eurogroup σε ένα πακέτο μέτρων, ύψους περίπου μισού τρισ. ευρώ, θα προστατεύσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα. «Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο Σεντένο προσθέτοντας ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν αδιανόητα πριν από μερικές εβδομάδες.

Όπως τόνισε, η συμφωνία στηρίζεται σε τρεις άξονες: Πρώτον, τη στήριξη των εργαζομένων με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων για την προστασία από την ανεργία με ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες – μέλη. Δεύτερον, τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τρίτον, τη στήριξη των κρατών – μελών με πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας., που συνολικά θα φθάνουν τα 240 δισ. ευρώ. Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές θα υπόκεινται στη συνήθη εποπτεία των οικονομιών τους από την ΕΕ, ενώ ο μόνος όρος είναι ότι τα σχετικά ποσά θα πρέπει να διατεθούν μόνο για άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγείας που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Ο κ. Σεντένο είπε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε και το σχέδιο για την ανάκαμψη των οικονομιών όταν θα έχει τελειώσει η επιδημία του κορονοϊού, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να αναπτυχθούν μαζί και όχι ξεχωριστά. Όπως είπε συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου, που θα είναι προσωρινό και θα ενισχύσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Για το μέγεθος και τον τρόπο χρηματοδότησης του ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα χρειασθεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ. Στα επόμενα βήματα, τόνισε, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος.

Συμφωνία στο Eurogroup: Μισό τρισεκατομμύριο ευρώ στο τραπέζι

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία προκειμένου να διατεθεί μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, που δέχονται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, άφησαν όμως ανοικτό τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη, την ώρα που όλα τα κράτη μέλη οδεύουν σε βαθιά ύφεση. Όλαφ Σολτς: Μια «σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

Η συμφωνία επιτεύχθηκε αφού η Γερμανία και η Γαλλία άσκησαν πίεση για να καταβληθεί τουλάχιστον εν μέρει η αντίσταση της Ολλανδίας, η οποία αξίωνε να υπάρξουν αυστηροί όροι στην κατεπείγουσα χρηματοδότηση με ευρωπαϊκές πιστώσεις στις κυβερνήσεις που τη χρειάζονται για να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας και διαβεβαίωσαν την Ιταλία πως η ΕΕ θα δείξει αλληλεγγύη.

Μολαταύτα, η συμφωνία δεν αναφέρει ρητώς ότι θα εκδοθεί κοινό χρέος για να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη – κάτι που ζητούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αλλά αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία.

Παραπέμπεται στους ηγέτες των 27 η απόφαση για το εάν θα χρησιμοποιηθούν «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία», διατύπωση που αναγγέλλεται κι άλλες σκληρές και τεταμένες διαπραγματεύσεις.

Η Ευρώπη «έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», να αντιμετωπίσει «αυτή την κρίση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, εξαίροντας αυτό που χαρακτήρισε το μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε νωρίτερα χθες, ώρες πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, ότι διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν αναληφθεί δράση για να ξεπεραστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού.

Επί εβδομάδες, οι χώρες μέλη δυσκολεύονται να υιοθετήσουν ενωμένη στάση μπροστά στην πανδημία, συγκρούονται για τα κεφάλαια που θα διατεθούν, για τον νοσοκομειακό εξοπλισμό, για τα μέσα προστασίας και τα φάρμακα, για τους περιορισμούς στα σύνορα, για το εμπόριο…

Μολονότι ο Μπρουνό Λεμέρ όπως και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι βλέπουν στη χθεσινή απόφαση το άνοιγμα του δρόμου για την έκδοση ευρωομολόγων, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούξτρα διατράνωσε το ακριβώς αντίθετο.

«Εναντιωνόμαστε, και θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε, στα ευρωομόλογα. Θεωρούμε ότι αυτή η ιδέα δεν θα βοηθήσει ούτε την Ευρώπη, ούτε την Ολλανδία μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Χούξτρα μετά το πέρας του συμβουλίου των υπουργών.

Οι Ολλανδοί

Όπως γράφει η efsyn.gr,…δώσε θάρρος στον (Ολλανδό) χωριάτη. Ενα απροσδόκητο «παιχνίδι» παίχτηκε μέχρι χθες αργά το βράδυ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνήλθαν για τρίτη φορά με στόχο να συμφωνήσουν επί μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Ενώ επικρατούσε κλίμα αισιοδοξίας ότι οι 19 θα καταλήξουν σε συμβιβαστικές λύσεις, στις επαφές που είχε ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο με τον Ολλανδό υπουργό Βόπκε Χούκστρα ο δεύτερος στύλωσε πάλι τα πόδια και επέμενε στον καθορισμό δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τις χώρες που θα λάβουν δανειοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Με άλλα λόγια, να προβλεφθούν για τις εν λόγω χώρες μνημονιακοί όροι, με τακτικούς ελέγχους, «μεταρρυθμίσεις» και γενικά ένα καθεστώς «εξυγίανσης» με πολιτική λιτότητας, όπως έγινε με την Ελλάδα. Τελικά, η Γερμανία, ενώ κινούσε τα νήματα πίσω από την Ολλανδία, έβαλε νερό στο κρασί της υποστηριζόμενη από τη Γαλλία. Η αλλαγή τακτικής του Βερολίνου άφησε μόνη τη Χάγη, η οποία αποφάσισε να ακολουθήσει το «αφεντικό» της. Με τη στροφή της Γερμανίας επανήλθε η αισιοδοξία ότι ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε.

Ο εκπρόσωπος του Μ. Σεντένο, Λουίς Ρέγκο, δήλωσε ότι η κατάσταση ξεμπλόκαρε. Οπως και έγινε. Με καθυστέρηση 5 ωρών άρχισε στις 22.30 ώρα Αθηνών η τηλεδιάσκεψη και, σύμφωνα με ιταλικές διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρό της τέθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα», έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter. «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Η φόρμουλα συμβιβασμού που επιτεύχθηκε προβλέπει εμπλοκή του ESM στη χρηματοδότηση των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία με το ποσό των 240 δισ. ευρώ, αλλά με τη διαφοροποίηση στους όρους δανεισμού ως προς το είδος των χρηματοδοτούμενων δράσεων.

Ετσι, οι δράσεις στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας θα μπορούν να δανειοδοτηθούν χωρίς μνημονιακούς όρους, ενώ η δημοσιονομική στήριξη των χωρών θα συνοδεύεται από τους όρους της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, όπως προβλέπει ο κανονισμός του.

Το θέμα του κορονο-ομολόγου φαίνεται ότι μπήκε στο ράφι. Ωστόσο, φαίνεται πως τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η έκτακτη σύνοδος κορυφής με τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα λοιπά στοιχεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν το πρόγραμμα «SURE» της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της βραχυχρόνιας απασχόλησης με 100 δισ. ευρώ και τις χρηματοδοτήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους μέχρι 200 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup προσπάθησε με ενέσεις αισιοδοξίας να εξασφαλίσει κλίμα συνεργασίας και σύγκλισης. Σε βιντεομήνυμά του πριν από τη συνεδρίαση ανέφερε: «…Πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή.

»Ενα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη, για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεών μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ενα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση.

Σε αυτό είμαστε μαζί όλοι, με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μάς υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης.

»Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω -εξακολουθώ να πιστεύω- ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ενωσής μας».

Κρίση, χειρότερη από την “Μεγάλη Ύφεση” του 1929;

Μια αρκετά σκοτεινή εικόνα των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας παρουσίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις μπορεί ήδη να παίρνουν δημοσιονομικά μέτρα ύψους 8 τρισ. δολαρίων, αλλά χρειάζονται περισσότερα.
Η κρίση, είπε θα πλήξει της αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες πιο σκληρά από τις υπόλοιπες και για να σταθούν στα πόδια τους θα χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε βοήθεια. «Μόλις πριν τρεις μήνες, περιμέναμε θετικά κατά κεφαλήν ανάπτυξη σε πάνω από 160 χώρες-μέλη μας για το 2020», είπε σήμερα η Γκεοργκίεβα. «Σήμερα έχουν έρθει τα πάνω-κάτω. Τώρα προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα καταγράψουν αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη του κατά κεφαλήν εισοδήματος».

Εάν η πανδημία εξαλειφθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το ΔΝΤ προβλέπει μερική ανάκαμψη για το 2021, είπε η επικεφαλής του Ταμείου, προειδοποιώντας όμως ότι η κατάσταση μπορεί και να χειροτερεύσει.

«Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι υπάρχει τρομακτική αβεβαιότητα για τις προβλέψεις, μπορεί να υπάρξει επιδείνωση ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και τη διάρκεια της πανδημίας». Το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τις λεπτομερείς προβλέψεις του για τις 189 χώρες-μέλη του την ερχόμενη Τρίτη.

Η πανδημία πλήττει τους πάντες, είπε η Γκεοργκίεβα, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, καθώς εκεί είναι πιο αδύναμα τα συστήματα υγείας. Επίσης δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί με ευλάβεια η κοινωνική απόσταση, καθώς οι πόλεις και οι φτωχογειτονιές είναι πυκνοκατοικημένες. Οι επενδυτές- είπε- ήδη έχουν αποσύρει περίπου 100 δισ. δολάρια από αυτές τις οικονομίες, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερο ποσό από αυτό που «έφυγε» την ίδια περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτές οι χώρες «χρειάζονται επειγόντως βοήθεια», είπε η Γκεοργκίεβα καθώς οι κυβερνήσεις τους μπορούν να καλύψουν μόνο ένα μέρος των δαπανών για την υγεία, ενώ ήδη οι περισσότερες έχουν πολύ υψηλό εξωτερικό χρέος.

Το ΔΝΤ έχει δημιουργηθεί για να βοηθάει σε κρίσεις σαν κι αυτή, είπε η επικεφαλής του, και είναι έτοιμο να διαθέσει 1 τρισ. δολάρια, ενώ αναζητά τρόπου να διαθέσει πρόσθετη ρευστότητα, όπως με την ίδρυση μεσοπρόθεσμης πιστωτικής γραμμής που θα επιτρέπει τον δανεισμό σε χώρες με μη βιώσιμο δημόσιο χρέος.

Ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ

Μήνυμα προς τις τράπεζες τους ευρωσυστήματος να στηρίξουν τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ γνωστοποιώντας ότι η ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει, μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, με 3 τρισ. ευρώ τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΕΚΤ θα δώσει για το σκοπό αυτό απεριόριστη ρευστότητα και η «σιδερά κυρία» της Φρανκφούρτης, με συνέντευξη της στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές.

«Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την κατάσταση των επιχειρήσεων εκείνων που είναι πιο ευάλωτες όχι επειδή πραγματοποίησαν κακοδιαχείριση ή βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης ή εκκαθάρισης» είπε η Κ. Λαγκάρντ κάνοντας ειδική αναφορά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς όπως τόνισε αυτοί είναι που έχουν την πιο δύσκολη και περίπλοκη πρόσβαση στις πιστώσεις.

Με δεδομένο, ότι στον Ευρωπαϊκό Νότο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η «ραχοκοκαλιά» των οικονομιών η επικεφαλής της ΕΚΤ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε τράπεζες και κυβερνήσεις. Μήνυμα που έστειλε και η ίδια η ΕΚΤ με τις πρόσφατες αποφάσεις της, που εστιάζουν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ, πολύ πρόσφατα – πριν από 3 ημέρες – αποφάσισε με τις 19 τράπεζες της ζώνης του ευρώ να αποδεχθούν τις εξασφαλίσεις, δηλαδή να λάβουν και να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια, χωρίς πλαφόν. Στο παρελθόν, τα δάνεια που δίδονταν ως εξασφάλιση για ρευστότητα ξεκινούσαν από ένα συγκεκριμένο όριο και πάνω (σ.σ τις 25.000 ευρώ) Εδώ λέμε: όλα τα δάνεια, των νοικοκυριών των υποαπασχολούμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεγάλων επιχειρήσεων όλα είναι αποδεκτά προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ» ανέφερε η Κρ. Λαγκάρντ. Η αναχρηματοδότηση που έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί από τις αρχές Ιουνίου αντιπροσωπεύει ένα ποσό 3 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Αν και πολύ λόγος γίνεται για την Ιταλία που έχει παραλύσει εδώ και δύο μήνες, η επικεφαλής της ΕΚΤ ρωτήθηκε για την Ελλάδα μιας και αποτελεί μια ευάλωτη οικονομία της ευρωζώνης. Για την Κ. Λαγκάρντ, η χώρας μας χάρις στα προγράμματα που εφαρμόστηκαν από το 2010 βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση σταθερών χρηματοοικονομικών αναγκών. Επεσήμανε εξάλλου ότι η ΕΚΤ ενεργεί σαν ασπίδα μαζί με τις 19 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ώστε κάθε κίνδυνος να αποτραπεί.

Απαισιόδοξος ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την πανδημία του νέου κορονοϊού «τη μάχη μιας γενιάς» και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι η πανδημία αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τις κοινωνικές αναταραχές και τη βία, που τελικά θα υπονόμευε την ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση.

Όπως τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, την πρώτη του ΣΑ για την πανδημία, ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία στα 75 χρόνια του Σώματος και ήδη έχει εμποδίσει προσπάθειες να επιλυθούν διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές συγκρούσεις.

«Αυτή η είναι η μάχη μιας γενιάς και ο λόγος ύπαρξης των Ηνωμένων Εθνών καθαυτών», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, καλώντας τους εκπροσώπους των χωρών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενωθεί στην αντιμετώπιση του ιού.

Μετά την συνεδρίαση εκδόθηκε μια σύντομη ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται «υποστήριξη σε όλες τις προσπάθεις του Γ.Γ. σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της πανδημίας του Covid-19 στις χώρες που βρίσκονται υπό συγκρούσεις και υπενθύμισε την ανάγκη για ενότητα και αλληλεγγύη σε όλους όσους πλήττονται».

Ο Γκουτέρες, ο οποίος στις 23 Μαρτίου κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός παγκοσμίως, προειδοποίησε ότι η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρομοκρατικές επιθέσεις, στην απώλεια εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, σε οικονομική αστάθεια, πολιτικές εντάσεις από αναβολή εκλογών ή δημοψηφισμάτων καθώς και ότι αποτελεί πρόκληση για διάφορα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με πληροφορίες από efsyn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα