Ασφάλιστρα υγείας: Μια αντιπαράθεση ουσίας και πολιτικών εντυπώσεων- Τι κέρδισε τελικά ο πολίτης

Ασφάλιστρα υγείας: Μια αντιπαράθεση ουσίας και πολιτικών εντυπώσεων- Τι κέρδισε τελικά ο πολίτης

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσοι πολίτες παρακολούθησαν τo μπρα ντε φερ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή με αφορμή τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας των ασφαλιστικών εταιριών, η αλήθεια είναι όμως ότι μέσω της συγκεκριμένης πολιτικής διαμάχης το θέμα ξέφυγε από τα ψιλά των εφημερίδων και των sites και στρογγυλοκάθησε στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας.

Οχι άδικα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Πρόκειται για ζήτημα που αφορά πραγματικά πολύ κόσμο ο οποίος για μία σειρά από λόγους έχει εμπιστευτεί ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για την ασφαλιστική του κάλυψη σε θέματα υγείας και περιμένει ότι τα χρήματα που έχει επενδύσει μπορεί να πιάσουν τόπο, αν και εφόσον χρειαστεί.

Την ίδια ώρα όμως οι πολίτες που πληρώνουν τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια περιμένουν σύνεση και εγκράτεια από τις εταιρίες στο θέμα των ετήσιων αυξήσεων. Και αυτά τα στοιχεία δεν τα βρίσκουν. Αντ’ αυτών συναντούν απληστία γιατί πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την αρχική απόφαση των ασφαλιστικών να αυξήσουν τα ασφάλιστρά υγείας κατά 18% για το 2025;

Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης.

Υπήρξαν ασφαλισμένοι που διέκοψαν τα συμβόλαιά τους παρά τα γεγονός ότι ήξεραν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο χάνουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει. Ο λόγος ήταν απλός, δεν μπορούσαν (ή, τέλος πάντων, δεν ήθελαν) να ανταποκριθούν στις αυξήσεις. Ο σχετικός θόρυβος ανάγκασε τις εταιρίες να αναδιπλωθούν. Κάποιες από αυτές μάλιστα άρχισαν να στέλνουν προσωπικές επιστολές στους πελάτες τους ενημερώνοντας ότι οι αυξήσεις τελικά δεν θα ξεπερνούσαν το 9%. Ακόμα όμως και αυτό το ύψος αυξήσεων, σε μία χώρα στην οποία ο πληθωρισμός “τρέχει” με 2,7% συνιστά πρόκληση. Ετσι αναμενόμενα το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις αφού το ΠΑΣΟΚ το έφερε στη Βουλή.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν περιορίστηκε όμως μόνο στην κατάθεση σχετικής επίκαιρης ερώτησης. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα φέρνοντας προς ψήφιση τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι αυξήσεις περιορίζονταν στο 2,7% για το 2024 και στο 3,5% για το 2025. Παράλληλα η εν λόγω τροπολογία προέβλεπε την κατάργηση του δείκτη του ΙΟΒΕ με τον οποίο, από το νόμο του 2020 και μετά, υπολογίζονται οι αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας.

Η κυβέρνηση βρέθηκε στριμωγμένη για θέμα που αφορά κατ’ εξοχήν τη μεσαία τάξη στην οποία ομνύει. Ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναγκάστηκε να παραδεχθεί στη Βουλή ότι το ύψος των αυξήσεων είναι πράγματι δυσθεώρητο και “απείλησε” τις εταιρίες με επιβολή πλαφόν έως ότου συνετιστούν.

  • Εφερε παράλληλα τροπολογία με την οποία κατήργησε τον δείκτη του ΙΟΒΕ (από το 2026) αναγνωρίζοντας έτσι ότι το συγκεκριμένο μέτρο κάθε άλλο παρά βοήθησε.

Αντ’ αυτού, με βάση την τροπολογία, καθιερώνεται ο ετήσιος δείκτης αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ιδού πως τον περιγράφει η κυβερνητική τροπολογία: “Σκοπός του νέου δείκτη είναι να αποτελέσει έναν δίκαιο τρόπο αναπροσαρμογής των μακροχρόνιων συμβάσεων ασφάλισης υγείας, που πλέον δεν προσφέρονται στο καταναλωτικό κοινό, προκειμένου οι αναπροσαρμογές αυτές να μην διενεργούνται δυνάμει ασαφών και συνεπώς καταχρηστικών, γενικών όρων συναλλαγών που περιέχονταν στις συμβάσεις που συνήφθησαν τις προηγούμενες δεκαετίες σε βάρος της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων”. Κανείς δεν είναι σε θέση βέβαια να κατανοήσει πως ακριβώς θα υπολογίζεται αυτός ο νέος δείκτης, αυτό είναι θέμα που θα ξεκαθαρίσει προσεχώς.

Πάντως με την εν λόγω τροπολογία, η κυβέρνηση απέφυγε ουσιαστικά να “θίξει” τα ασφαλιστικά συμβόλαια του 2025 αφού, όπως τονίστηκε, ο νέος δείκτης θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2026. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, μέσω της βουλεύτριας Μιλένας Αποστολάκη τόνισε ότι η κυβερνητική παρέμβαση “δεν προβλέπει τίποτα για τις ετησίως ανανεούμενες συμβάσεις που αποτελούν πλέον πάνω από το 70% των ασφαλίσεων υγείας και για τους ασφαλισμένους ισόβιων συμβολαίων σε ηλικία μεγαλύτερη του 65ου έτους που έχουν υποστεί υπέρογκες αυξήσεις εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών και εξακολουθούν να μένουν απροστάτευτοι”.

  • Ως προς τις πολιτικές εντυπώσεις, ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα μπορούσε να συμπεράνει ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε τη μάχη στα σημεία. Εφερε το θέμα στην επικαιρότητα, πρότεινε λύσεις, υποχρέωσε την κυβέρνηση να αποσύρει προηγούμενη ρύθμισή της.

Η κυβερνητική πλευρά αναγκάστηκε να παίξει άμυνα και να επιχειρήσει να κερδίσει με τις σειρά της τις εντυπώσεις καταθέτοντας τη δική της τροπολογία (η οποία και τελικά θα εφαρμοστεί).

Οι πολίτες φαίνεται ότι τελικά κάτι κέρδισαν από αυτή τη μάχη αφού οι αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι μικρότερου ύψους από αυτές που ζητούσαν (και είχαν επιχειρήσει να επιβάλλουν) οι ασφαλιστικές. Ωστόσο, με την ακρίβεια να κυριαρχεί σε όλους τους τομείς της αγοράς, είναι αμφίβολο αν η παραπάνω εξέλιξη είναι πραγματικά ανακουφιστική για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σχετικά Άρθρα