Ανάλυση Washington Post: Έξι συμπεράσματα από την πρώτη ομιλία Τραμπ ως πρόεδρος
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος τη Δευτέρα για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια, με πολλούς να αναμένουν την ομιλία του, προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα το τι μέλλει γενέσθαι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον πλανήτη. Όπως σημειώνεται σε άρθρο γνώμης της Washington Post, ο Τραμπ έχει συχνά μιλήσει με υψηλό φρόνημα για «ενότητα» και προφανώς αυτό στόχευσε και στην ομιλία λίγο μετά την ορκωμοσία του.
Αλλά αυτό πάντα μετριάζεται από την τάση του να ζωγραφίζει σκοτεινές εικόνες της χώρας την οποία υπόσχεται να σώσει (όπως έκανε και στην εναρκτήρια ομιλία του το 2017).
Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως ήταν πολύ λιγότερο περιορισμένος από ό,τι ήταν ποτέ, δεδομένου ότι είναι η τελευταία του θητεία στον προεδρικό θώκο.
Έξι συμπεράσματα από την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ
- Ένας συγκρατημένος Τραμπ «ζωγραφίζει» άλλο ένα σκοτεινό πορτρέτο – με τον ίδιο ως ήρωα εκδικητή.
Η ομιλία, η οποία μεταφέρθηκε στο εσωτερικό λόγω των καιρικών συνθηκών, ήταν μια σχετικά υποτονική υπόθεση για τα δεδομένα του Τραμπ. Αλλά μετέφερε πολλά από τα ίδια σκοτεινά θέματα της ομιλίας του 2017 και οικοδόμησε επανειλημμένα τον εαυτό του ως μια μοναδική φιγούρα στην αμερικανική ιστορία -μια φιγούρα που ακόμη και ο Θεός είχε ορίσει.
Κατήγγειλε το «ριζοσπαστικό και διεφθαρμένο κατεστημένο» και κατέδειξε την προηγούμενη κυβέρνηση ως ανίκανη να προστατεύσει τους ανθρώπους από την αχαλίνωτη εγκληματικότητα και τις φυσικές καταστροφές. Είπε ότι οι «πυλώνες της κοινωνίας μας είναι σπασμένοι και φαινομενικά σε πλήρη αποσύνθεση».
Και ο Τραμπ δεν εξέφρασε απλώς την αισιοδοξία του ότι θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις- έθεσε τον εαυτό του ως το θεϊκά επιλεγμένο αντίδοτο. Ισχυρίστηκε ότι η ζωή του γλίτωσε από τη σφαίρα ενός δολοφόνου στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια πέρυσι, επειδή «με έσωσε ο Θεός για να κάνω την Αμερική ξανά μεγάλη».
«Η πιο περήφανη κληρονομιά μου θα είναι αυτή του ειρηνοποιού και ενοποιητή», προέβλεψε σε άλλο σημείο. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8 ετών, δοκιμάστηκα και προκλήθηκα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο στην 250χρονη ιστορία μας», είπε, τοποθετώντας τον εαυτό του πάνω από τους Τζορτζ Ουάσινγκτον και Αβραάμ Λίνκολν.
«Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν αδύνατο για μένα να πραγματοποιήσω μια τέτοια ιστορική πολιτική επιστροφή», είπε ο Τραμπ σε άλλο σημείο. «Αλλά όπως βλέπετε σήμερα, εδώ είμαι. Ο αμερικανικός λαός μίλησε», σημείωσε.
- Ευρείες αλλά στοχευμένες βολές κατά άλλων ηγετών.
Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν τόσο επικεντρωμένη στην εκκαθάριση λογαριασμών και την επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως συνηθίζει. Υπήρξαν όμως κάποιες αξιοσημείωτες περιπτώσεις όπου επιτέθηκε διακριτικά στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στους Δημοκρατικούς -ιδιαίτερα σε θέματα καταστροφών όπως ο τυφώνας Helen και οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες.
«Έχουμε τώρα μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε μια απλή κρίση στο εσωτερικό, ενώ ταυτόχρονα σκοντάφτει σε έναν συνεχή κατάλογο καταστροφικών γεγονότων στο εξωτερικό», ανέφερε.
Επισήμανε δε ότι οι κάτοικοι της Βόρειας Καρολίνας που αναρρώνουν από τον τυφώνα «έτυχαν τόσο κακής μεταχείρισης» (ο Τραμπ προέβη επανειλημμένα σε ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την αντιμετώπιση της καταστροφής στο τέλος της προεδρικής εκστρατείας του 2024).
«Παρακολουθούμε τις πυρκαγιές να καίγονται ακόμα με τραγικό τρόπο από εβδομάδες πριν, χωρίς καν ένα δείγμα άμυνας», τόνισε επίσης ο 47ος Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του.
- Δύο λέξεις που πρέπει να θυμάστε: «Μανιφέστο του Πεπρωμένου».
Δύο λέξεις που πραγματικά ξεχώρισαν από την ομιλία του Τραμπ: «Μανιφέστο του Πεπρωμένου». Ο Τραμπ επικαλέστηκε τη φράση, η οποία ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την επέκταση των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παρουσίασε την ολοένα και πιο επεκτατική ατζέντα του.
Τη χρησιμοποίησε συγκεκριμένα μιλώντας για την τοποθέτηση μιας αμερικανικής σημαίας στον Άρη, αλλά αυτή δεν ήταν σχεδόν η μόνη ιδέα στην οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί η έννοια.
Είπε ότι θα αλλάξει το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής. Είπε επίσης ότι θα αλλάξει το όνομα του όρους Ντενάλι πίσω στο όρος Μακίνλεϊ -για τον πρώην πρόεδρο Γουίλιαμ Μακίνλεϊ- αφού το άλλαξε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του στη διεκδίκηση της Διώρυγας του Παναμά. «Δεν την δώσαμε στην Κίνα- την δώσαμε στον Παναμά», είπε ο Τραμπ. «Και την παίρνουμε πίσω», υπογράμμισε.
Ίσως είναι ενδεικτικό ότι το κομμάτι για τη Διώρυγα του Παναμά ήταν από τα πιο ζωηρά τμήματα της ομιλίας του Τραμπ. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν επικαλέστηκε τον άλλο συχνά δηλωμένο επεκτατικό του στόχο: τη διεκδίκηση της Γροιλανδίας από τη Δανία.
- Προέβη σε περισσότερους ψευδείς και αμφίβολους ισχυρισμούς.
Ακόμα και η εναρκτήρια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν απρόσβλητη από την τάση του για υπερβολή και ψευδείς ισχυρισμούς. Ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανικά πλοία «υπερτιμολογούνται σοβαρά και δεν αντιμετωπίζονται δίκαια με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή» στη διώρυγα του Παναμά, παρόλο που οι αξιωματούχοι της χώρας λένε ότι όλα τα κράτη υπόκεινται στα ίδια τέλη.
Ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχασαν 38.000 ζωές κατά την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά». Αυτό υπερεκτιμά κατά πολύ τον επίσημο αριθμό των νεκρών.
Είπε ότι πολλοί μετανάστες χωρίς χαρτιά προέρχονται «από φυλακές και ψυχιατρεία». Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι άλλες χώρες στέλνουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων από τις φυλακές και τα ψυχιατρεία τους, όπως έχει συχνά ισχυριστεί ο Τραμπ.
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι η κήρυξη εθνικής έκτακτης ανάγκης για τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού θα σημαίνει ότι «θα σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη είσοδος» – ένας αδύνατος στόχος.
- Οι δασμοί και ορισμένα άλλα ζητήματα έμειναν σε δεύτερη μοίρα.
Ενώ ο Τραμπ μίλησε για πολλές από τις σημαντικότερες προεκλογικές του υποσχέσεις για το 2024, ένα μεγάλο θέμα έμεινε σχετικά ανεκμετάλλευτο: συμπεριέλαβε μόνο σύντομες αναφορές για τους δασμούς.
«Θα επιβάλλουμε δασμούς και φόρους σε ξένες χώρες για να πλουτίσουμε τους πολίτες μας», είπε ο Τραμπ. «Για τον σκοπό αυτό, ιδρύουμε την Υπηρεσία Εξωτερικών Εσόδων για τη συλλογή όλων των δασμών, των δασμών και των εσόδων».
Η μόνη άλλη αναφορά σε δασμούς έγινε όταν ο Τραμπ μίλησε για τους δασμούς του ΜακΚίνλεϊ. Η ομάδα του Τραμπ έχει μιλήσει για μείωση των τεράστιων προτεινόμενων δασμών του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε επίσης μόνο φευγαλέα αναφορά στα προβλήματα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και στην ιδέα της περικοπής των κρατικών δαπανών.
- Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην «οπλοποίηση» αλλά όχι στην τιμωρία.
Οι τελευταίες ενέργειες του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ έριξαν τα φώτα της δημοσιότητας στις υποσχέσεις του Τραμπ για αντίποινα κατά των εχθρών του.
Ο Μπάιντεν απένειμε χάρη σε πολλούς ανθρώπους που ο Τραμπ πρότεινε να διωχθούν ποινικά, όπως αυτοί που υπηρέτησαν και βοήθησαν την επιτροπή της Βουλής της 6ης Ιανουαρίου και ακόμη και πολλά μέλη της οικογένειάς του.
«Δυστυχώς, δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι αυτές οι επιθέσεις θα σταματήσουν», δήλωσε ο Μπάιντεν δικαιολογώντας τις αμνηστεύσεις. Ο Τραμπ επικεντρώθηκε επανειλημμένα στην ιδέα ότι το σύστημα είχε χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον του, αλλά σταμάτησε να μιλάει ρητά για να κυνηγήσει τους αντιπάλους του.
«Η ζυγαριά της δικαιοσύνης θα εξισορροπηθεί εκ νέου», δήλωσε ο Τραμπ. «Η φαύλη, βίαιη και άδικη οπλοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυβέρνησής μας θα τερματιστεί», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Ποτέ ξανά η τεράστια δύναμη του κράτους δεν θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο για τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων -κάτι για το οποίο γνωρίζω κάτι. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν θα ξανασυμβεί».
Ο Τραμπ φάνηκε να υπαινίσσεται ότι γνωρίζει «κάτι για» μια τέτοια οπλοποίηση, επειδή είχε ως στόχο τον ίδιο. Αλλά στην πρώτη του θητεία πίεσε και ο ίδιος επανειλημμένα για έρευνες και διώξεις των αντιπάλων του.