Poilievre/ Ποιός μπορεί να γίνει επόμενος πρωθυπουργός του Καναδά- Οι ομοιότητες με τον Τραμπ και ο “θαυμασμός” του Μασκ
Σε ηλικία 20 ετών, ο Pierre Poilievre είχε ήδη έναν οδικό χάρτη για τον Καναδά. Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά -τώρα 45- εξέθεσε ένα μικρό κυβερνητικό όραμα για τη χώρα σε έναν διαγωνισμό δοκιμίου για το τι θα έκανε ως πρωθυπουργός. Τώρα, πολλοί θεωρούν, όπως περιγράφει το BBCWorld, ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της αχανούς χώρας την οποία θέλει να προσαρτήσει ο Ντόναλντ Τραμπ ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ.
Αρκετοί βρίσκουν ομοιότητες με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο δε Ίλον Μασκ φαίνεται πως τον συμπαθεί και τον έχει αναφέρει με θετικά σχόλια.
«Ένα δολάριο που αφήνεται στα χέρια των καταναλωτών και των επενδυτών είναι πιο παραγωγικό από ένα δολάριο που ξοδεύει ένας πολιτικός», δήλωσε πρόσφατα, δείχνοντας την αντίληψή του για την οικονομία.
Για μήνες, οι Συντηρητικοί του Poilievre απολαμβάνουν ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των Φιλελευθέρων, υποδηλώνοντας ότι θα κέρδιζαν την κυβερνητική πλειοψηφία εάν πραγματοποιούνταν εκλογές σήμερα.
Τώρα που ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι παραιτείται, και με τις εκλογές που είναι πιθανό να προκηρυχθούν σύντομα, ο Πολιέβρε υπόσχεται επιστροφή στην «πολιτική της κοινής λογικής».
Για τους Καναδούς που είναι απογοητευμένοι από μια υποτονική οικονομία και μια κρίση στέγασης και ακρίβειας, προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως «αυταρχικό σοσιαλισμό» του Τριντό.
Μια νίκη θα τον έκανε μέρος ενός κύματος λαϊκιστών ηγετών της δεξιάς που έχουν ανατρέψει υπάρχουσες κυβερνήσεις στη Δύση.
Ενώ έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ – και έχει θαυμαστές όπως ο Έλον Μασκ και άλλοι στην τροχιά του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ – η ιστορία του Poilievre είναι σε μεγάλο βαθμό καναδική.
Ομοιότητες με τον Τραμπ
Ο ηγέτης των Συντηρητικών έχει περιγραφεί ως ήπιος λαϊκιστής για τις άμεσες εκκλήσεις του στους καθημερινούς Καναδούς και την κριτική του στις ελίτ του κατεστημένου, συμπεριλαμβανομένου του εταιρικού Καναδά. Το σύνθημα του είναι “Canada first”, κάτι που παραπέμπει στο “America first” του Ντόναλντ Τραμπ.
Βγήκε για να υποστηρίξει όσους διαμαρτυρήθηκαν για τις εντολές εμβολίων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων «Freedom Convoy» του 2021 που “κλείδωσαν” (lockdown) την Οτάβα για εβδομάδες.
Έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει «τη μεγαλύτερη καταστολή της εγκληματικότητας στην ιστορία του Καναδά», υποσχόμενος να κρατήσει τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες πίσω από τα κάγκελα.
Σε κοινωνικά ζητήματα, ο Poilievre σπάνια στάθηκε – κάτι που είπε ο καθηγητής Besco είναι χαρακτηριστικό των ανώτερων Συντηρητικών, που βλέπουν αυτά τα θέματα ως “ένα χαμένο ζήτημα”.
Ενώ ο Poilievre ψήφισε κατά της νομιμοποίησης των γάμων ομοφυλοφίλων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είπε πρόσφατα ότι θα παραμείνει νόμιμο εάν εκλεγεί.
Οι Συντηρητικοί επίσης δεν υποστηρίζουν νομοθεσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων, αν και επιτρέπουν στους βουλευτές να ψηφίζουν ελεύθερα για το θέμα.
«Θα οδηγούσα μια μικρή κυβέρνηση που ασχολείται με τις δικές της δουλειές», είπε ο Poilievre τον Ιούνιο.
Εν μέσω μιας δημόσιας συζήτησης στον Καναδά τους τελευταίους μήνες για τη μετανάστευση, το κόμμα είπε ότι θα συνέδεσε τα επίπεδα των νεοφερμένων με τον αριθμό των νέων κατοικιών που χτίστηκαν και θα επικεντρωθεί στην προσέλκυση ειδικευμένων εργαζομένων.
Η σύζυγος του Poilievre, Anaida, έφτασε στον Καναδά ως παιδί πρόσφυγας από το Καράκας της Βενεζουέλας.
Ο ηγέτης των Συντηρητικών πίεσε για την ένταξη των νεοφερμένων, λέγοντας ότι ο Καναδάς δεν χρειάζεται να είναι μια «κοινωνία με παύλα».
Μία από τις κύριες υποσχέσεις του – να περικόψει το εθνικό πρόγραμμα τιμολόγησης του άνθρακα του Τριντό, υποστηρίζοντας ότι είναι οικονομικό βάρος για τις οικογένειες – έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει πιεστικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή.
Ο Poilievre υποσχέθηκε στους Καναδούς επιστροφή στην «πολιτική της κοινής λογικής» και τη «μικρή κυβέρνηση»
Ο Καναδάς αντιμετωπίζει επίσης την απειλή των απότομων δασμών όταν ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του αργότερα αυτόν τον μήνα, με τη σχέση ΗΠΑ-Καναδά να αναμένεται να είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Ο Poilievre απέκρουσε τα σχόλια του Τραμπ που πρότεινε ο Καναδάς να γίνει 51η πολιτεία των ΗΠΑ, δεσμευόμενος να «βάλει τον Καναδά πρώτο».
Κατά τα άλλα, δεν έχει μπει πολύ στην εξωτερική πολιτική, με τα μηνύματά του να επικεντρώνονται στην αποκατάσταση «του καναδικού ονείρου».
Πάνω απ ‘όλα, ο Poilievre λέει ότι θέλει να καταργήσει τη “μεγαλοπρέπεια” και την “ουτοπική ερημιά” που πιστεύει ότι έχει καθορίσει την εποχή του Trudeau, υπέρ των “πράξεων που είναι σπουδαία και σπουδαία για τους απλούς ανθρώπους”.
«Έλεγα ακριβώς το ίδιο πράγμα όλη αυτή την ώρα», είπε στον κ. Peterson.
Πηγή: BBC