ΒΟΥΛΗ: Ξεκαθαρίζει ο συσχετισμός για την εκλογή ΠτΒ και ΠτΔ- Τετάρτη και Σάββατο οι ψηφοφορίες
Διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ολομέλεια αναφορικά με τη εκλογή Προέδρου της Βουλής την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι και Προέδρου της Δημοκρατίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί. Σε ότι αφορά τη μοναδική υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη για τη Προεδρία της Βουλής είναι γεγονός ότι χαίρει εκτίμησης από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, δεν πρόκειται ωστόσο να επαναληφθεί το ρεκόρ των 290 ψήφων που είχε λάβει τον Ιούλιο του 2019 για τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου. Με τα έως τώρα δεδομένα, οι θετικές ψήφοι που συγκεντρώνει σίγουρα μέχρι στιγμής ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι από 176 βουλευτές.
Συγκεκριμένα αναμένεται να τον ψηφίσουν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και οι 5 ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη και οι “ανεξάρτητοι” βουλευτές Χάρης Κατσιβαρδάς, Αθηνά Λινού, Γιάννης Σαρακιώτης και Αρετή Παπαϊωάννου.
Ο πρόεδρος του κόμματος “Νίκη” (10 βουλευτές) ξεκαθάρισε ότι θα τον καταψηφίσει, ενώ το ΚΚΕ (21 βουλευτές) κατά πάσα πιθανότητα θα δηλώσει “παρών”.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής (31 βουλευτές), ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (26 βουλευτές), η Νέα Αριστερά (11 βουλευτές), η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές) και οι “Σπαρτιάτες” (5 βουλευτές) δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση τους, όπως και οι υπόλοιποι 14 από τους 23 “ανεξάρτητους” .
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες σημείωνε ότι είναι διακριτό για τον ίδιο το ζήτημα εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου Βουλής, ενώ την ίδια ώρα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έλεγε “Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην τον ψηφίσει” εκφράζοντας ωστόσο την προσωπική του άποψη.
Υπέρ του Νικήτα Κακλαμάνη τάχθηκε σε “πηγαδάκι” και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως είναι πολύ πιθανό να τον στηρίξουν. Πρόσθετε πάντως, ότι επιθυμούν να λειτουργήσουν θεσμικά σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που παραβιάζοντας μια πολιτική παράδοση της μεταπολίτευσης, επέλεξε τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρόταση Κακλαμάνη εξετάζεται από το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και όπως έλεγαν θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες.
Ο ίδιος πάντως ο Νικήτας Κακλαμάνης παραδέχθηκε με αρκετή δόση χιούμορ στον αέρα του ΑΝΤ1 ότι έκανε “ψηστήρι” στους συναδέλφους του από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο ίδιο πάνελ, να τον ψηφίσουν. “Αν ισχύει αυτό που λέτε, μισή ώρα τώρα, έξω από το στούντιο, “έγλειφα” τον Παναγιώτη Δουδωνή και τον Γιώργο Καραμέρο, έκανα ψηστήρι προκαταβολικά για να με ψηφίσουν”, είπε λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να εκφράζει την εκτίμησή του στο πρόσωπό του και τον Γιώργο Καραμέρο να τον αποκαλεί “φωνή λογικής”. Και οι δύο ωστόσο, απέφυγαν να πάρουν θέση.
Ούτως ή άλλως ο Νικήτας Κακλαμάνης την Τετάρτη αναμένεται να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Βουλής καθώς έχει περισσότερες συμπάθειες και αντιπάθειες σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής και είναι αγαπητός. Με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία και θητεία στο προεδρείο της Βουλής, ένιωσε πικρία το 2023 όταν δεν προτάθηκε για τη θέση του Α΄Αντιπροέδρου και πλέον αισθάνεται δικαιωμένος, γιατί αν και στεκόταν κριτικά σε κινήσεις της κυβέρνησης, ήταν άλλωστε μεταξύ των βουλευτών που είχαν συνυπογράψει την αποκαλούμενη και ερώτηση των “11” γαλάζιων βουλευτών για τα “κόκκινα δάνεια” προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, αισθάνεται δικαιωμένος για τη διαδρομή του μέσα στη ΝΔ.
Εκλογή ΠτΔ
Πρώτη αποστολή του Νικήτα Κακλαμάνη ως Πρόεδρου της Βουλής η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αρχής γενομένης με τη πρώτη ψηφοφορία το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, η οποία απαιτεί πλειοψηφία 2/3 (200 βουλευτές).
- Με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είναι το απόλυτο φαβορί και αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα στην τέταρτη ψηφοφορία στις 12 Φεβρουαρίου, που απαιτεί πλειοψηφία 151 βουλευτών τουλάχιστον.
Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό συσχετισμό που έχει διαμορφωθεί, μετά και τις αποφάσεις της Νέας Αριστεράς και της “Νίκης”:
- ο Κώστας Τασούλας θα συγκεντρώσει το πολύ τη θετική ψήφο 167 βουλευτών (156 βουλευτές ΝΔ, 5 “Σπαρτιάτες”, 3 ανεξάρτητοι “Σπαρτιάτες”, Μ. Σαλμάς, Α. Σαμαράς και Π. Σαράκης)
- η Λούκα Κατσέλη μέχρι στιγμής μετρά 40 ψήφους (26 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 11 Νέα Αριστερά, οι ανεξάρτητου Αθ. Λινού, Γ. Σαρακιώτης και Αρ. Παπαϊωάννου) και
- ο Τάσος Γιαννίτσης 32 ψήφους (31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο ανεξάρτητος Π. Παππάς).
Μέχρι στιγμής επίσημη είναι μόνο η υποψηφιότητα του Κ. Τασούλα με βάση τη σχετική επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ στην Ειδική Γραμματεία του ΠτΒ, αναμένονται του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ , αλλά και της “Νίκης” για τον Κώστα Κυριακού και ενδεχομένως της Πλεύσης Ελευθερίας για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.
Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση θα δηλώσουν “παρών” στις ψηφοφορίες, ενώ από τους υπόλοιπους “ανεξάρτητους” οι 4 “Σπαρτιάτες” μπορεί σύμφωνα με πληροφορίες να ψηφίσουν την Λ. Κατσέλη, όπως και ο Μ. Χουρδάκης και ο Μ. Μπουρχάν τον Τ. Γιαννίτση. Οι 5 ανεξάρτητοι που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη σίγουρα δεν θα ψηφίσουν τον Κ. Τασούλα και ζητούμενο είναι τι θα πράξουν οι Ε. Αποστολάκης και Ρ. Θρασκιά.
- Σε κοινωνικό επίπεδο πρώτος σε αποδοχή πάντως με βάση τις δημοσκοπήσεις μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας έρχεται ο Κώστας Τασούλας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο Action24, χθες το πρωί της Κυριακής.
Ο Κώστας Τασούλας, που είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας που προτείνει η ΝΔ, συγκεντρώνει τη θετική γνώμη του 47,8% των πολιτών. Η Λούκα Κατσέλη έρχεται δεύτερη με 40,1% και ακολουθεί ο Τάσος Γιαννίτσης με 37%. Στον αντίποδα, αρνητική γνώμη για τον Κώστα Τασούλα έχει το 47,2%, για τη Λούκα Κατσέλη το 53,3% και για τον Τάσο Γιαννίτση το 48,9%.
Για τον Κώστα Τασούλα οι θετικές απόψεις φτάνουν στο 70,6% στον χώρο της Δεξιάς, στο 68,9% στην Κεντροδεξιά, ενώ εμφανίζει αποδοχή της τάξης του 46,7% στον χώρο του Κέντρου. Παράλληλα, το 59,5% θεωρεί ότι με την πολιτική του εμπειρία μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα υψηλότερα ποσοστά τα εμφανίζει στον χώρο της Δεξιάς με 74,6%, της Κεντροδεξιάς με 73,3% και του Κέντρου με 66,6%. Ωστόσο ακόμα και στον χώρο της Κεντροαριστεράς παρουσιάζει επίδοση της τάξης του 55%.
Επίσης το 45,4% πιστεύει ότι αποτελεί προσωπικότητα που μπορεί να ενώσει και να συνθέσει, με το 50,1% να έχει αντίθετη άποψη. Τα υψηλότερα ποσοστά τα παρουσιάζει στον χώρο της Δεξιάς με 67,3%, της Κεντροδεξιάς με 62,3% και του Κέντρου με 48,3%. Το 54% θεωρεί ότι μπορεί να εκπροσωπεί με επάρκεια την χώρα στις διεθνείς υποχρεώσεις, με το 41,3% να έχει αντίθετη άποψη. Τα υψηλότερα ποσοστά τα παρουσιάζει στον χώρο της Δεξιάς με 69,2%, της Κεντροδεξιάς με 70,9% και του Κέντρου με 62,6%.
Το 45% πιστεύει ότι συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή και συναίνεση στην κοινωνία, με το 49,5% να έχει αντίθετη άποψη και τα υψηλότερα ποσοστά τα παρουσιάζει στον χώρο της Δεξιάς με 65,5%, της Κεντροδεξιάς με 59,6% και του Κέντρου με 49,3%.