Αγορές χωρίς ραντεβού: Αποφάσεις από τους ειδικούς με τον δείκτη θετικότητας στο 5,9%
Συνεδριάζουν σήμερα Παρασκευή οι ειδικοί όμως τα σενάρια για το Πάσχα και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων εκτός νομού αναμένεται να συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το σχέδιο που πρέπει να ακολουθηθεί.
Μία μερίδα λοιμωξιολόγων αντιμετωπίζει με δισταγμό τη μετακίνηση στην εξοχή, εκτιμώντας ότι μόνο κακό μπορεί να κάνει επιδημιολογικά, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό.
Υπάρχουν όμως και ακραιφνώς αντίθετοι του «Πάσχα στο χωριό», οι οποίοι εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια θα επιφέρει επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες της χώρας.
«Τα self – tests είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το πόσο χρήσιμο εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθεί» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο MEGA, τασόμενος υπέρ της απλευθέρωσης των μετακινήσεων το Πάσχα.
- «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση», σημείωσε.
Αναφορικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στον Σκάι, λέγοντας πως «θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα και πως πάνω απ’ όλα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα.
Υπογράμμισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.
Τι θα αποφασιστεί
Πέρα όμως από το Πάσχα κατά τη σημερινή συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώνονται μετά και το άνοιγμα των λυκείων και των εμπορικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι τα φροντιστήρια αποτελούν τον επόμενο κλάδο της –θεσμικά άτυπης– εκπαίδευσης ο οποίος παίρνει σειρά για να επιστρέψει στη διά ζώσης λειτουργία.
Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων αλλά και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις πιέζουν για άνοιγμα των φροντιστηρίων. Πρόκειται για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας μαθήματα του σχολείου.
Την ίδια ώρα, αίτημα για περαιτέρω χαλάρωση της λειτουργίας της αγοράς, με κατάργηση της υποχρέωσης ραντεβού τις καθημερινές και διατήρησή της μεθόδου click in shop προσωρινά μόνο για το Σάββατο και για το σύνολο του λιανεμπορίου, απέστειλε με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.
Σε αυτή σημειώνει την έως σήμερα «εξαιρετική λειτουργία της αγοράς με απόλυτη εφαρμογή των υγειονομικών προτάσεων» και εκτιμά πως με την εφαρμογή των υποχρεωτικών self tests θα μπορέσει να ελευθερωθεί σταδιακά η λειτουργία της αγοράς, με στόχο την τόνωση της υποτονικής ζήτησης και την περαιτέρω χαλάρωση της λειτουργίας πριν την σημαντική περίοδο του Πάσχα.
Το πιο πιθανό είναι θα ενταχθούν τα self tests για τους εργαζόμενους και ενδεχομένως τη Δευτέρα να υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου, με τον περιορισμό του SMS των τριών ωρών και όλων των μέτρων προστασίας χωρίς click inside.
Όπως παρατηρούν ειδικοί τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι περισσότερα σε σύγκριση με της περασμένης Πέμπτης (3.228 με 58.000 test). Όπως εξηγούν, η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα self test κινητοποιούν περισσότερους ελέγχους διάγνωσης ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων.
Τα επιβεβαιωτικά από self test ανακοινώνονται κάθε Τετάρτη. Τα συνολικά δείγματα που δηλώθηκαν επιπλέον χθες ήταν: 20.814 RT – PCR και 44.184 Rapid Ag, δηλαδή 6.000 περισσότερα τεστ σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη. Το ποσοστό των θετικών στο σύνολο των δειγμάτων (ο δείκτης θετικότητας) είναι 5,9%.