Μαξίμου: Σχέδια ετοιμότητας με το βλέμμα σε Τραμπ και δημοσκοπήσεις- Εκτιμήσεις, σενάρια, προβληματισμοί

Μαξίμου: Σχέδια ετοιμότητας με το βλέμμα σε Τραμπ και δημοσκοπήσεις- Εκτιμήσεις, σενάρια, προβληματισμοί

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στο μέτωπο Τραμπ όσον αφορά στις ευρωαντλαντικές σχέσεις και την εσωτερική πολιτική σκηνή επικεντρώνεται το κυβερνητικό επιτελείο. Και στις δύο περιπτώσεις επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν προθέσεις και στοιχεία. Τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων εκπέμπουν μια σειρά από μηνύματα με την οικονομία να παραμένει πάντα ψηλά στην ατζέντα και να συνδέεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τις… διαθέσεις του νέου αμερικανού προέδρου.

Καταρχάς αποτιμάται θετικά ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται στην εκτίμηση ψήφου πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών. Η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ δεν κλείνει με το κυβερνών κόμμα να διατηρεί καθαρό προβάδισμα. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα ενταθεί το pressing προς την Χαριλάου Τρικούπη, την οποία «γαλάζιοι» κατηγορούν πως δεν καταθέτει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την επόμενη ημέρα.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται και το μεγάλο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κοντά σε ποσοστό αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με την Alco η συσπείρωση της Ν.Δ είναι στο 64 %, ενώ οι διαρροές είναι κυρίως προς την δεξαμενή των αναποφάσιστων (16 %).

Προβληματισμό πάντως δημιουργεί ότι τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. στις μετρήσεις φαίνεται να συγκεντρώνουν ένα ποσοστό από 15% έως 20 %. Σύμφωνα με τη Metron Analysis η Ελληνική Λύση είναι στο 9.8%, η Φωνή Λογικής στο 7.1 %, και το κόμμα Νίκη στο 3%. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως κλείνουν οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία με κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. και επιμένουν στο στόχο για αυτοδυναμία, προτάσσοντας την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων.

Η ακρίβεια παραμένει ο βασικός πονοκέφαλος των νοικοκυριών, ενώ ψηλά κατατάσσουν οι πολίτες και θέματα της καθημερινότητας. Σύμφωνα με την Alco σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες θεωρεί πως η αντιμετώπιση της ακρίβειας πρέπει να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή τη χρονιά. Σύμφωνα με την Opinion Poll στο ερώτημα τι θα θέλατε να αλλάξει το 2025 στο κράτος, το 31. 4 % απαντά η οικονομία και ακολουθεί με 17.2 % η βελτίωση του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis σχεδόν δύο στους τρεις ερωτηθέντες λένε πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση (ποσοστό πάντως που έχει μία μείωση σε σχέση με το Σεπτέμβριο), ενώ το 31 % απαντά στη σωστή κατεύθυνση.

Οι εκτιμήσεις για τις κινήσεις Τραμπ

Στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν την ενιαία στάση της Ευρώπης απέναντι στις απειλές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, καθώς άπαντες φαίνονται να αντιλαμβάνονται ότι μια οικονομική αντιπαράθεση θα είναι συνολικά επιζήμια. Ωστόσο αν και εκτιμούν ότι το σενάριο του γενικευμένου εμπορικού πολέμου δεν φαίνεται να είναι το κυρίαρχο διότι θα είναι μια τακτική loose – loose παραμένουν σε μια διαρκή ετοιμότητα.

Είναι βέβαιο δε ότι εφόσον ο Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών στην ΕΕ-κάτι που πρέπει να θεωρείται δεδομένο και μένει να φανεί το εύρος- θα επηρεαστεί και η χώρα μας.

Στελέχη της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία είναι εκ των πραγμάτων σε καλύτερη θέση από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής, αν κρίνει κανείς από τους δείκτες της ανάπτυξης. Κανείς, πάντως, δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι μια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ε.Ε. θα αφήσει τη χώρα μας αλώβητη, ακόμα και αν οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι της τάξης του 1%.

Η ανησυχία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή και στις ευρωπαϊκές αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, στην οποία προέβη το ελληνικό δημόσιο προ ολίγων ημερών, με επιτόκιο 3,6%. Το επιτόκιο αν και χαμηλότερο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι ανεβασμένο σε σχέση με μια έκδοση προ τριμήνου με επιτόκιο 3,3%.

Επίσης μια επιθετική πολιτική δασμών θα βρει την Ευρώπη αντιμέτωπη με το σενάριο νέας πίεσης στα επιτόκια που θα επηρεάσει τους ήδη αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Προβληματίζει ασφαλώς και την Αθήνα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η ΕΚΤ έχει προβεί σε μειώσεις επιτοκίων ωστόσο αν η FED προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, σε απάντηση των κινήσεων Τραμπ, τότε και η ΕΚΤ θα έχει μικρά περιθώρια καθώς επηρεάζεται από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Στους ελληνικούς δείκτες εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει τη συμμετοχή των άμεσων ξένων επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, να συνεχίσει να αυξάνει τις εισπράξεις από τη φοροδιαφυγή, να μειώσει φορολογικούς συντελεστές και έτσι να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα.

Επίσης, υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην αγορά εργασίας.

Σχετικά Άρθρα