“Κλείδωσε” η ημερομηνία της ανακοίνωσης Μητσοτάκη για τον ΠτΔ- Συνάντηση με Σακελλαρόπουλου στις 15 Ιανουαρίου
Η μηνιαία συνάντηση Μητσοτάκη Σακελλαρόπούλου αναμενόταν αυτήν την εβδομάδα ωστόσο λόγω της κηδείας του Κώστα Σημίτη την Πέμπτη μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα στις 15 Ιανουαρίου. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο καθώς όπως έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το δεύτερο δεκαπενθήμερο θα ανακοινώσει και την επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, έχει υπάρξει σχετική συνεννόηση με το Προεδρικό, αν και η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν επιβεβαιώνει ακόμα το ραντεβού.
Το πρόγραμμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, πάντως, είναι ελεύθερο εξωτερικών υποχρεώσεων την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με συνεργάτες του δύο είναι τα χαρακτηριστικά που θα κρίνουν την τελική επιλογή του κ. Μητσοτάκη: Η εξασφάλιση ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης και η διατήρηση της εσωκομματικής συνοχής της ΝΔ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εφόσον ο κ. Μητσοτάκης συζητήσει με την κ. Σακελλαροπούλου τις αποφάσεις του, οι ανακοινώσεις θα μπορούσαν να γίνουν με μια δήλωση του ιδίου όπως έγινε και το 2020 είτε την την ίδια μέρα ή την Πέμπτη 16 του μήνα, καθώς στις 17 ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί για το Βερολίνο, απ’ όπου θα επιστρέψει το Σάββατο 18 Ιανουαρίου. Υπάρχει, βεβαίως, και η δυνατότητα ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τις ανακοινώσεις στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, στις 20 του μήνα, σε κάθε περίπτωση η εκκρεμότητα βαίνει προς απάντηση.
Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν το πολύ ως τις 13 Φεβρουαρίου, ενώ η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου λήγει τυπικά στις 13 Μαρτίου. Κατά τον πρώτο γύρο, το πρόσωπο που προτείνεται θα πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους. Το 2020 η κ. Σακελλαροπούλου είχε πάρει 261, αν και στο σημερινό σκηνικό κοινοβουλευτικού κατακερματισμού, με τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις, ο αριθμός αυτός φαντάζει ως εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο.
Κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη παραδέχονται ότι σχεδόν κανένα πρόσωπο, τουλάχιστον απ’ όσα έχουν πέσει στο τραπέζι τους τελευταίους μήνες, δεν μπορεί να συγκεντρώσει 200 ψήφους, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, για να εκλεγεί από την πρώτη ή την δεύτερη ψηφοφορία, θεωρώντας πάντως ρεαλιστικό στόχο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους
Για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτός από τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ δεν θα έχει τη στήριξη ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, που την είχαν ψηφίσει το 2019. Η αδυναμία να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους είναι ένα ισχυρό μειονέκτημα. Πάντως αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης απορρίψει την επιλογή θα πρέπει να εξηγήσει γιατί την αλλάζει τώρα και να φανεί ότι υποχωρεί στις πιέσεις που δέχτηκε από το κόμμα του, κάτι που αποτελεί αντεπιχείρημα όσων εκτιμούν ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι πιθανότητες της.
Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που δεν συντάσσονται με μία δεύτερη θητεία της κ. Σακελλαροπούλου επιμένουν ότι η επιλογή σε μία πανσπερμία κομμάτων στα κοινοβουλευτικά έδρανα θα πρέπει να έχει ενοποιητικό ρόλο, υψηλό κύρος και αποδοχή.
Για παράδειγμα ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την κεντροαριστερά μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ ώστε στην τρίτη ψηφοφορία να εκλεγεί με 180 ψήφους. Αν ο κ. Μητσοτάκης κινηθεί με βάση αυτή την ανάλυση έχει να επιλέξει από μία σχετικά μικρή λίστα υποψηφίων, όπου στην κορυφή βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές.
Στα ονόματα που έχουν συζητηθεί εκτενώς είναι και ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρώην Πρωθυπουργός χαίρει σεβασμού ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός την κρίσιμη περίοδο της κρίσης. Ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας αν και ο ίδιος έχει απορρίψει το ενδεχόμενο. Από το τραπέζι έχει αποσυρθεί το όνομα της κ. Μενδώνη.
Βέβαια όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή πολλά ονόματα μπορεί απλώς να ακούγονται… Είναι, άλλωστε, κοινή παραδοχή ότι όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα με την οπτική και το πολιτικό ζητούμενο.
Ο κ. Μητσοτάκης επεξεργάζεται και το σενάριο μιας υποψηφιότητας-έκπληξη, πέρα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί καθώς κατά πάγια τακτική τείνει να προσανατολίζεται και σε λύσεις εκτός των προβλεπομένων.
Στο τραπέζι είναι πάντα μια υποψηφιότητα – έκπληξη, ένα πρόσωπο, δηλαδή, που δεν έχει ακουστεί έντονα το προηγούμενο διάστημα, παρά τη σχετική ονοματολογία.