ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί κλιμακώνεται ο πόλεμος κυρώσεων Ουάσινγκτον-Πεκίνου και πού θα οδηγήσει μετά την ορκωμοσία Τραμπ

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί κλιμακώνεται ο πόλεμος κυρώσεων Ουάσινγκτον-Πεκίνου και πού θα οδηγήσει μετά την ορκωμοσία Τραμπ

Μια σειρά από πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται σε Κινέζους χάκερ έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν κυρώσεις για διάφορους λόγους. Αυτό συνέβη αφότου η Ουάσινγκτον κατηγόρησε μια κινεζική ομάδα ότι χάκαρε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο τμήμα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο ασχολείται με τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει σε χώρες ή άτομα. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους το Πεκίνο θέλει να αποκτήσει πληροφορίες για τον πιο σημαντικό αντίπαλό του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για εξουσία και επιρροή.

Η κλιμάκωση των κυρώσεων μεταξύ των δύο χωρών έρχεται λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ήδη επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει σκληρότερους δασμούς κατά του Πεκίνου από ό,τι στην πρώτη του θητεία. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι, πρότεινε την επιβολή δασμών ύψους 60% ή περισσότερο σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο που θα συγκλόνιζε τον κόσμο.

  • Ο Τραμπ προσπάθησε να γυρίσει μια νέα σελίδα με την Κίνα προσκαλώντας τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραστεί στην ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον. Όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι, ακόμη και αν ο Τραμπ και οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιθυμούν συνεργασία, ο διορισμός ορισμένων κορυφαίων «γερακιών» κατά της Κίνας στον κύκλο των συμβούλων του, οι οποίοι έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να πιέσουν το Πεκίνο για τα πάντα, από «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» έως «παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές», μπορεί να μην αφήσει πολλά περιθώρια για μια πιθανή τομή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι εμπειρογνώμονες πρόσθεσαν ότι η παραβίαση από την Κίνα ενός κρίσιμου στοιχείου του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον αγώνα τους.

Η Αντίτι Χάρντικαρ, Βοηθός Γραμματέας Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε το τελευταίο περιστατικό ως «σημαντικό» στην επιστολή της προς την ηγεσία της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας. Είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ειδοποιήθηκε για την παραβίαση στις 8 Δεκεμβρίου από την BeyondTrust, της οποίας το λογισμικό ασφαλείας που αναπτύχθηκε για το Υπουργείο παραβιάστηκε.

Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Integrity Technology Group με έδρα το Πεκίνο για τις διασυνδέσεις της με το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, μία ημέρα αφότου το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις σε 10 αμερικανικές αμυντικές εταιρείες για την προμήθεια όπλων στην Ταϊβάν.

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την εταιρεία για τον ρόλο της σε πολλαπλά περιστατικά ψηφιακής παραβίασης. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι η Integrity Tech ήταν «ένας σημαντικός εργολάβος της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με δεσμούς με το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας». Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες στα γραφεία και τους δήμους κρατικής και δημόσιας ασφάλειας της χώρας, καθώς και σε άλλους κυβερνητικούς εργολάβους κυβερνοασφάλειας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, είπε.

  • «Οι χάκερς που εργάζονταν για την κινεζική εταιρεία, γνωστή στον ιδιωτικό τομέα ως Flux Typhoon, ενεργούσαν υπό την καθοδήγηση της κινεζικής κυβέρνησης, στοχεύοντας κρίσιμες υποδομές στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Μίλερ.

Ο Μπράντλεϊ Σμιθ, εκτελών χρέη αναπληρωτή γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες, δήλωσε ότι «το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα διστάσει να καταστήσει τους κακόβουλους κυβερνοπρακτόρους και τους χορηγούς τους υπεύθυνους για τις ενέργειές τους».

Οι χάκερς με έδρα την Κίνα έχουν στοχεύσει με επιτυχία πολυάριθμες αμερικανικές και ξένες εταιρείες, πανεπιστήμια, κυβερνητικές υπηρεσίες, παρόχους τηλεπικοινωνιών και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε μια επιχείρηση με δικαστική εξουσιοδότηση για τη διακοπή ενός botnet με περισσότερες από 200.000 συσκευές που παραβιάστηκαν από την IntegrityTech στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

  • Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η στοχοποίηση του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), καθώς και του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, αντανακλά την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να αποκτήσει πληροφορίες για τον πιο σημαντικό αντίπαλό του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για εξουσία και επιρροή.

Ένας τομέας που θα ενδιέφερε περισσότερο την κινεζική κυβέρνηση θα ήταν οι κινεζικές οντότητες τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να ορίσει για οικονομικές κυρώσεις, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι.

Η παραβίαση έθεσε επίσης σε κίνδυνο το Γραφείο Οικονομικών Ερευνών του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο πλήρης αντίκτυπος της παραβίασης, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών που αποκαλύφθηκε σε επιστολή προς το Κογκρέσο τη Δευτέρα, εξακολουθεί να αξιολογείται. Το υπουργείο δήλωσε ότι τα έγγραφα στα οποία υπήρξε πρόσβαση ήταν μη διαβαθμισμένα και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο χάκερ εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι «κακόβουλοι κινεζικοί παράγοντες» ήταν υπεύθυνοι για την «πρόσφατη στοχοποίηση της υποδομής πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών», αλλά δεν κατηγόρησε την IntegrityTech ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε στους ισχυρισμούς περί χάκινγκ ως «αβάσιμους» και δήλωσε ότι το Πεκίνο «ήταν πάντα αντίθετο σε όλες τις μορφές επιθέσεων χάκινγκ».

Οι αμερικανικές κυρώσεις έρχονται μία ημέρα αφότου η Κίνα ανακοίνωσε κυρώσεις κατά 10 αμερικανικών αμυντικών εταιρειών, τη δεύτερη σειρά κυρώσεων μέσα σε μία εβδομάδα, ως απάντηση στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Οι κινεζικές κυρώσεις περιλάμβαναν περιορισμούς σε θυγατρικές διακεκριμένων εταιρειών όπως η Lockheed Martin, η General Dynamics και η Raytheon.

Σχετικά Άρθρα