Γερμανία: Η ακροδεξιά μιλά για μαζική απέλαση μεταναστών και κλείσιμο συνόρων
Το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην πόλη Ριέζα της Σαξονίας, το κόμμα ανακοίνωσε ριζοσπαστικές πολιτικές φιλοδοξίες που περιλαμβάνουν το κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας, την επανέναρξη των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και την ουσιαστική διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το νέο μανιφέστο του AfD περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για έξοδο από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ και τη δημιουργία μιας νέας συνομοσπονδίας ευρωπαϊκών κρατών, που θα αντικαταστήσει την ΕΕ.
Η ηγέτης του κόμματος, Άλις Βάιντελ, χρησιμοποίησε τον όρο «επαναμετανάστευση» κατά την ομιλία της, αναφερόμενη σε μαζικές απελάσεις ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο—a θέση που ενισχύει τη σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική του AfD. Οι εξαγγελίες αυτές επιβεβαιώνουν την ακραία κατεύθυνση που υιοθετεί το κόμμα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη γερμανική πολιτική σκηνή.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του AfD ξεχύθηκαν στους δρόμους στη Ριέζα το Σάββατο, προσπαθώντας να εμποδίσουν την πρόσβαση στον χώρο του συνεδρίου. Όταν τελικά η Άλις Βάιντελ ανέβηκε στη σκηνή, περιέγραψε τους ακτιβιστές έξω ως «αριστερό όχλο». Και, μπροστά, μια χαρούμενη αίθουσα συνεδριάσεων των συνέδρων, μίλησε για «μεγάλους επαναπατρισμούς». «Και πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας: αν πρόκειται να ονομαστεί εκ νέου μετανάστευση, τότε αυτό θα είναι: επαναμετανάστευση», είπε. Αυτός ο τρόπος έκφρασης συνιστά μια εντυπωσιακή απόκλιση από μόλις πριν από ένα χρόνο, όταν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από ένα σκάνδαλο που επικεντρωνόταν στην άκρως αμφιλεγόμενη ιδέα.
Υπήρξαν πανεθνικές διαδηλώσεις κατά του AfD αφού αποκαλύφθηκε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος ήταν μεταξύ εκείνων σε μια συνάντηση όπου φέρεται να συζητήθηκε η «επαναμετανάστευση» με τον Μάρτιν Σέλνερ, έναν Αυστριακό ακροδεξιό ακτιβιστή που έχει νεοναζιστικό παρελθόν. Ο Σέλνερ έχει γράψει για «επαναμετανάστευση» αιτούντων άσυλο, για κάποιους αλλοδαπούς με δικαιώματα διαμονής και για «μη αφομοιωμένους» πολίτες.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι νόμιμοι κάτοικοι δεν θα αναγκάζονταν να φύγουν. Οι επικριτές λένε ότι η «επαναμετανάστευση» είναι απλώς ένας ευφημισμός για ένα απροκάλυπτα ρατσιστικό σχέδιο μαζικών απελάσεων.
Αλλά η απόφαση της Άλις Βάιντελ να ασπαστεί προσωπικά τον όρο, εβδομάδες πριν από τις πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές, καταδεικνύει τον αυξανόμενο ριζοσπαστισμό και την εμπιστοσύνη του κόμματός της. Δεσμεύτηκε επίσης να γκρεμίσει τα αιολικά πάρκα τα οποία αποκάλεσε «ανεμόμυλους της ντροπής», να εγκαταλείψει το σύστημα ασύλου της ΕΕ και να «διώξει» καθηγητές σπουδών φύλου.
Το AfD είναι σταθερά δεύτερο στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία και σημείωσε κέρδη στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στα ανατολικά της χώρας – όπου το κόμμα είναι ισχυρότερο. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο να κερδίσει την εξουσία, επειδή άλλα κόμματα δεν θα συνεργαστούν με το AfD. Τμήματα του AfD έχουν χαρακτηριστεί από τις εγχώριες υπηρεσίες πληροφοριών ως ακροδεξιά.
Το 2024, σε έναν θιασώτη της πιο ακραίας πτέρυγας του ακροδεξιού AfD – τον Μπγιορν Χόκε – επιβλήθηκε δύο φορές πρόστιμο για τη χρήση μιας απαγορευμένης παραστρατιωτικής φράσης των Ναζί, «Alles für Deutschland» («όλα για τη Γερμανία»). Την αποκάλεσε «καθημερινή πρόταση» και αρνήθηκε ότι γνώριζε την προέλευσή της, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ήταν καθηγητής ιστορίας. Οι αναφορές ότι μέλη του συνεδρίου στη Ριέζα αυτό το Σαββατοκύριακο φώναξαν «Alice für Deutschland» προκάλεσαν γρήγορες συγκρίσεις στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, στελέχη του AfD έχουν συχνά παραπονεθεί ότι δαιμονοποιούνται και διώκονται από προκατειλημμένα μέσα ενημέρωσης και κατεστημένο. Και το κόμμα της Άλις Βάιντελ – του οποίου είναι η συναρχηγός και τώρα υποψήφια Καγκελάριος – έχει ξεπεράσει αλλεπάλληλες καταιγίδες για να ίπταται τώρα γύρω ή ακόμα και πάνω από το 20% στις εθνικές δημοσκοπήσεις.
Η 45χρονη ανοιχτά ομοφυλόφιλη οικονομολόγος, η οποία στο παρελθόν εργαζόταν για την Goldman Sachs, προσπάθησε να λειάνει το περίβλημα του κόμματός της. Αλλά για όσους αντιτίθενται σθεναρά στο AfD είναι υποκρίτρια ή – όπως το έθεσε ένας σοσιαλδημοκράτης – ένας «λύκος με προβιά». Ανεξάρτητα από αυτό, απολαμβάνει τα νέα φώτα της δημοσιότητας αφού προσκλήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ για μια ζωντανή συνομιλία στην πλατφόρμα X του την περασμένη εβδομάδα, όπου στήριξε ολόψυχα το κόμμα. Η δήλωσή της κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης ότι ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν στην πραγματικότητα κομμουνιστής πυροδότησε καταδίκη. Οι επικριτές προειδοποίησαν περί ρεβιζιονισμού – κάτι για το οποίο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν το AfD.
Ο Μπγιορν Χόκε κάποτε ζήτησε μια «στροφή 180 μοιρών» στον χειρισμό του ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας, ενώ ένας πρώην συνεπικεφαλής, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, περιέγραψε τη ναζιστική εποχή ως «απλώς ένα κομμάτι λάσπης σε περισσότερα από 1.000 χρόνια επιτυχημένης ιστορίας της Γερμανίας».
Ωστόσο, η ατζέντα του AfD κατά του κατεστημένου, κατά της μετανάστευσης και κατά του «ξυπνήματος» βρίσκει οπαδούς στη Γερμανία που προσέρχονται στις κάλπες στις 23 Φεβρουαρίου.