Ανάλυση: Ακτινογραφία της μετωπικής στη Βουλή – Το 5ο κύμα πανδημίας “βγάζει” εκλογές, με φόντο την ευρωπαϊκή “απαίτηση” για προοδευτική διακυβέρνηση
Ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι δεν θα χαριστεί στον αντίπαλό του. Η βεβαιότητά του και η συμπαγής άμυνα που κατάφερε να χτίσει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο κόμμα μετά τη διαγραφή Κουρουμπλή του έδωσαν το οξυγόνο και τον πολιτικό αέρα για να χτυπήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πιο αδύναμη στιγμή του και το δίλημμα που έβαλε στο ΚΙΝΑΛ ακούστηκε μέχρι τις Βρυξέλλες. Το μομέντουμ δεν έπρεπε να χαθεί για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με το ερώτημα «γιατί δεν ζητάτε εκλογές» να τίθεται από τους δημοσιογράφους με κάθε ευκαιρία στις δημόσιες εμφανίσεις του ήδη από το Σεπτέμβριο του 2020, ο κ. Τσίπρας πλέον ζήτησε ευθέως εκλογές.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Τελικά αποδείχθηκε η «γαλοπούλα που βιάζεται να έρθουν τα Χριστούγεννα» όπως του έλεγε πριν μερικούς μήνες ο Πρωθυπουργός μόνο που ο κ. Μητσοτάκης από τις προειδοποιήσεις προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίμησε αυτή τη φορά να παίξει το χαρτί της πανδημίας, δείχνοντας ότι τώρα είναι αυτός που τις φοβάται και χρειάζεται χρόνο για να ανασυνταχθεί μέσα σε ένα κλίμα εξαιρετικά βαρύ από τη μελέτη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Και μπορεί να κλώτσησε το τενεκεδάκι πιο πέρα, όμως η αποστροφή του ότι όσο θα περνά ο χρόνος θα κερδίζει το ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάνει έδειξε ότι σε αυτή τη φάση μάλλον είναι εκείνος που έχει το άγχος των εκλογών εκτιμούν πηγές της Κουμουνδούρου.
Η ανοχή είναι συνενοχή στο έγκλημα Μητσοτάκη και τη συντηρητική κυβέρνηση η οποία μαζί με την καθαρή άρνησή της να ενισχύσει το ΕΣΥ βάζει τη χώρα σε βαθύ οικονομικό τέλμα επιμένοντας στις παλιές συνταγές εξυπηρέτησης των ημετέρων και οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία.
- Το δίλημμα είναι σαφές και ο κ. Τσίπρας φρόντισε να το βάλλει από την αρχή στον Νίκο Ανδρουλάκη αν και λείπει από την ολομέλεια. Ο αποδέκτης όμως τελικά φαίνεται ότι επέλεξε να είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ποντάρει όλα του λεφτά στο ΚΙΝΑΛ και στη «σοβαρή αντιπολίτευση».
Το γεγονός όμως ότι το γάντι που πέταξε στο ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας το σηκώνει ο κ. Μητσοτάκης δείχνει και την αμηχανία του μπροστά στις εξελίξεις. Από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για πανικό από την πλευρά του πρωθυπουργού καθώς για μια ακόμη φορά όπως σημειώνουν βασίζεται στις μετρήσεις που όχι μόνο έπεσαν έξω – έδιναν πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο – αλλά δείχνει όπως σημειώνουν και επιμένει να μην τις διαβάζει σωστά καθώς το ΚΙΝΑΛ σε τρεις μετρήσεις που έχουν γίνει από την εκλογή του νέου αρχηγού στη Χαριλάου Τρικούπη διεισδύει κατά κύριο λόγο στο ακροατήριο της ΝΔ που τον ενίσχυσε στις εκλογές του 2019.
Με αέρα Βρυξελλών
Όμως η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται στην αναβίωση του βασικού δίπολου μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας και δεξιάς. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία επιχειρεί μια μεγάλη στροφή από τη λογική των μεγάλων συνασπισμών και την πρόσδεσή της στο άρμα των συντηρητικών δυνάμεων που κράτησαν τα ινία σε μια σειρά χώρες.
Από την Πορτογαλία και την Ισπανία μέχρι τη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες παίρνουν διαζύγιο από τις συντηρητικές δυνάμεις.
Ο μεγάλος συνασπισμός της δεκαετίας του 90 έλαβε τέλος με την επικράτηση Σόλτς στο Βερολίνο και οι σοσιαλιστές σε όλη την Ευρώπη χτίζουν συμμαχίες με αριστερές δυνάμεις.
Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες ήταν σταθμός για τον κ. Τσίπρα.
Οι επαφές του με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας Σόλτς, τον πρωθυπουργό Κόστα της Πορτογαλίας και τον Σάντσεθ της Ισπανίας, αλλά και οι προσκλήσεις που έλαβε για να επισκεφτεί Λισσαβόνα και Ρώμη για να ενισχύσει τις προεκλογικές καμπάνιες των εκεί δημοκρατικών κομμάτων μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν.
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι έλαβε τα μηνύματα αυτών των επαφών του πρώην Πρωθυπουργού βλέποντας με τα μάτια του την αποδοχή που έχει ο κ. Τσίπρας στους κόλπους της ευρωπαϊκής του πολιτικής οικογένειας. Κι αν τώρα βρίσκεται πάνω στο άρμα της εκλογικής διαδικασίας το μήνυμα για την προοδευτική διακυβέρνηση πλέον είναι καθαρό και από του ευρωπαίους ομοτράπεζους του ΠΑΣΟΚ.
Το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος και μετά την κάλπη της απλής αναλογικής το δίλημμα θα αποτυπωθεί στους συσχετισμούς με την Ευρώπη πλέον να ασκεί και αυτή τη σειρά της πιέσεις για συγκρότηση μιας αντίστοιχης κυβέρνησης και στην Αθήνα.
Όπως σημειώνουν μάλιστα το περιβάλλον για στροφή από τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες πολιτικές θα είναι αισθητά πιο ευνοϊκό και για την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής καθώς δεν θα υπάρχει η εχθρική στάση της κυβέρνησης Μέρκελ και Σόιμπλε και το ευνοϊκό πεδίο από την επικράτηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας θα καθιστά ακόμη πιο ρεαλιστική την συγκρότηση και την επιτυχία μιας συμμαχίας για αλλαγή μοντέλου στην ελληνική οικονομία.
Μαξίμου σε βέρτιγκο
Όλα αυτά εκτιμάται ότι φέρνουν σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα να προκαλεί κυβερνητικό βέρτιγκο. Η αποτύπωσή του ήταν χαρακτηριστική στον τρόπο αντίδρασης τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
- Μετά το φάλτσο του κ. Γεραπετρίτη να μιλήσει με ειρωνικό τόνο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβαίνοντας στο βήμα της ολομέλειας ακολούθησαν οι παλινωδίες. Ο υπουργός σε μια προσπάθεια να απαξιώσει την ομιλία του κ. Τσίπρα τον εγκάλεσε γιατί προέβλεψε και 5ο κύμα πανδημίας. Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Μητσοτάκης όμως ο οποίος ακριβώς για να σπρώξει το χρόνο των εκλογών που μόλις είχε ζητήσει ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τον κίνδυνο ενός νέου κύματος της πανδημίας.
Σαν να μην έφτανε αυτό ο κορυφαίος υπουργός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Θεόδωρος Σκυλακάκης παραδεχόταν από το βήμα νωρίτερα ότι ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί στη λογική ότι η πανδημία στις αρχές του 2022 θα έχει τελειώσει γι’ αυτό και περικόπτονται 850 εκατ. € από την Υγεία.
Η έντονη αμηχανία και το άγχος του Πρωθυπουργού αποτυπώθηκε με τον πλέον διαυγή τρόπο στο εκ παραδρομής λάθος στην ομιλία του όταν αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα είπε ότι αυτή «παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου» για να το διορθώσει ακαριαία και χοντροκομμένα επιβεβαιώνοντας το ρήση «γλώσσα λανθάνουσα, τα’ αληθή λέγει».
Μπέρδεψε τα λόγια του και αποκάλυψε την αλήθεια για τη μελέτη Τσιόδρα (βίντεο) #Βουλη #μελετη_Τσιοδρα #Μητσοτακης – Διαβάστε περισσότερα https://t.co/Cd9Nzhc4bT pic.twitter.com/vPxTTNj1LL
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) December 18, 2021
Και κάπου εκεί ο «πες κι εσύ Σωτήρη» καθηγητής Τσιόδρας τον οποίο συμβουλευόταν και τα στοιχεία του τα μελετούσε κάθε ημέρα πριν ένα χρόνο όπως υπενθυμίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ένας τυχαίος καθηγητής τη μελέτη του οποίου ο κ. Μητσοτάκης δεν την περίμενε για να ενισχύσει το ΕΣΥ, όπως είπε.
Οι παραδοχές του όμως για την ουσία του προβλήματος στο ΕΣΥ ήταν εκκωφαντικές λέγοντας ότι αναγνωρίζει τις αδυναμίες των νοσοκομείων της περιφέρειας στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τις ελλείψεις προσωπικού για τη στελέχωσή τους σε όλα τα νοσοκομεία.
Εκλογές από τον Οκτώβριο
Το 5ο κύμα της πανδημίας με την έξαρση της «όμικρον» σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας και της ενεργειακής ανασφάλειας ναρκοθετεί το πολιτικό σκηνικό. Ήδη κορυφαία στελέχη της ΝΔ που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο οικείων πυρών για την καθαρότητα του λόγου τους και της κριτικής τους στην κυβέρνηση για τα καμπανάκια που χτυπούν στο Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιούν ότι το περιβάλλον επιβαρύνεται διαρκώς.
- Η ακρίβεια θα είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ επισημαίνουν αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι η φθορά μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο όσο οι ΜΕΘ θα παραμένουν γεμάτες. Όπως όλα δείχνουν τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να είναι γεμάτα μέχρι την Άνοιξη και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους.
Γι’ αυτό εκτιμάται από πολλούς εντός και εκτός κυβερνώντος κόμματος αν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να ανακόψει τη φθορά που θα υφίσταται πριν να είναι ανεπίστρεπτη αυτό θα το επιχειρήσει προκηρύσσοντας εκλογές το Φθινόπωρο. Αντίστοιχη πεποίθηση έχει και ο κ. Τσίπρας ο οποίος θα βγαίνει από ένα Συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με το παρελθόν όπως όλα δείχνουν.