Ορκωμοσία Τραμπ: Όσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες- Η αίθουσα ξεχείλιζε… δισεκατομμύρια (εικόνες)

Ορκωμοσία Τραμπ: Όσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες- Η αίθουσα ξεχείλιζε… δισεκατομμύρια (εικόνες)

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια μιας τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών. Εκεί, ορκίστηκε και ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ολοκληρώνοντας την τελετή που σηματοδότησε την αρχή της νέας διακυβέρνησης.

Χρησιμοποίησε τη Βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν και μια προσωπική βίβλο – τις δύο ίδιες που χρησιμοποίησε για την ορκωμοσία του το 2017. Ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς όρκισε τον Τραμπ.

«Ορκίζομαι επισήμως ότι θα εκτελέσω πιστά το αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Τραμπ στον όρκο του.

Με την ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το στίγμα των προθέσεων για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως πρόεδρος. Έκανε μια επίδειξη δύναμης, απευθύνοντας το βλέμμα του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, συνδυάζοντας αιχμηρές επιθέσεις κατά της απερχόμενης κυβέρνησης των Δημοκρατικών με υποσχέσεις για «καλύτερα πράγματα» που θα έρθουν.

Ο Τραμπ άνοιξε την ομιλία του, ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, με τη φράση «η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά εδώ και τώρα», τονίζοντας πως η χώρα θα γίνει πιο σπουδαία και εξαιρετική από ό,τι στο παρελθόν. Η δήλωσή του φανερώνει τη φιλοδοξία του να αναδείξει τις ΗΠΑ σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ισχύος.

Ο πρόεδρος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την πρώτη του ομιλία για να επιτεθεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν, επικρίνοντας τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Υποσχέθηκε ότι αυτή η πολιτική θα αλλάξει ριζικά, με την άμεση «σταματημένη» παράνομη είσοδο και την επιστροφή «εκατομμυρίων και εκατομμυρίων εγκληματιών αλλοδαπών». Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χαρακτηρίσει «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» τα καρτέλ ναρκωτικών.

Επιπλέον, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα δώσει εντολή στην κυβέρνηση να εξαλείψει την παρουσία όλων των ξένων συμμοριών από τη χώρα, παρουσιάζοντας το θέμα ως προτεραιότητα για την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών.

«Θα κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα»

Ο ίδιος άδραξε την ευκαιρία για να ανακοινώσει ότι θα υπογράψει μια «σειρά ιστορικών εκτελεστικών διαταγμάτων» και θα ξεκινήσει μια «επανάσταση της κοινής λογικής», ενώ υποσχέθηκε ότι θα κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση παρείχε άσυλο και προστασία σε «επικίνδυνους εγκληματίες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας», τόνισε.

«Η κυβέρνηση έχει δώσει απεριόριστη χρηματοδότηση για την υπεράσπιση των ξένων συνόρων αλλά αρνείται να υπερασπιστεί τα αμερικανικά σύνορα», υποστήριξε.

«Είχαμε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε μια απλή κρίση στο εσωτερικό», υπογράμμισε ο Τραμπ.

«Η πτώση της Αμερικής σταματά»

Αναφερόμενος στη εικόνα της χώρα υπογράμμισε ότι η χώρα θα γίνει και πάλι σεβαστή και «θα τη ζηλεύει κάθε έθνος».

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας εκμεταλλεύονται άλλο», πρόσθεσε.

«Θα βάλω, πολύ απλά, την Αμερική πρώτα», τόνισε.

«Από αυτή τη στιγμή η πτώση της Αμερικής σταματά», συνέχισε στην πορεία της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του είπε ότι «ένοπλος τον πυροβόλησε στο αυτί, αλλά με έσωσε ο Θεός».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι επιστρέφει ως 47ος πρόεδρος «με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας συναρπαστικής νέας εποχής εθνικής επιτυχίας».

Για την οικονομία υποσχέθηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα «νικήσει» τον πληθωρισμό ρεκόρ και θα μειώσει τις τιμές.

Στη συνέχεια δεσμεύτηκε ότι θα «κηρύξει εθνική ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης». «Θα τρυπήσουμε, μωρό μου, θα τρυπήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο «υγρός χρυσός κάτω από τα πόδια μας θα κάνει την Αμερική πλούσιο έθνος ξανά», είπε χαρακτηριστικά.

Υποσχέθηκε δασμούς σε ξένα προϊόντα

«Θα τιμολογούμε και θα φορολογούμε τις ξένες χώρες για να πλουτίζουν οι πολίτες μας».

Για τον σκοπό αυτό, ανακοίνωσε τη δημιουργία της Εξωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων.

Οι προκλήσεις της χώρας θα «εκμηδενιστούν», τόνισε προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια κρίση «εμπιστοσύνης έναντι του ριζοσπαστικού και διεφθαρμένου κατεστημένου».

«Θέλω να μείνω στην ιστορία ως ειρηνοποιός»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025, είναι «ημέρα απελευθέρωσης».

«Ελπίζω ότι οι πρόσφατες προεδρικές μας εκλογές θα μείνουν στην ιστορία ως οι μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της χώρας μας», δήλωσε.

Ακόμη υποχέθηκε να δημιουργήσει τον «ισχυρότερο στρατό που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

«Θα μετράμε την επιτυχία μας όχι μόνο με τις μάχες που κερδίζουμε, αλλά και με τους πολέμους που τερματίζουμε και, ίσως το πιο σημαντικό, με τους πολέμους στους οποίους δεν μπαίνουμε ποτέ».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι θέλει να είναι «ειρηνοποιός και ενωτικός».

«Η Αμερική θα διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει ως το μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο σεβαστό έθνος στη γη».

Ο Κόλπος του Μεξικού θα μετονομαστεί σε Κόλπο της Αμερικής

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα αλλάξει το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής, καθώς τόνισε τις διάφορες ενέργειες στις οποίες θα προβεί άμεσα.

«Η Αμερική θα διεκδικήσει τη θέση που της ανήκει ως το μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο σεβαστό έθνος στη Γη – εμπνέοντας το δέος και τον θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ο Τραμπ.

«Σε λίγο καιρό από τώρα, θα αλλάξουμε το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής», σημείωσε.

Τι είπε για τη Διώρυγα του Παναμά

Ο Τραμπ δεν δίστασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να υποστηρίξει ότι ο Παναμάς έχει παραβιάσει τις συμφωνίες της συνθήκης που απαιτούν ουδετερότητα στις λειτουργίες της διώρυγας.

«Τα αμερικανικά πλοία επιβαρύνονται σοβαρά και δεν τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης με οποιονδήποτε τρόπο, μορφή ή μορφή, και αυτό περιλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστήριξε ο Τραμπ.

«Και πάνω απ’ όλα, η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά και δεν την δώσαμε εμείς στην Κίνα. Εμείς την δώσαμε στον Παναμά. Και την παίρνουμε πίσω» τόνισε.

Ο Τραμπ αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αποσύρει τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, σύμφωνα με έγγραφο του Λευκού Οίκου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην πρώτη του προεδρική θητεία ο Τραμπ είχε αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από αυτήν τη Συμφωνία.

«Δεν θα κατακτηθούμε, δεν θα εκφοβηθούμε»

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκεισε την ομιλία του λέγοντας: «Δεν θα κατακτηθούμε, δεν θα εκφοβηθούμε, δεν θα λυγίσουμε και δεν θα αποτύχουμε».

«Θα σταθούμε γενναία, θα ζήσουμε περήφανα, θα ονειρευτούμε με τόλμη. Τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας, γιατί είμαστε Αμερικανοί. Το μέλλον είναι δικό μας – η χρυσή εποχή μας μόλις ξεκίνησε», κατέληξε.

Ο Τζ. Ντ. Βανς ορκίστηκε ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζ. Ντ. Βανς ορκίστηκε ως ο 50ός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο, ο όρκος για τον αντιπρόεδρο δεν ορίζεται στο Σύνταγμα.

Αντιθέτως, δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο και εμφανίζεται στον κώδικα των ΗΠΑ. Είναι επίσης ο ίδιος όρκος που δίνουν και άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των νομοθέτων.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρετ Κάβανο όρκισε τον Βανς.

Ο όρκος του Βανς:

«Ορκίζομαι επισήμως ότι θα υποστηρίξω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια σε όλους τους εχθρούς, εξωτερικούς και εσωτερικούς- ότι θα δείξω αληθινή πίστη και υποταγή σε αυτό- ότι αναλαμβάνω αυτή την υποχρέωση ελεύθερα, χωρίς καμία διανοητική επιφύλαξη ή σκοπό αποφυγής- και ότι θα εκπληρώσω καλά και πιστά τα καθήκοντα του αξιώματος στο οποίο πρόκειται να αναλάβω. Ο Θεός να με βοηθήσει».

Το Καπιτώλιο ξεχείλιζε από… δισεκατομμύρια

Η ποσότητα του παγκόσμιου πλούτου που συγκεντρώθηκε μέσα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου ήταν εξωφρενική. Οι πιο πλούσιοι άνδρες του κόσμου, από τους διευθύνοντες συμβούλους ή τους ιδρυτές εταιρειών όπως η Tesla, η Amazon, η Apple και η Meta, κάθονταν στη σειρά, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για τη νέα εποχή στην Ουάσινγκτον.

Κορυφαίοι CEO από τον τεχνολογικό τομέα, όπως ο Έλον Μασκ της Tesla, ο Σουντάρ Πιτσάι της Google, και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta, κάθονταν μπροστά από αρκετούς από τα διορισμένα πρόσωπα του Τραμπ στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος κατέχει την εφημερίδα Washington Post, συζητούσε με τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος έχει διοριστεί από τον Τραμπ για τη θέση του Υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Νωρίτερα, ο Έλον Μασκ, ο Σουντάρ Πιτσάι και ο Τζεφ Μπέζοςεντοπίστηκαν να συζητούν, πριν από την τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta να είναι κοντά τους.

Πολλοί από τους CEOs, των οποίων οι εταιρείες είχαν επικριθεί έντονα από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ήταν προσκεκλημένοι στην ορκωμοσία της δεύτερης θητείας του.

orkomosiatramp4_8aae8.jpg

Ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, ο οποίος απουσίαζε από τη συνάντηση των CEO στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, καθόταν ήσυχα στην αίθουσα Ελευθερίας, παρακολουθώντας τις διαδικασίες της ορκωμοσίας στην οθόνη.

Sam_Altman__chief_executive_officer_of_OpenAI_Inc_3c8c6.jpg

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Σου Τσου, βρισκόταν επίσης στη Ροτόντα.

orkomosiatramp7_1de2c.jpg

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο μεγιστάνας που ελέγχει την Fox Corporation, ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων «υψηλού προφίλ» και παλαιών ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης που υπήρχαν στο ακροατήριο, εντός του Καπιτωλίου.

Στην ορκωμοσία Τραμπ οι Ομπάμα, Κλίντον, Τζορτζ Μπους ο νεότερος

Στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία Τραμπ έφτασαν πριν από λίγο οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, Μπιν Κλίντον με τη σύζυγό του Χίλαρι και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος με τη σύζυγο του Λόρα.

Ο Ομπάμα ήταν μόνος του και δεν συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μισέλ γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

Από πλευράς ΕΕ το “παρών” έδωσε η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία στάθηκε στη “σημασία της ενίσχυσης της σχέσης Αμερικής και Ιταλίας σε μια κρίσιμη στιγμή για το παγκόσμιο γίγνεσθαι”.

Μπάιντεν: Απένειμε χάρη σε μέλη της οικογένειάς του ως τελευταία πράξη ως Πρόεδρος

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε χάρη σε μέλη της οικογένειάς του στις τελευταίες στιγμές του ως πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών του Τζέιμς και Φράνσις και της αδελφής του Βάλερι.

“Η οικογένειά μου έχει υποστεί ανελέητες επιθέσεις και απειλές, με μοναδικό κίνητρο την επιθυμία να με πληγώσουν – το χειρότερο είδος κομματικής πολιτικής. Δυστυχώς, δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι αυτές οι επιθέσεις θα σταματήσουν”, ανέφερε σε δήλωσή του.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ασκώ την εξουσία που μου παρέχει το Σύνταγμα για να απονείμω χάρη στους James B. Biden, Sara Jones Biden, Valerie Biden Owens, John T. Owens και Francis W. Biden”.

Σχετικά Άρθρα