ΒΟΥΛΗ: Υπερψηφίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο-Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα, πόσες ψήφους θα λάβει
Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι να εκλέξει Πρόεδρο μετά την παραίτηση του Κώστα Τασούλα, ο οποίος θα είναι υποψήφιος με τη στηριξή της ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μοναδικός υποψήφιος ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ονομαστικής ψηφοφορίας, που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κακλαμάνης ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής και επί προεδρίας Νίκου Βούτση (2015-2019) και επί Κώστα Τασούλα (2019-2023).
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού της Βουλής για την “Εκλογή του Προέδρου” αναφέρεται:
1. Μετά την ορκωμοσία των Βουλευτών o προσωρινός Πρόεδρος καλεί για την επόμενη ημέρα τους Βουλευτές να εκλέξουν τον Πρόεδρο της Βουλής. 2. Υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι παραδεκτή. Της εκλογής του Προέδρου δεν προηγείται συζήτηση.
3. Ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
4. H καταμέτρηση των ψήφων γίνεται από τρεις Βουλευτές, από τους οποίους οι δύο προέρχονται από την πρώτη και ο τρίτος από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής.
5. O προσωρινός Πρόεδρος αναγγέλλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα.
Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εισηγήθηκε τελικά τη στήριξη στην υποψηφιότητα Κακλαμάνη, τονίζοντας ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τη ΝΔ στην καταπάτηση των θεσμικών παραδόσεων”, αναφερόμενος στην επιλογή Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας με την οποία, όπως είπε “ο κ. Μητσοτάκης έσπασε μια πολιτική παράδοση 30 ετών”.
Ακολούθως και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να υπερψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη για τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Σε ανακοίνωσή του κόμματος αφού διατυπώνονται αιχμές κατά της κυβέρνησης, επισημαίνεται πως “ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που τους καταστρατηγεί και τους εργαλειοποιεί για τα συμφέροντά του” και ότι “Ο νέος πρόεδρος οφείλει να είναι πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος”.
Έτσι υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας του Ν. Κακλαμάνη τάσσονται:
– οι 156 βουλευτές της ΝΔ,
– οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,
– οι 26 του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,
– οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και
– οι 5 “Σπαρτιάτες” .
Αναμένεται να καταψηφίσουν, δηλώνοντας “παρών”, στην ονομαστική ψηφοφορία:
– οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ,
– οι 11 της Νέας Αριστεράς,
– οι 10 της “Νίκης” και
– οι 6 της Πλεύσης Ελευθερίας.
Από τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές υπέρ της υποψηφιότητα Κακλαμάνη τάσσονται
– οι 5 βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη (Αλ. Αυλωνίτης, Κ. Μάλαμα, Ρ. Χρηστίδου, Γ. Πούλου και Θ. Τζάκρη)
– οι 2 προερχόμενοι από τη ΝΔ Μάριος Σαλμάς και Αντώνης Σαμαράς
– οι 5 πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αποστολάκης, Αθ. Λινού, Γ. Σαρακιώτης Ρ. Θρασκιά και Π. Παππάς
– οι 2 προερχόμενοι από την Πλεύσης Ελευθερίας Αρετή Παπαϊωάνου και Μιχάλης Χουρδάκης και
– οι 3 ανεξάρτητοι “Σπαρτιάτες” Χ. Κατσιβαρδάς, Γ. Ασπιώτης και Μ. Γαυγιωτάκης
Πιθανότατα να καταψηφίσουν (“παρών”):
– οι 4 πρώην “Σπαρτιάτες” Κ. Φλώρος, Γ. Μανούσος, Γ. Δημητροκάλλης και Δ. Βαλτογιάννης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης το 2019 είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος της Βουλής με 296 υπέρ, το σενάριο αυτό ωστόσο όπως όλα δείχνουν δεν θα επαναληφθεί, καθώς στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τις 248 ψήφους.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο Κ. Τασούλας και οι αντιπρόεδροι της Βουλής πρόκειται να υποδεχτούν τον νέο Πρόεδρο στο σαλόνι του γραφείου του, όπου θα γίνει τελετή παράδοσης-παραλαβής και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Παρόντες στην τελετή θα είναι ο επικεφαλής του Ιδρύματος της Βουλής, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ο φρούραρχος, υπηρεσιακοί παράγοντες και υπάλληλοι Βουλής.