Κωνσταντίνος Τασούλας: Πώς έγινε η τελική επιλογή Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Κώστα Τασούλα μια επιλογή που εγείρει αντιδράσεις της αντιπολίτευσης καθώς επιστρέφει τρόπον τινά στο 1995 οπότε από πλευράς ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου, είχαμε την πρώτη επιλογή (Κωστής Στεφανόπουλος) για πρόεδρο Δημοκρατίας από αντίθετο ιδεολογικό χώρο από αυτόν της κυβερνώσας παράταξης.
Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του επικαλέστηκε τις διεθνείς εξελίξεις και εμμέσως τα ελληνοτουρκικά για να αιτιολογήσει γιατί δεν προτείνει ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αν και έκανε θετικό απολογισμό της θητείας της. “Κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά”, είπε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
Έσπευσε δε να απορρίψει την άποψη του ΠΑΣΟΚ πως ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα έπρεπε να προέρχεται από τον αντίθετο πολιτικό χώρο από αυτόν στον οποίο ανήκει η κυβέρνηση.
“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει”, είπε ο πρωθυπουργός.
“Ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό του.
Ο κ. Μητσοτάκης έπλεξε το εγκώμιο του κ.Τασούλα, υπενθυμίζοντας με νόημα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους.
Έτσι συνοψίζοντας το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου προέρχεται από τη “βαθιά” ΝΔ, χωρίς όμως να μπορεί να τυπολογηθεί εύκολα ως «στενή» κομματική υποψηφιότητα….
Πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο προφίλ
Ο κ. Τασούλας προέρχεται από την αβερωφική δεξιά, όντας εξ απορρήτων του άλλοτε προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ, όμως είναι ταυτόχρονα ένα πρόσωπο που ψήφισε υπέρ του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και μάλιστα επιχειρηματολόγησε νομικά υπέρ αυτής της επιλογής. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μετέφεραν την άποψή του ότι “τα πρωτεία της συναίνεσης δεν τα μονοπωλούν πρόσωπα της Κεντροαριστεράς”, απαντώντας έτσι στο γιατί ο κ. Μητσοτάκης που στάθμισε την περίπτωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, πλην όμως δεν “τράβηξε” αυτό το χαρτί.
- Μάλιστα, όπως αναφέρουν η παράδοση είχε νόημα όταν υφίστατο ένας αντίπαλος πόλος και αυτή τη στιγμή προκύπτει η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό χωρίς οργανωμένο πόλο “απέναντι”, παρά τη σχετική άνοδο του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα όπως αναφέρουν πηγές η κ. Σακελλαροπούλου, είναι ενήμερη εδώ και καιρό ότι η θητεία της δεν θα ανανεωθεί ενώ το όομα της ανακοινώθηκε μετά τη συνεννόηση με τον κ. Τασούλα. Μάλιστα Μητσοτάκης και Σακελλαροπούλου μίλησαν χθες, προκειμένου να συνεννοηθούν για τα πρακτικά της ανακοίνωσης, συμφωνώντας να αποφύγουν ένα μάλλον αμήχανο ραντεβού στον καναπέ του Προεδρικού. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές και για τη δήλωση της κ. Σακελλαροπούλου υπήρξε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.
Η “γαλάζια” δυσαρέσκεια για Σακελλαροπούλου
Όπως ουδείς μπορεί να αμφισβητείσει το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, στο οποίο απαιτούνται πολιτικά πρόσωπα, τη συγκυρία που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στρίβουν προς τα «δεξιά», έτσι δεν μπορεί να μην αναφέρθεί και στο ότι υπήρξε αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για έναν δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 η γαλάζια δυσαρέσκεια που υπέβοσκε για την κ. Σακελλαροπούλου άρχισε να εκδηλώνεται δημοσίως. Το 28% θορύβησε τους βουλευτές της ΝΔ που αγωνιούν για την επανεκλογή τους και ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να ζητούν ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς.
Παρότι δε μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά οι τόνοι δημοσίως έπεσαν στο γαλάζιο στρατόπεδο, το βέτο στην κ. Σακελλαροπούλου εξακολουθούσε να ισχύει για τους αντιδρώντες. Ενώ ακόμη και μητσοτακικοί ή “νομοταγείς” βουλευτές θα την ψήφιζαν με βαριά καρδιά, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην εκλογική βάση της ΝΔ.
Το όνομα του κ. Τασούλα είχε πέσει όμως στο τραπέζι ήδη από τον Ιούνιο, καθώς αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είχαν αρχίσει και οι πρώτες δηλώσεις κατά της κ. Σακελλαροπούλου και υπέρ δεξιού Προέδρου Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα η θητεία του κ. Τασούλα στην Προεδρία της Βουλής, αξίωμα στο οποίο εξελέγη με διακομματική συναίνεση άνευ προηγούμενου, επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να επικαλείται (για τους τύπους) ότι η πρόταση για Τασούλα έχει και ευρύτερα, ενωτικά, χαρακτηριστικά.
- Στο Μαξίμου συζητήθηκε και η ιδέα Προέδρου Δημοκρατίας προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, από την εποχή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ με το σκεπτικό πως ΠΑΣΟΚ θα συρόταν σε συναίνεση. Οι δυο βασικοί υποψήφιοι ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (τον οποίο θα αναγκαζόταν να ψηφίσει ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς) ή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Ο πρώτος όμως είναι ένα πρόσωπο με πολιτική βαρύτητα, άποψη που δε θα διστάζει να την εκφράζει. Ο δεύτερος είναι πολιτικά πιο διαχειρίσιμος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να βρει αφορμή να μην ψηφίσει και οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα ήταν διόλου ενθουσιώδεις.
Τον Κώστα Τασούλα προφανώς, λοιπόν, αναμένεται να τον ψηφίσουν και οι 156 βουλευτές της ΝΔ. Ωστόσο δεν αναμένεται να εκλεγεί στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες όπου απαιτούνται αρχικά 200 και τελικά 180 ψήφοι, αφού δεν θα τον στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και βέβαια ούτε τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς και αριστεράς. Δεν φαίνεται, όμως, παρά τις αρχικές προσδοκίες πιθανό να τον ψηφίσει ούτε η Ελληνική Λύση.
Η επιλογή Τασούλα που συνιστά μια ματιά προς τα δεξιά της ΝΔ θα συνοδευτεί και από ακόμη μία καθώς για αντικαταστάτης του στην Προεδρία της Βουλής αναμένεται να προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης ένας πολύπειρος κοινοβουλευτικός ο οποίος προέρχεται και αυτός από τη «βαθιά» ΝΔ και έχει ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας με τους “γαλάζιους” βουλευτές.