Κατσέλη vs Γιαννίτσης/ Η “προεδρική αριθμητική” για ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ- Ποιοί ψηφίζουν ποιόν
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαμορφώνουν ήδη πλαίσιο κοινοβουλευτικής σύμπλευσης με …ανταλλαγή τροπολογιών, καθώς το ένα κόμμα θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του άλλου στα δύο ζητήματα που αφορούν το τέλος ταφής απορριμάτων και των ασφαλίστρων υγείας. Όμως, στο μείζον θέμα της προεδρικής εκλογής έχουν ήδη μπει σε πεδίο ανταγωνισμού με τις υποψηφιότητες του Τάσου Γιαννίτση και της Λούκας Κατσέλη να διεκδικούν την δεύτερη θέση, με βέβαιη, φυσικά, την τελική εκλογή του Κώστα Τασούλα με 165+ ψήφους στην τέταρτη ψηφοφορία της 12ης Φεβρουαρίου.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επιδιώκει ένα κοινοβουλευτικό come back του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με δύο βασικές επιδιώξεις: 1. να καταταγεί δεύτερη σε ψήφους η κ. Κατσέλη και έτσι να επισημανθεί πως η πρωτοβουλία του έχει ευρύτερη απήχηση από τους 26 βουλευτές του κόμματος, 2. να αποτυπωθεί σε συμβολικό επίπεδο πως παραμένει κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης βάσει του εκλογικού αποτελέσματος του 2023 και πως ό,τι συμβαίνει σήμερα αποτελεί “στρέβλωση” λόγω των αποχωρήσεων βουλευτών του προς το “Κίνημα Δημοκρατίας”.
Υπάρχει και μία τρίτη παράμετρος: να προσελκύσει τις 11 ψήφους της “Νέας Αριστεράς” στην υποψηφιότητα Κατσέλη ως προοίμιο της κοινοβουλευτικής σύμπραξης που θα επαναφέρει την “υβριδική” κοινοβουλευτική σύμπραξη στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση υποβάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ στο “μαρτύριο της σταγόνας”, καθώς καθυστερεί να αποφασίσει υπέρ της Λούκας Κατσέλη, αν και το αντίθετο θα προκαλούσε εύλογα πολλά ερωτήματα.
Έως τώρα, από δηλώσεις και διαρροές προκύπτει ότι τον Τάσο Γιαννίτση θα ψηφίσουν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι Πέτρος Παππάς και Ιμπραχίμ Ορχάν, ενώ αμφιταλαντεύεται η Ράνια Θρασκιά.
Πόσοι ψηφίζουν ποιόν
Την Λούκα Κατσέλη, και εφόσον ο κ. Χαρίτσης λάβει την εξουσιοδότηση των κομματικών του οργάνων και συναινέσει τελικά, θα ψηφίσουν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 11 της “Νέας Αριστεράς”, και οι ανεξάρτητοι Αθηνά Λινού, Μιχάλης Χουρδάκης, Αρετή Παπαϊωάννου και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αποχωρήσας από τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, παρότι δεν σκέφτεται την επιστροφή του και στο κόμμα.
Έτσι, πέραν του ρυθμιστικού ρόλου του Αλέξη Χαρίτση, κρίσιμο θα είναι τι θα επιλέξουν τελικά οι πέντε βουλευτές του “Κι.ΔΗ”, αν και φαίνεται πως μάλλον θα προτιμήσουν να δηλώσουν “παρών”.
Τελικά και εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, η υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη θα συγκεντρώσει 40 ή και 41 βουλευτές, ενώ του κ. Γιαννίτση 33 ή 34.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει μία νίκη γοήτρου, το “κερασάκι στην τούρτα” θα είναι η πιθανή προσχώρηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ενός ή και δύο ανεξάρτητων βουλευτών (όχι, ακόμα, η Αθηνά Λινού, μέχρι να επιλυθεί (εάν…) η σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη), κάτι που στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει την αίσθηση της πολιτικής επιστροφής.
Συνεργασίες
Πέραν του “προεδρικού ανταγωνισμού”, ωστόσο, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κρατούν ανοικτούς τους διαύλους συνεργασίας στη Βουλή. Κι αυτό το πιάνουν οι κεραίες του Μεγάρου Μαξίμου που διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη έχει εξαπολύσει επίθεση στο ΠΑΣΟΚ ότι επιδιώκει την συνεργασία με τα “κόμματα της δραχμής”.
Την αφορμή έδωσαν οι προ ημερών δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ και υπέρ του προοδευτικού μετώπου και αυτές του Παύλου Γερουλάνου (Action24) που έγινε ακόμα πιο σαφής λέγοντας ότι σε μία τέτοια σύμπραξη “χωρούν όλοι”, απαντώντας σε ερώτηση για τους Γιάνη Βαρουφάκη, Στέφανο Κασσελάκη, Σωκράτη Φάμελλο, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος ξέκοψε κάθε συζήτηση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο με κόμματα της κεντροαριστεράς έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε αποκαλυπτικές των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη.
«Έχει ενδιαφέρον αυτή η απάντηση (σ.σ.: του κ. Ανδρουλάκη), γιατί έχουμε μια ξεκάθαρη αποκάλυψη. Γιατί είναι ξεκάθαρο το ποια είναι τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Οπότε ο κ. Ανδρουλάκης μάς είπε στην πραγματικότητα ότι στηρίζοντας ΠΑΣΟΚ παίρνεις πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του μισού ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο κ. Πολάκης, αλλά και του άλλου μισού ΣΥΡΙΖΑ που έχει όλα τα πρωταγωνιστικά στελέχη της καταστροφικής διακυβέρνησης 2015-2019, είτε το ΚΚΕ που είναι γνωστές οι θέσεις του για την πορεία της χώρας μας, την ευρωπαϊκή της προοπτική, ή τη Νέα Αριστερά, που είναι επίσης γνωστές οι θέσεις της, αλλά και η δράση των στελεχών της όταν ήταν όλοι μαζί ένα κόμμα», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει όσα είπε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Είναι συγκεκριμένα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Παίρνοντας Ανδρουλάκη, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, μας είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρός του με ποιους θα κυβερνήσει, ποιους ψηφίζει κανείς πίσω από αυτή την επιλογή», πρόσθεσε.