Η ορκωμοσία Τραμπ στη σκιά του… Μπρουμίδη- Παράδοξα και εξαιρέσεις με… ιστορία

Η ορκωμοσία Τραμπ στη σκιά του… Μπρουμίδη- Παράδοξα και εξαιρέσεις με… ιστορία

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί τη Δευτέρα μέσα από τη Ροτόντα του Κογκρέσου, λόγω των προβλέψεων για συνέχιση του πολικού ψύχους στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1985 που θα πραγματοποιηθεί στη Ροτόντα η τελετή ορκωμοσίας Προέδρου, καθώς η τελετή για τη δεύτερη θητεία του Ρόναλντ Ρέιγκαν μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του εμβληματικού κτηρίου λόγω χιονοθύελλας. Ένα ακόμα παράδοξο της τελετής είναι ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες λόγω της εκδημίας του πρώην Αμερικανού Προέδρου Τζίμι Κάρτερ, αν και αυτό διευθετήθηκε τελικά για την ώρα της τελετής. Παρόλο που δεν θα υπάρχει επίσημη εκπροσώπηση από την Ελληνική κυβέρνηση, η παρουσία της Ελλάδας θα είναι έντονη καθώς η τελετή θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκέπη των έργων του Ελληνοϊταλού Κωνσταντίνου Μπρουμίδη που φιλοτέχνησε τον τεράστιο θόλο του Καπιτωλίου παίρνοντας το προσωνύμιο από τους Αμερικανούς κριτικούς τέχνης «ο Μιχαήλ Άγγελος των ΗΠΑ».  

Η αλλαγή του χώρου της τελετής ορκωμοσίας δεν πτόησε τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σε ανάρτηση του έγραψε: «Έχω διατάξει η ορκωμοσία, καθώς και οι προσευχές και άλλες ομιλίες, να (μεταφερθούν) στη Ροτόντα του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1985, επίσης λόγω του πολύ κρύου καιρού» προσθέτοντας ότι «θα είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία για όλους, ειδικά για το μεγάλο κοινό που θα την παρακολουθήσει από την τηλεόραση!».

  • Η μεταφορά των εκδηλώσεων μέσα στο Κογκρέσο δεν θα είναι η μόνη ειρωνεία της ορκωμοσίας του Τραμπ, καθώς οι σημαίες θα είναι μεσίστιες.

Ο παγετός και οι παγωμένοι άνεμοι έχουν προκαλέσει στο παρελθόν τη μεταφορά των ορκωμοσιών μέσα στο Κογκρέσο. Το 1909, η ορκωμοσία μεταφέρθηκε μέσα στη Γερουσία λόγω χιονοθύελλας και το 1985, η ορκωμοσία της δεύτερης θητείας του Ρέιγκαν πραγματοποιήθηκε μέσα στο Καπιτώλιο λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει το σκηνικό της τελετής αλλά για τον Τραμπ, η σημαία των ΗΠΑ στην οροφή του κτιρίου που είναι μεσίστια μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, προκάλεσε την αντίδραση του και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι «λόγω του θανάτου του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, η σημαία, για πρώτη φορά, ίσως κατά τη διάρκεια μιας προεδρικής ορκωμοσίας, θα είναι μεσίστια. Κανείς δεν θέλει να το δει αυτό».

  • Την ένσταση άκουσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι σημαίες δεν θα υποστέλλονται κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, αλλά θα επανέλθουν μετά το πέρας της τελετής.

Η τοποθεσία της τελετής ορκωμοσίας δεν ήταν πάντα η δυτική πλευρά του Καπιτωλίου, ούτε ήταν πάντα στις 20 Ιανουαρίου.

  • Η πρώτη ορκωμοσία του Τζορτζ Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 1789, και οι ορκωμοσίες που ακολούθησαν μέχρι το 1937 γίνονταν στις 4 Μαρτίου. Από το 1937, η τελετή πραγματοποιείται το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου.

Όσον αφορά την τοποθεσία, πριν από το 1981, η τελετή γινόταν σε διάφορες τοποθεσίες, από τη Νέα Υόρκη και την Πενσυλβάνια, μέσω της παλιάς αίθουσας της Γερουσίας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Ροτόντα του Καπιτωλίου και στον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην ανατολική πλευρά του κτιρίου του Καπιτωλίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη δυτική πλευρά, η οποία έχει θέα στο ιστορικό μνημείο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

  • Η ορκωμοσία αποτελεί συνταγματική προϋπόθεση για την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου. Ωστόσο, η τελετή δεν ήταν πάντοτε τελετουργική και μερικές φορές επισκιάστηκε από σκοτεινά γεγονότα που οδήγησαν σε εξαιρέσεις. Τα πιο γνωστά από αυτά τα περιστατικά είναι οι δολοφονίες προέδρων των ΗΠΑ, με πιο χαρακτηριστική τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, η δολοφονία του οποίου οδήγησε στην ορκωμοσία του αντιπροέδρου Λίντον Τζόνσον στο Air Force One στο αεροδρόμιο του Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Άλλες εξαιρέσεις στην αμερικανική ιστορία περιλαμβάνουν την ορκωμοσία του Χάρι Τρούμαν στις 12 Απριλίου 1945 μέσα στον Λευκό Οίκο μετά τον θάνατο του προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ την ίδια ημέρα και την ορκωμοσία του Κάλβιν Κούλιτζ στις 3 Αυγούστου 1923 στο Βερμόντ μετά τον θάνατο του προέδρου Ουόρεν Χάρντινγκ. Ο Θίοντορ Ρούσβελτ ορκίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1901 στη Νέα Υόρκη μετά τον θάνατο του προέδρου Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ.

Πριν από αυτό, ο Άντριου Τζόνσον ορκίστηκε στις 15 Απριλίου 1865 στην Ουάσινγκτον, μετά τη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν. Ο Μίλαρντ Φίλμορ ορκίστηκε στις 10 Ιουλίου 1850 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τον θάνατο του προέδρου Ζάκαρι Τέιλορ. Ο Τζον Τάιλερ ορκίστηκε δέκατος πρόεδρος της χώρας στις 6 Απριλίου 1841 σε ξενοδοχείο της αμερικανικής πρωτεύουσας, μετά τον θάνατο του προέδρου Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον.

  • Σε ότι αφορά το Καπιτώλιο το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Γουίλιαμ Θόρτον το 1793 και ήταν εμπνευσμένο από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού. Ο πολιτογραφημένος Αμερικανός, από Έλληνα πατέρα και Ιταλίδα μητέρα, Κωνσταντίνος Μπρουμίδης φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες που βρίσκονται στους διαδρόμους του πρώτου ορόφου της πλευράς της Γερουσίας του Καπιτωλίου. Οι τοιχογραφίες, γνωστές ως διάδρομοι Μπρουμίδη, αντικατοπτρίζουν σπουδαίες στιγμές και πρόσωπα της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ των πρωτότυπων έργων συγκαταλέγονται εκείνα που απεικονίζουν τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, τον Τζον Φιτς, τον Ρόμπερτ Φούλτον.

Ο Μπρουμίδης εργάστηκε επίσης μέσα στη Ροτόντα. Ζωγράφισε την «Αποθέωση του Ουάσινγκτον» κάτω από την κορυφή του θόλου, καθώς και τη ζωφόρο της αμερικανικής ιστορίας. Η Αποθέωση του Ουάσινγκτον ολοκληρώθηκε σε 11 μήνες και ζωγραφίστηκε από τον Μπρουμίδη ενώ ήταν αναρτημένη σχεδόν 55 μέτρα στον αέρα. Λέγεται ότι είναι η πρώτη προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να θεοποιήσουν έναν ιδρυτή πατέρα. Ο Ουάσινγκτον απεικονίζεται περιτριγυρισμένος από 13 παρθένες σε έναν εσωτερικό δακτύλιο με πολλούς ελληνικούς και ρωμαϊκούς θεούς και θεές κάτω από αυτόν σε έναν δεύτερο δακτύλιο. Εργάστηκε στο Καπιτώλιο για 25 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα