Πρέπει να μας ανησυχεί η γρίπη; Πώς θα προφυλαχθούμε;
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα νοσοκομεία, στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασθενών με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων, με τη γρίπη να αποτελεί την πλειονότητα αυτών. Η γρίπη, μάλιστα, είναι η κύρια αιτία της αύξησης που παρατηρείται στις εισαγωγές ασθενών με σοβαρές οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, με σχεδόν 90 εισαγωγές ανά 1.000 περιστατικά. Αυτή η κατάσταση επιβαρύνει επιπλέον τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, με τον χρόνο αναμονής να φτάνει έως και τις εννέα ώρες, λόγω του μεγάλου αριθμού προσερχόμενων ασθενών, και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες.
Ειδικότερα, αυξητικούς δείκτες παρουσιάζει η γρίπη στη χώρα μας, την τελευταία εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν 24 νέες διασωληνώσεις και τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από γρίπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η θετικότητα της γρίπης στην κοινότητα παραμένει άνω του ορίου, στοιχείο που υποδεικνύει την έναρξη της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης (10%), παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
Η αλήθεια είναι πως η διάγνωση γρίπης προκαλεί μεγάλη ανησυχία, κυρίως λόγω του φόβου νοσηλείας εξαιτίας των σοβαρότερων συμπτωμάτων που προκαλεί.
Επειδή η γνώση είναι το βασικό μας όπλο κατά του φόβου, η Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Δρ. Μάτα Τσικρικά, και Πρόεδρος Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μιλά στο libre και μας ενημερώνει για όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό της γρίπης, τη δυνατότητα πρόληψής της, αλλά και καλύτερης διαχείρισης των συμπτωμάτων της γρίπης και την αποφυγή διασποράς της στην κοινότητα.
Η γρίπη δεν έχει πάντα βαριά επίπτωση στον ασθενή – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
H εποχική γρίπη είναι μια οξεία αναπνευστική νόσος, η οποία δύναται να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρά συμπτώματα, ενώ μερικές φορές παρουσιάζει επιπλοκές με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Η μετάδοση της γίνεται μέσω αόρατων μικροσκοπικών σταγονιδίων με το βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο και τη δυνατή ομιλία. Επιπρόσθετα, ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέσω των χεριών του μετά από επαφή με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη του. Οι συνθήκες συγχρωτισμού και ο κακός αερισμός των κλειστών χώρων ευνοούν ιδιαίτερα τη μετάδοση της γρίπης κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν και οποιοσδήποτε δύναται να προσβληθεί, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκασταλμένα άτομα είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές μορφές της νόσου.
Τα συμπτώματα της γρίπης
Τα συνηθέστερα κλινικά συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, ο βήχας, οι μυαλγίες, οι αρθραλγίες, ο έντονος πονοκέφαλος, η καταρροή, το βράγχος της φωνής και η γενικευμένη αδυναμία και κόπωση.
Στα μικρά παιδιά, δύναται να εμφανιστούν διαρροϊκές κενώσεις και να προεξέχουν τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον γιατρό του προς λήψη οδηγιών και πιθανά και φαρμακευτικής αγωγής, όπου κρίνεται απαραίτητο από τον θεράποντα.
Υπάρχει μέτρο πρόληψης έναντι της γρίπης;
Από το 2012, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον ετήσιο εμβολιασμό ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης από τη γρίπη και διατυπώνει ισχυρή σύσταση για δημιουργία τοίχου ανοσίας στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών θα πρέπει να εφαρμόζεται κυρίως κατά προτεραιότητα στα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες και παροδικές, καθώς το εμβόλιο θεωρείται από τα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά ,εφόσον εμπεριέχει το στέλεχος της γρίπης που κυκλοφορεί στην κοινότητα. Στο σημείο της έγχυσης, είναι πιθανόν να εμφανιστεί τοπική ερυθρότητα και οίδημα, ενώ η τυχόν εμφάνιση πυρετού και γενικευμένων μυαλγιών, υποχωρούν γρήγορα τα επόμενα 24ωρα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εκτός από τον εμβολιασμό, υψηλή θέση στη θωράκιση του αναπνευστικού συστήματος κατέχει η τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής.
Αποφυγή διασποράς στην κοινότητα
Η εμφάνιση συμπτωμάτων, που είναι συμβατά με γριπώδη συνδρομή, θα πρέπει να οδηγήσει σε ολιγοήμερη κατ’ οίκον παραμονή μέχρι την ανάρρωση και αποχή από τις επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα μέτρα, όπως η κάλυψη της μύτης με χαρτομάντιλο κατά το φτέρνισμα και τον καθαρισμό της, το τακτικό πλύσιμο των χεριών, καθώς και ο περιοδικός αερισμός των κλειστών χώρων αποτελούν σημαντικά μέτρα αποφυγής της διασποράς των σταγονιδίων στο περιβάλλον.
Πώς θα επιταχύνουμε την ανάρρωση
Επιπλέον, η αποφυγή του καπνίσματος, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ο επαρκής ύπνος θα συμβάλλουν, με τη σειρά τους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στις λοιμώξεις.
Η έξαρση των περιστατικών γρίπης είναι ιδιαίτερα συχνή του χειμερινούς μήνες. Η πρόληψη -μέσω του εμβολιασμού, της τήρησης των κανόνων σωστής υγιεινής και γενικότερα, της φροντίδας της υγείας μας- παραμένει το κλειδί για τη μείωση της εξάπλωσης.