Ανάλυση: Μπορεί η “διείσδυση” Ισραήλ και Τουρκίας στη Συρία να οδηγήσει σε σύγκρουση;
Την επομένη της πτώσης του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο ισραηλινός στρατός έσπευσε να καταστρέψει πολλές αποθήκες όπλων στη Συρία, εκτός από την κατάληψη νέων υψωμάτων στο όρος Ερμών κοντά στη Δαμασκό, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία και εγείροντας ερωτήματα. Ένα μήνα μετά την αποχώρηση του Άσαντ από τη Συρία, η Jerusalem Post δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ στο οποίο παρέθετε το περιεχόμενο μιας αξιολόγησης θέσεων που εξέδωσε η Επιτροπή για την εξέταση του προϋπολογισμού ασφαλείας και τη δημιουργία δυνάμεων (Nagel), η οποία προειδοποιούσε για μια συροτουρκική συμμαχία. Η έκθεση προειδοποιούσε ότι η συμμαχία αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια απειλή μεγαλύτερη από εκείνη του Ιράν. Η επιτροπή συνιστούσε επίσης να προετοιμαστεί για μια άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία, λέγοντας ότι η τελευταία έχει «φιλοδοξίες να αποκαταστήσει την οθωμανική της επιρροή».
Στο ίδιο πλαίσιο, η Yisrael Hayom ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση με το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει τις επιπτώσεις της τουρκικής επέμβασης στη Συρία.
Στις 9 Δεκεμβρίου 2024, ο αναλυτής πληροφοριών της Yedioth Ahronoth, Ρόνεν Μπέργκμαν, επέκρινε τις ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την ταχεία πτώση του Άσαντ, κατηγορώντας τις ότι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν τη μελλοντική κατάσταση.
Φαίνεται ότι το Τελ Αβίβ όχι μόνο απέτυχε να προβλέψει την πτώση του Άσαντ, αλλά στοιχημάτιζε στην παραμονή του στην εξουσία, για να εφαρμόσει ένα σχέδιο που επεξεργαζόταν, όπως σημείωσε το Middle East Eye σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.
- Η εφημερίδα έκανε λόγο για ένα ισραηλινό σχέδιο που αποσκοπούσε στη διαίρεση της Συρίας σε τρία μπλοκ, με τον Άσαντ να παραμένει στην πρωτεύουσα Δαμασκό, μια κουρδική οντότητα στη βορειοανατολική Συρία και μια δρούζικη οντότητα στο νότο, με στόχο να μειωθεί η επιρροή του Ιράν και της Χεζμπολάχ και να εμποδιστεί η επέκταση της Τουρκίας στη Συρία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάρρευση του Μπασάρ αλ Άσαντ και η αποτυχία του ισραηλινού σχεδίου ώθησαν το Τελ Αβίβ να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Συρίας.
Δύο εβδομάδες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, η ισραηλινή ραδιοτηλεόραση αποκάλυψε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σημειώνοντας ότι υπάρχει μελέτη για την υποστήριξη των Κούρδων «με μη στρατιωτικούς τρόπους».
- Ο τότε Ισραηλινός υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ συζήτησε σε μια μικρή συνάντηση την πρώτη εβδομάδα του μήνα το ενδεχόμενο διαίρεσης της Συρίας σε διοικητικά καντόνια.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, ο ισραηλινός στρατιωτικός αναλυτής Ίντο Λεβί ζήτησε τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης προς τις SDF προκειμένου να περιοριστεί η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (THS).
- Ο Λεβί κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να επανεκτιμήσει τις ανάγκες των SDF για να διασφαλίσει τον συνεχή έλεγχο του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας και να αποτρέψει τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) και την THS από το να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής.
Στις 10 Ιανουαρίου, ο Ιλχάμ Αχμέντ, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης (διοικητικός βραχίονας των SDF), εξέφρασε την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με οποιοδήποτε μέρος ζητά την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, ιδίως με το Ισραήλ.
Είναι σαφές ότι οι SDF προσπαθούν να επωφεληθούν από την επιρροή του Ισραήλ στους κύκλους των ΗΠΑ για να αποτρέψουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ από την ιδέα της αποχώρησης από τη Συρία και να παράσχουν μια περιφερειακή εναλλακτική λύση, εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει πράγματι να μειώσει την παρουσία της στη Συρία.
- Από την πλευρά της, η τουρκική πλευρά αντιμετωπίζει με μεγάλη ανησυχία το άνοιγμα των SDF προς το Ισραήλ και προσπαθεί να επιταχύνει την επίλυση του πεδίου, γεγονός που την ώθησε να εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων των SDF κοντά στην περιοχή Μαντζίμπ, η οποία θεωρείται η πύλη προς τη Ράκα, ενώ ο Συριακός Εθνικός Στρατός έστειλε μεγάλες ενισχύσεις και αύξησε την κλιμάκωση του πεδίου σε μια προσπάθεια να σπάσει την αμυντική γραμμή των SDF κοντά στο φράγμα Τισρίν.
Στις 10 Ιανουαρίου, η εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχεδίαζαν να διατηρήσουν τον έλεγχο μιας περιοχής 15 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους, με στόχο να διασφαλίσουν ότι η νέα κυβέρνηση και οι πιστοί της δεν θα μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους προς τα Υψίπεδα του Γκολάν.
- Η Τουρκία, μαζί με άλλες αραβικές χώρες, έσπευσε να καλέσει το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το συριακό έδαφος.
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η νέα συριακή διοίκηση ζήτησε επανειλημμένα από την τουρκική πλευρά να χρησιμοποιήσει τους διπλωματικούς της διαύλους με τις περιφερειακές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να ωθήσει τις ισραηλινές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το συριακό έδαφος.
- Σύμφωνα με τις πηγές, η συριακή διοίκηση είναι ανοιχτή στην υπογραφή αμυντικής εταιρικής σχέσης με την Τουρκία που θα περιλαμβάνει την προστασία του συριακού εναέριου χώρου και τη δημιουργία σημείων παρατήρησης σε ορισμένες περιοχές της νότιας Συρίας σε συντονισμό με τις δυνάμεις του ΟΗΕ για την απόσυρση των ισραηλινών προφάσεων που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στο συριακό έδαφος, αλλά η τουρκική πλευρά φαίνεται να παίρνει το χρόνο της για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ευαισθησία.
Τον Οκτώβριο του 2024, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ κινείται προς τη Δαμασκό και ότι ο έλεγχός του επί της συριακής πρωτεύουσας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη, διότι θα μπορούσε να επεκταθεί στη βόρεια Συρία και να απειλήσει τα νότια σύνορα της Τουρκίας.
Η Τουρκία έχει λάβει θέση στα μέσα ενημέρωσης και σε πολιτικό επίπεδο κατά της ισραηλινής δραστηριότητας στη Συρία, καθώς η νέα συριακή κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε τη χώρα σε μια μεταβατική φάση χωρίς αποτελεσματικό στρατιωτικό θεσμό, αφού ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε την πολεμική αεροπορία και τις περισσότερες αποθήκες όπλων μόλις ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα, δεν είχε πολλές επιλογές.
Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Ερντογάν απαίτησε από το Ισραήλ να τερματίσει τις εχθροπραξίες του στη Συρία, διαφορετικά τα αποτελέσματα θα ήταν επιζήμια για όλους.
- Παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, φαίνεται ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να προτιμά τις διπλωματικές μεθόδους. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2024, το ισραηλινό κανάλι 12 εξήγησε ότι η τουρκική πλευρά είχε μεταφέρει μηνύματα στο Ισραήλ για να ανοίξουν κανάλια συντονισμού και επικοινωνίας στη Συρία, σε μια κίνηση που αντανακλά την επιθυμία της Άγκυρας να αποφύγει μια σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεών της και των ισραηλινών δυνάμεων.
Δεν είναι απίθανο οι δύο πλευρές να καταφύγουν στο τέλος της διαδικασίας για να ενεργοποιήσουν αποτελεσματικά κανάλια επικοινωνίας στη Συρία και να εργαστούν για να συζητήσουν τις αμοιβαίες ανησυχίες, είτε πρόκειται για την ισραηλινή υποστήριξη της οργάνωσης SDF, είτε για τον φόβο του Τελ Αβίβ για την απειλή των Υψιπέδων του Γκολάν από τη νέα συριακή διοίκηση.
- Η διοίκηση Τραμπ μπορεί να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο σε έναν τέτοιο συντονισμό, μαζί με άλλες περιφερειακές χώρες που έχουν καλές σχέσεις τόσο με την Άγκυρα όσο και με το Τελ Αβίβ.
Στις 13 Ιανουαρίου, το ισραηλινό κανάλι 12 αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ συμβούλευσαν το Τελ Αβίβ να αποφύγει δηλώσεις κατά της νέας συριακής κυβέρνησης.