Συρία όπως Λιβύη; Αντιδράσεις από στρατιωτικές παρατάξεις στην προσπάθεια δημιουργίας συριακού στρατού υπό τον αλ-Τζολάνι

Συρία όπως Λιβύη; Αντιδράσεις από στρατιωτικές παρατάξεις στην προσπάθεια δημιουργίας συριακού στρατού υπό τον αλ-Τζολάνι

Με το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας που ξεκίνησε το Τμήμα Κοινών Επιχειρήσεων με την ονομασία «Αποτροπή της Επιθετικότητας», τα πράγματα στη Συρία κινούνται προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας οργανωτικής κατάστασης που θα καλύψει το κενό που άφησε η πτώση του καθεστώτος του ανατραπέντος προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Αντίστοιχα, ανακοινώθηκε μια «υπηρεσιακή» κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Κυβέρνησης Σωτηρίας στο Ιντλίμπ, η οποία συνδέεται με τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), την κεντρική συνιστώσα του Τμήματος Κοινών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πηγές της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος της ασφάλειας και η συγχώνευση των στρατιωτικών παρατάξεων σε μια δομή.

  • Ο αρχιστράτηγος της νέας διοίκησης, Αχμέτ αλ Σαράα, ο ηγέτης της HTS, πραγματοποίησε συνάντηση με τις στρατιωτικές παρατάξεις της συριακής επανάστασης στη Δαμασκό το περασμένο Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, στην οποία συζήτησε τη μορφή του νέου στρατιωτικού θεσμού και δήλωσε ότι οι παρατάξεις αυτές θα συγχωνευθούν σε έναν θεσμό υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας δημιουργώντας το νέο στρατό.

Η συνάντηση του αλ Σαράα με τις στρατιωτικές παρατάξεις επικεντρώθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για τη δημιουργία ενός Υπουργείου Άμυνας, τονίζοντας ότι οι ανάγκες σε αυτό το στάδιο απαιτούν τη λήψη αυτού του βήματος προκειμένου να αποκατασταθεί ο πυρήνας του συριακού στρατού.

  • Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διορισμό του Μαρχάφ Αμπού Κάσρα ως υπουργού Άμυνας, αφού διετέλεσε επί σειρά ετών ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της HTS.

Στη συνάντηση της Δαμασκού συμμετείχαν ηγέτες φατριών και ομάδων που εκπροσωπούσαν τη βόρεια, τη νότια και την κεντρική Συρία. Ο Αχμέτ αλ Άουντα, διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση παρά το γεγονός ότι ήρθε στη Δαμασκό, επικαλούμενος περίπλοκες διαδικασίες και μεγάλο χρονικό διάστημα προτού επιτραπεί στους ηγέτες των φατριών να συμμετάσχουν στη συνάντηση με τoν αλ Σαράα.

  • Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλες παρατάξεις είναι επιφυλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο η HTS να θέλει να «καταπιεί τους πάντες», όπως πιστεύουν, ιδίως παρατάξεις και στρατιωτικές ομάδες από την επαρχία Ντάραα, οι οποίες είναι πολύ επιφυλακτικές απέναντι στις κινήσεις του αλ Σαράα.

Ο διοικητής του Μετώπου του Λεβάντε, τον οποίο είχε προσέγγιση το HTS μήνες πριν από την επιχείρηση «Αποτροπή της Επιθετικότητας», διορίστηκε κυβερνήτης του Χαλεπίου, το οποίο θεωρείται η οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας και είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με τη διοικητική πρωτεύουσα, τη Δαμασκό.

Επιπλέον, η HTS όρισε τον διοικητή της Ταξιαρχίας Σουκούρ αλ Σαμ ως κυβερνήτη της Ιντλίμπ, τον διοικητή τοου Ισλαμικού κινήματος των Ελεύθερων του Λεβάντε ως κυβερνήτη του Ριφ Ντιμάσκ και διόρισε τον Χασάν Σουφάν, ο οποίος συνέβαλε στην προσέγγιση των φατριών με το HTS πριν από χρόνια, ως αναπληρωτή κυβερνήτη της Λατάκειας, η οποία έχει θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα και διαθέτει σημαντικό λιμάνι, πριν διορίσει τον Μοχάμεντ Οθμάν, ο οποίος συνδέεται με την Κυβέρνηση Σωτηρίας, ως κυβερνήτη της πόλης αυτής.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διορισμοί αυτοί ήρθαν στο πλαίσιο καθησυχασμού των παραδοσιακών συμμάχων και να τους πείσουν να αλληλεπιδράσουν με την πρόταση για την ενσωμάτωση των παρατάξεων στο υπουργείο Άμυνας.
  • Έχουν επίσης χαρακτήρα ασφαλείας, καθώς ομάδες που συνδέονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε ορισμένες γειτονιές του Χαλεπίου, ενώ στην πόλη υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία πολιτοφυλακής που ήταν πιστά στο προηγούμενο καθεστώς. Ο νέος «περίεργος» κυβερνήτης είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της ασφάλειας μέσω της στρατιωτικής παράταξης της οποίας ηγείται, τα περισσότερα μέλη της οποίας προέρχονται από την ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Από την άλλη πλευρά, ο Σουφάν αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στη Λατάκεια, στην ύπαιθρο της οποίας ζουν χιλιάδες πρώην στελέχη της ασφάλειας και του στρατού, καθώς και η ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera.net που μίλησε με δύο ηγέτες ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης στη Ντάραα και την Αγροτική Δαμασκό, υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν ότι η πλειοψηφία των φατριών και των στρατιωτικών ομάδων στη Ντάραα και την περιφέρεια της Δαμασκού δεν αποδέχεται την εφαρμογή όσων απαιτεί η νέα διοίκηση, εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι η HTS λειτουργεί σύμφωνα με τη νοοτροπία της οργάνωσης και δεν έχει βγει από αυτόν τον μανδύα, ο οποίος δεν είναι κατάλληλος για το στάδιο της διαχείρισης του κράτους.

  • Από την άλλη πλευρά, πηγές προσκείμενες στη HTS ερμήνευσαν τη θέση ορισμένων παρατάξεων του Νότου ως βασισμένη στη συνεκτίμηση των συμφερόντων ορισμένων περιφερειακών κομμάτων που φαίνεται να μην αισθάνονται άνετα με τις εξελίξεις στη Συρία και επιδιώκουν να ωθήσουν ορισμένες στρατιωτικές ομάδες με τις οποίες έχουν προηγούμενες σχέσεις να εμποδίσουν τις επιχειρήσεις της οργάνωσης, οι οποίες δεν διεξάγονται σύμφωνα με ένα περιφερειακό και διεθνές όραμα.

Ωστόσο, σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος, καθώς η HTS προσπαθεί να καθησυχάσει τις περιφερειακές χώρες και τη διεθνή κοινότητα, κάτι στο οποίο φαίνεται να κάνει θετικά βήματα, ιδίως με τις πολυάριθμες συναντήσεις που πραγματοποιεί ο αλ-Σαράα με διεθνείς αντιπροσωπείες και τη συνολική ικανοποίηση – ενίοτε συγκρατημένη – που προκύπτει από αυτές.

Σχετικά Άρθρα