Πολιτικές αντιδράσεις για το επίθετο “Ντε Γκρες” των Γλίξμπουργκ-Τι λένε κόμματα και Μαρινάκης
Για δράκους και παραμύθια κάνει λόγο η κυβέρνηση απαντώντας στις πολιτικές αντιδράσεις για την επιλογή του επωνύμου Ντεγκρές από μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας που έκαναν αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια. Οι ενστάσεις αφορούν στο γεγονός ότι το «Ντε Γκρες» σημαίνει «Της Ελλάδος», με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζουν ότι ενδεχομένως αυτό είναι προβληματικό καθώς προκαλεί συνειρμούς και υπόνοιες.
Το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, κινήθηκε στη γραμμή πως η Δημοκρατία είναι ισχυρή και μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της. Ενώ επικαλέστηκε το νόμο 2215 του 1994, που έθετε τρεις προϋποθέσεις για την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Μεταξύ των οποίων τη ρητή αναγνώριση του αμετάβλητου πολιτεύματος της χώρας και η παραίτηση από οποιαδήποτε αξιώση.
Οι δέκα Γλύξμπουργκ λοιπόν επέλεξαν το επίθετο “Ντε Γκρες”, το οποίο σαφώς παραπέμπει σε τίτλο ευγενείας και δείχνει την εμμονή τους με τον τίτλο, τον οποίο ο ελληνικός λαός τους αφαίρεσε με το δημοψήφισμα που διεξήγαγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974.
Ευλόγως αυτοί που εκφράζουν ενστάσεις διατυπώνουν το ερώτημα κατά πόσον είναι ειλικρινής η δήλωση των μελών της τέως βασιλικής οικογένειας πως αναγνωρίζουν την πολιτειακή κατάσταση της χώρας, χωρίς να μπορούν ασφαλώς να αμφισβητήσουν αλλά βάζοντας -κάποιοι λένε- πολιτική παρακαταθήκη με…. “γαλαζοαίματο” αέρα.
Απαντώντας ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέφερε:
«Το πολίτευμά μας είναι πολύ ισχυρό και το αποδεικνύει και αυτή η εξέλιξη και ξέρει να προστατεύει τον εαυτό του και η δημοκρατία μας, το πολίτευμά μας. Εφαρμόστηκε ένας νόμος του 1994, χωρίς καμία παρέκκλιση από το κείμενο του νόμου, χωρίς καμία παρέκκλιση του νόμου , χωρίς κανέναν αστερίσκο, χωρίς καμία ειδική μεταχείριση για τους ανθρώπους αυτούς, αποδέχονται το πολίτευμα της χώρας, το πολίτευμα 50 ετών, μια δημοκρατία η οποία είναι η πιο σταθερή η πιο στέρεη στην ιστορία της χώρας μας αυτά τα 50 χρόνια. Δεν έχουν την οποιαδήποτε διεκδίκηση που απορρέει από τη προηγούμενη κατάσταση. Και εφαρμόστηκε ο νόμος μιας προεδρευομένης Δημοκρατίας, η οποία κέρδισε πολλέςμάχεςς σε πολλά δύσκολα χρόνια αποδεικνύεται ανθεκτική, αφήνει στο παρελθόν κόντρες και έριδες του παρελθόντος και βγαίνει δικαιωμένη. Και αντί αυτό να το αναγνωρίσουμε, είτε μιλάνε άλλοι για δεξιά στροφή, δεξιά στροφή επειδή εφαρμόστηκε ένας νόμος του 1994. Κάποιοι άλλοι μιλάνε για υποχώρηση του πολιτεύματος, ενώ η οικογένεια αυτή αποδέχθηκε τους κανόνες αυτού του πολιτεύματος. Μιλάμε για άνευ ουσίας, άνευ βάσης αιτιάσεις που τις λένε κάποιοι μόνο για να τις πουν. Δεν βρίσκω κανένα υπονοούμενο στο «Ντε Γκρες», είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως σύνομμο, εφαρμόστηκε ένας νόμος και πολύ καλώς εφαρμόστηκε, υπάρχουν διαδικασίες για την κτήση ιθαγένειας, εδώ είναι μια ειδική κατάσταση που ρυθμίστηκε το 1994, υπάρχει μια άλλη διαδικασία που ακολουθούν για παράδειγμα παιδιά μεταναστών. Η αντιπολίτευση ψάχνει να βρει συνεχώς δράκους σε παραμύθια γιατί δεν μπορεί να έχει θετικό αφήγημα».
Από το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του επωνύμου της οικογένειας του Κωνσταντίνου αναφέρθηκε τόσο ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς, όσο και οι βουλευτές Μιχάλης Κατρίνης και Παναγιώτης Δουδωνής.
Ο Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στο Action 24 ανέφερε: «Στο νόμο 2215/1994 αναφέρεται ρητά πως η ιθαγένεια της οικογένειας Γλύξμπουργκ, η οποία συνδεόταν με την βασιλική τους ιδιότητα, χάθηκε μαζί με την ιδιότητα αυτή. Ενώ, για να είμαστε ακριβείς, μέσα σε αυτό το κείμενο αναφέρεται παντού ως η “οικογένεια του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ”. Εδώ λοιπόν, υπάρχει ένα πλαίσιο που υπαγορεύει να παραιτηθούν από κάθε διεκδίκηση και να αναγνωρίσουν την οριστική λύση του πολιτειακού ζητήματος. Σύμφωνα με τον νόμο “η οικογένεια του αιτούντα ήταν χωρίς καμία άλλη αμφιβολία αλλογενής” τότε είναι επόμενο να μη μπορεί να λέγεται “Ντε Γκρες” και σε άλλο σημείο, στο άρθρο 4 του νόμου 2215/1994, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “μέσα θα απορρίπτονται ως απαράδεκτα, αν ο διάδικος τα χρησιμοποιεί για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του με παλιούς τίτλους ευγενείας ή την ονομασία πολιτειακού αξιώματος που κατείχε ή άλλα συναφή”».
Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι «ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν αμφισβητούμε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο». «Εμείς αυτό που λέμε», σημείωσε, «είναι ότι η επιλογή του επιθέτου “Ντε Γκρες” ή “Ντε Γκρέτσια” στην ουσία έρχεται σε αντίφαση με αυτά που ορίζει ο προαναφερθείς νόμος ως προς τις παραιτήσεις από διεκδικήσεις. Όταν λένε ότι παραιτούνται από τον τίτλο και κάθε μελλοντική διεκδίκηση αυτού και ταυτόχρονα επιλέγουν το συγκεκριμένο επίθετο, τότε αφήνουν να δημιουργούνται συνειρμοί. Στην Ελλάδα άλλωστε δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά επίθετα με την λέξη “Ντε’». «Εκτιμώ πως αυτό δεν πρέπει να γίνει και θεωρώ ότι υπάρχουν βάσιμες ερμηνευτικές του νόμου αμφιβολίες για το εάν αυτό αντίκειται στο πνεύμα της διάταξης», είπε και αναρωτήθηκε «αν σε περίπτωση λήψης της ιθαγένειας, μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, πρόκειται να συμπεριληφθούν όπως γράφεται σε διάφορα site στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ». «Η ΝΔ να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν προτίθεται να συμπεριλάβει μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας στα ψηφοδέλτια της», σχολίασε.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως «προφανώς θα πρέπει να τηρηθεί η νομοθεσία, αλλά αν υπάρχουν ονόματα τα οποία είναι έμμεση μη αποδοχή του υπάρχοντος πολιτικού και πολιτικού καθεστώτος εγείρεται ζήτημα».
Ο Παναγιώτης Δουδωνής μιλώντας χθες στον Alpha είχε πει ότι «επίθετα τα οποία συνιστούν έμμεση μη αναγνώριση του υπάρχοντος πολιτειακού καθεστώτος δε μπορούν να γίνουν κατά τον νόμο αποδεκτά. Το «de Grecia» εγείρει ζητήματα. Και επιπλέον στον νόμο 2215/1994 αναφέρεται το όνομά του εκλιπόντος τέως βασιλιά ως Γλύξμπουργκ».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί ανέφερε: Καταρχάς ένα στοιχείο είναι ότι εφαρμόστηκε ένας νόμος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος όταν ψηφίστηκε η ΝΔ είχε αποχωρήσει από τη Βουλή. Εκανε μια δήλωση η οικογένεια ότι αποδέχεται το υπάρχον πολιτειακό καθεστώς. Απο την άλλη το επίθετο, η πρακτική σε σχέση με τις πρώην βασιλικές οικογένειες είναι να παίρνουν το επώνυμο του βασιλικού τους Οίκου. Αυτό συμβαίνει και με τις οικογένειες της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας Μαουντμπάτεν-Γουίνδσορ λέγονται. Αρα σε σχέση με το Ντε Γκρες εγείρονται κάποια ερωτήματα, ως προς το συμβαδίζει αυτό με την αναγνώρισει τοου πολιτειακού καθεστώτος. Εγώ δεν μίλησε για κίνδυνο αλλά λέω ότι όταν πας να εφαρμόσεις έναν νόμο, τον εφαρμόζεις και στον τύπο και στο περιεχόμενο. Οταν λες αποδέχομαι κανονικά το πολιτειακό καθεστώς, το επώνυμό σου πρέπει να είναι τέτοιο που να δηλώνει αποδοχή».
Σε ότι αφορά την αποδοχή του πολιτεύματος είπε ότι είναι ένα θετικό γεγονός που δικαιώνει το νόμο. «Το επώνυμο απο μόνο του εγείρει ζητήματα». Και πρόσθεσε: «Η αποδοχή του επωνύμου είναι θέμα του υπ. Εσωτερικών. Και η ΝΔ προφανώς θέλει να κλείσει το μάτι και σε ένα άλλο ακροατήριο. Κάνει μια στροφή στα Δεξιά. Το Ντε Γκρες εγείρει κάποια ζητήματα. Είναι η προσωπική μου θέση ως συνταγματολόγου. Ο νόμος αναφέρει το επίθετο του εκλιπόντος τέως βασιλιά ως Γλύξμπουργκ. Ολα τα μέλη των βασιλικών οικογενειών, έχουν το όνομα του Οίκου τους. Πώς εμείς καταλήξαμε να έχουν το όνομα της χώρας μας είναι προς προβληματισμό. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αγκαλιάσει ένα κοινό, που κινείται προς τον βασιλικό χώρο…».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε χθες:
«Το θέμα της ιθαγένειας σε μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας θα μπορούσε να είναι απολύτως τυπικό.
Η επιλογή όμως του επωνύμου «Ντε Γκρες», δηλαδή «της Ελλάδος», σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι προβληματική.
Η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει «τίτλους ευγενείας» κάτι που επιχειρείται να υπονοηθεί υπόγεια μέσω του συγκεκριμένου επιθέτου.
Άλλωστε, το πολιτειακό έχει λυθεί οριστικά & αμετάκλητα το 1974.
Όταν στις μέρες μας, χιλιάδες άνθρωποι, που ζουν με τις οικογένειές τους και εργάζονται για δεκαετίες στην Ελλάδα, βρίσκουν μπροστά τους παράλογα και άδικα εμπόδια για να πολιτογραφηθούν με νόμους της κυβέρνησης, η ΝΔ επικεντρώνεται στην κτήση ιθαγένειας για την τέως βασιλική οικογένεια, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο».
Επικριτικά ήταν και τα σχόλια της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», η οποία σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Παύλος ο Ντεγκρές σε ταληράκια», αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Το επώνυμό είναι ένα πρόβλημα. Διότι «Παύλος Ντε Γκρες» σημαίνει «Παύλος της Ελλάδας» και αυτό παραπέμπει σε τίτλο ευγενείας τον οποίο δεν έχουν. Οι τίτλοι ευγενείας έχουν καταργηθεί και το να παριστάνει κάποιος ότι συνεχίζει να τον έχει – όπως και το να παριστάνουν κάποιοι άλλοι ότι του το αναγνωρίζουν – είναι όντως πρόβλημα.
Γιατί δημιουργεί την εντύπωση ότι προσπαθεί να κρατήσει το θέμα ανοιχτό. Και συνεπώς ότι η πίστη στο Σύνταγμα ήταν υποκριτική. Και ότι η πολιτογράφηση γίνεται ακριβώς για να ανοίξει το θέμα. Και όχι για να κλείσει».
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου αναφέρθηκε στο θέμα με ειρωνική διάθεση σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα ως εξής:
«Με μια απλή αίτηση ασύλου σε 3 ημέρες θα την είχαν λάβει την ιθαγένεια. Θα τους έδιναν και δώρο διαμονή και σίτιση με την ευγενική χορηγία της κας Βούλτεψη».