Αλλαγή πλεύσης στο Μαξίμου – Απλή αναλογική και… Παπανδρέου διαφοροποιούν τα δεδομένα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Αλλαγή πλεύσης στο Μαξίμου – Απλή αναλογική και… Παπανδρέου διαφοροποιούν τα δεδομένα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 στην ερώτηση που απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σαρωτικά ποσοστά. Τέτοιου είδους δημοσκοπικά ευρήματα έδειχναν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι υπάρχει έδαφος εισχώρησης στο κέντρο και διατήρησης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου που τόσο εμφατικά επανέφερε από την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου όμως στην αρένα των διεκδικητών της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

  • “Ποια θα είναι η προοδευτική διακυβέρνηση στις πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική; Ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη;” φιλοτέχνησε το αντιΣΥΡΙΖΑ αφήγημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα όμως στην ερώτηση αυτή προκύπτει αυθόρμητα η απάντηση: και αν συμπράξει ο Παπανδρέου;

Η αντιδεξιά τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου και οι κατά καιρούς δηλώσεις του ότι υπάρχει ανάγκη για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων , σίγουρα δεν καθησυχάζουν για τα μελλούμενα εφόσον η ΝΔ δεν πετύχει την πολύ δύσκολη άσκηση της αυτοδυναμίας με την απλή αναλογική.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι λίγες οι φορές που βγήκε από το κομματικό μαντρί ψηφίζοντας κατά της κυβέρνησης. Όπως η αποστασιοποίηση του  για το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων ή  την αξιοποίηση αρχαιοτήτων μέσω δανεισμού.

  • Κάποιοι θυμίζουν ότι ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πολλοί πρώην υπουργοί του Παπανδρέου αλλά και το δεξί του χέρι όταν κυβερνούσε, η Ρεγγίνα Βάρτζελη. Το δίλημμα “ή αυτοδυναμία ή χάος”  όταν διατυπώθηκε , στόχευε να συνθλίψει την χαλαρή ψήφο προς τα δεξιά, τους δυσαρεστημένους νεοδημοκρατες που απέχουν και πρώτα απ’ όλα στόχευε να αλιεύσει ψήφους από το ΚΙΝΑΛ.

Στον αντίποδα ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την δική του ηγεσία δεν θα υπάρξει δίνοντας ανάσες στην κυβέρνηση μπροστά στον φόβο της κάλπης της απλής αναλογικής.

Όλα αυτά έχουν μπει στις συζητήσεις στο Μαξίμου και  δείχνουν ότι η στρατηγική της ΝΔ απέναντι στον Παπανδρέου εφόσον διεκδικήσει μια επιστροφή στην ενεργό πολιτική δράση, πρέπει να διαφοροποιηθεί πέρα από το προφανές “αυτός μας έφερε στα μνημόνια”.

Σχετικά Άρθρα