Μίμης Δομάζος: Ο “στρατηγός” της μπάλας – Από τις αλάνες στο Γουέμπλεϊ

Μίμης Δομάζος: Ο “στρατηγός” της μπάλας – Από τις αλάνες στο Γουέμπλεϊ

Ο Μίμης Δομάζος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε η Ελλάδα. Το «10 το καλό» του Παναθηναϊκού, ο «στρατηγός», όπως αποκλήθηκε για τα ηγετικά του προσόντα μέσα στο γήπεδο, που όμοιό του παίκτη αναζητά ακόμη το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μικρός το δέμας (1,68 μ.), αγωνιζόταν στη θέση του μεσοεπιθετικού και διακρινόταν για την ακατάβλητη αντοχή του, την επινοητικότητά του, την ικανότητά του στην ντρίμπλα και τις δημιουργικές του πάσες, ειδικά στις μακρινές πάσες ακριβείας. Ξεκίνησε και τελείωσε την καριέρα του στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου στον Παναθηναϊκό, με ένα σύντομο πέρασμα από την ΑΕΚ.

Με μια μπάλα στις αλάνες

Ο Μίμης (Δημήτρης) Δομάζος γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942 στους Αμπελοκήπους, συνοικία της Αθήνας, και μεγάλωσε δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο και η μητέρα του νοσοκόμα μικρασιάτικης καταγωγής.

Από μικρός έπαιζε μπάλα στις αλάνες της περιοχής και στα 13 του έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί ν’ αγωνίζεται. Σύντομα το όνομά του άρχισε ν’ ακούγεται στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Τον είδε ο τότε προπονητής των «πρασίνων», ο γιουγκοσλάβος Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς και εντυπωσιασμένος από τις κινήσεις του μέσα στο γήπεδο εισηγήθηκε την απόκτησή του.

Ο Δομάζος στον Παναθηναϊκό

Η ανεπίσημη πρεμιέρα του Δομάζου με τα πράσινα έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958 κι έληξε με 2-0 υπέρ της «Ένωσης». Αγωνίστηκε ως δεξί εξτρέμ κι εντυπωσίασε με την ποδοσφαιρική του δεξιοτεχνία θεατές και ειδικούς του αθλήματος. Το καλοκαίρι του 1959 εντάχθηκε κι επίσημα στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 17 ετών «για ένα κοστούμι και μια πορτοκαλάδα», όπως είχε δηλώσει.

Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε από τον Αύγουστο του 1959 έως έως τον Μάιο του 1978, οπότε θεωρήθηκε τελειωμένος από τους «πράσινους» και συνέχισε την καριέρα στην ΑΕΚ. Τον Δεκέμβριο του 1979 επανήλθε στον Παναθηναϊκό με ενέργειες της νεοσύστατης ΠΑΕ και προσωπικά του Γιώργου Βαρδινογιάννη για να ολοκληρώσει την ένδοξη καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του τον Μάιο του 1980. Συνολικά αγωνίστηκε σε 536 ματς στην Α’ Εθνική (νυν Σούπερ Λιγκ) – 502 με τον Παναθηναϊκό και 34 με την ΑΕΚ – ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο και παρότι μέσος πέτυχε 139 γκολ (134 με τον Παναθηναϊκό και 5 με την ΑΕΚ).

Οι τίτλοι και η κορυφαία στιγμή της καριέρας του

Στη μακροχρόνια καριέρα του κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους, ρεκόρ για έλληνα ποδοσφαιριστή. Με τον Παναθηναϊκό 9 πρωταθλήματα (1960, 1961,1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977) και 3 κύπελλα (1967, 1969, 1977) και με την ΑΕΚ ένα πρωτάθλημα (1979).

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του αποτελεί η συμμετοχή του ως αρχηγός του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (νυν Τσάμπιονς Λιγκ) στο Γουέμπλεϊ κόντρα στον Άγιαξ στις 2 Ιουνίου 1971. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς συμμετείχε και στο τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με αντίπαλο την Νασιονάλ της Ουρουγουάης και το 1977 πανηγύρισε την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου, παρότι δεν αγωνίστηκε στον διπλό τελικό με τη Σλάβια Σόφιας.

Οι συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδος

Ο Μίμης Δομάζος αγωνίστηκε 50 φορές με την Εθνική Ελλάδος και πέτυχε 4 γκολ. Έκανε το ντεμπούτο στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στη φιλική αναμέτρηση με τη Δανία (1-3) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και την ολοκλήρωσε στο ίδιο γήπεδο στις 11 Νοεμβρίου 1980 στο φιλικό προς τιμήν του με την Αυστραλία (3-3).

Ως μεγαλύτερη ποδοσφαιρική απογοήτευσή του θεωρεί τον αποκλεισμό της γαλανόλευκης από την τελική φάση του Μουντιάλ του Μεξικού το 1970, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες με αντίπαλο τη Ρουμανία. Θεωρούσε την εθνική εκείνη ανώτερη από την ομάδα που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004.

Μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Βίκυ Μοσχολιού – Μίμης Δομάζος: Οι μπομπονιέρες από τον γάμο τους πουλήθηκαν στη μαύρη αγορά

Την πρωτομαγιά του 1967, ο γάμος της τραγουδίστριας Βίκυς Μοσχολιού με τον ποδοσφαιριστή Μίμη Δομάζο, ήταν πρώτο θέμα στις κοσμικές στήλες των εφημερίδων….

Οι νεόνυμφοι ήταν δύο λαϊκά είδωλα και ο κόσμος ενδιαφερόταν να μάθει όλες τις λεπτομέρειες για την προσωπική τους ζωή και τον γάμο….

Η Μοσχολιού ήταν πρώτο όνομα στο τραγούδι και ο Δομάζος ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού. Το μυστήριο τελέσθηκε στη Μητρόπολη των Αθηνών και υπολογίζεται ότι παρευρέθηκαν πάνω από 30.000 άτομα. Φυσικά, δεν ήταν μόνο οι καλεσμένοι του ζευγαριού, αλλά και πολύς  απλός κόσμος, που θέλησε να δει από κοντά το ζευγάρι….

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για να καταφέρει το ζευγάρι να προσεγγίσει την εκκλησία, χρειάστηκε η βοήθεια ενός παλαιστή, που άνοιξε δρόμο ανάμεσα στο πλήθος.Οι περίεργες γυναίκες είχαν κρεμαστεί, στην κυριολεξία, από τον γυναικωνίτη, προκειμένου να μη χάσουν καμία λεπτομέρεια από το μυστήριο. Οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες.

Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της Μοσχολιού, το ζευγάρι χρειάστηκε να πληρώσει πάνω από 15.000 δρχ. για να αποκατασταθούν οι φθορές στον Μητροπολιτικό ναό!

Το ζευγάρι δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της κοσμοσυρροής. Οι μπομπονιέρες, που ήταν διακοσμημένες με ένα κλειδί του σολ και ένα τριφύλλι, ήταν 7.000 και όλοι πίστευαν ότι θα περίσσευαν αρκετές…Ο κόσμος, όμως, ήταν σχεδόν τετραπλάσιος, με αποτέλεσμα τα κορίτσια που τις μοίραζαν, να αρχίσουν να τις πετάνε στον αέρα, για να γλιτώσουν από τη μανία του πλήθους.

Τα Παναθηναϊκά αισθήματα της Βίκυς Μοσχολιού

Όταν η τραγουδίστρια παντρεύτηκε τον άσο της μπάλας, εντάχθηκε και επισήμως στην οικογένεια του Παναθηναϊκού….

Η Μοσχολιού ήταν φανατική υποστηρίκτρια της ομάδας και έδινε το παρόν σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια, που γίνονταν στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Υπήρξαν φορές, όμως, που η τραγουδίστρια έπεσε θύμα υβριστικών συνθημάτων από οπαδούς των αντίπαλων ομάδων. Αυτό προκαλούσε τεράστιο εκνευρισμό στον “στρατηγό” του Παναθηναϊκού. Ήταν προφανές. Μόνο έτσι θα κατόρθωναν να επηρεάσουν την απόδοσή του.Μάταια όμως. Ο Δομάζος γινόταν έξαλλος, αλλά και πιο απειλητικός για την αντίπαλη εστία.

Το «κακό σημάδι» με τη βέρα

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ένα ατυχές περιστατικό θεωρήθηκε κακό σημάδι για τους νεόνυμφους. Η βέρα έπεσε από το δάχτυλο της νύφης, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν σχόλια και φήμες για γρουσουζιά στον γάμο.

Παρά την ανησυχία των προληπτικών, το ζευγάρι δεν πτοήθηκε και το γλέντι που ακολούθησε μετά το μυστήριο, στο νυχτερινό κέντρο «Δειλινά», όπου τραγουδούσε η Μοσχολιού, κράτησε μέχρι το πρωί. Όταν μετά από δώδεκα χρόνια το ζευγάρι χώρισε, αρκετοί πικρόχολοι θυμήθηκαν το ατυχές περιστατικό μπεριστατικό με τη βέρα και θεώρησαν ότι το «κακό σημάδι» είχε βγει αληθινό….

Οι δυο γάμοι και οι τρεις κόρες

Ο Μίμης Δομάζος μετά το διαζύγιο με την Μοσχολιού παντρεύτηκε με την Ιώ Θεοδώρου με την οποία έχουν μια κόρη την Πόπη Δομάζου.

Από το 1967 ως το 1979 υπήρξε παντρεμένος με τη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, τη Ράνια (Ουρανία) το 1967 και την Ευαγγελία το 1968.

Οι δύο κόρες του με τη Βίκυ Μοσχολιού κρατούν ένα χαμηλό προφίλ και είναι σπάνιες οι φορές που τις έχουμε δει.

Η Ράνια Δομάζου μοιάζει εκπληκτικά στην αείμνηστη μητέρα της ενώ η Ευαγγελία μοιάζει στον πατέρα της.

Σχετικά Άρθρα