Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ: Συζητήσεις για να βγει από τις λίστες της τρομοκρατίας-Η καθοριστική προϋπόθεση
Μετά τον έλεγχο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού από την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και την ανάδειξη του Αχμάντ αλ Σαράα [αλ-Τζουλάνι] σε ηγέτη της πολιτικής μετάβασης μετά τον Μπασάρ αλ Άσαντ, η Ουάσινγκτον έχει εμπλακεί σε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το αν η HTS και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της θα πρέπει να διαγραφούν από τους αμερικανικούς καταλόγους τρομοκρατίας. Κάτι που δεν έχει σημασία για τις όποιες διαβουλεύσεις των ΗΠΑ με την νέα ηγεσία της Συρίας, καθώς η αμερικανική νομοθεσία δεν απαγορεύει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να επικοινωνούν με τις χαρακτηρισμένες τρομοκρατικές ομάδες.
Η επιβεβαίωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για τις απευθείας επαφές με την HTS ανέδειξε τη σημασία του διαλόγου από την Ουάσινγκτον με μια χαρακτηρισμένη τρομοκρατική ομάδα, και ευθυγραμμίζεται με την επιδίωξη των ΗΠΑ να διασφαλίσουν μια ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική μετάβαση στη Συρία.
- Ο Μπλίνκεν περιέγραψε πώς θα πρέπει να μοιάζει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία για να αναγνωρίσει η Αμερική τη νέα συριακή κυβέρνηση, όπως το να σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, να αποτρέψει τη Συρία από το να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την τρομοκρατία και να καταστρέψει με ασφάλεια όλα τα αποθέματα χημικών ή βιολογικών όπλων.
Η HTS και αρκετοί από τους ηγέτες της, συμπεριλαμβανομένου του Αχμάντ αλ-Σαράα, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οντοτήτων στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων που δημιουργήθηκε αρχικά με την απόφαση 1267 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία ενισχύθηκε με τις αποφάσεις 1989 και 2253, η οποία στοχεύει άτομα και οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Βάσει αυτού του νόμου, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ υποχρεούνται να παγώσουν κάθε περιουσιακό στοιχείο ή πόρο που σχετίζεται με αυτούς.
Ξεχωριστά, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν επίσης την HTS ως Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (FTO) το 2018, με αποτέλεσμα μια ξεχωριστή δέσμη κυρώσεων και νομικών περιορισμών, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι ότι όποιος εν γνώσει του παρέχει υλική υποστήριξη ή πόρους σε μια χαρακτηρισμένη FTO ή επιχειρεί να συνωμοτήσει για να το πράξει, υπόκειται σε ποινική δίωξη βάσει των νόμων περί υλικής υποστήριξης της τρομοκρατίας.
Ο αποχαρακτηρισμός της HTS ως FTO είναι μια νομικά διαθέσιμη επιλογή για τις ΗΠΑ, κατά διακριτική ευχέρεια, σε δύο περιπτώσεις:
- Ο Υπουργός Εξωτερικών κρίνει ότι οι αρχικές συνθήκες που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό έχουν αλλάξει επαρκώς ώστε να δικαιολογείται η ανάκληση.
- Τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δικαιολογούν την ακύρωσή του. Με πιο απλά λόγια, ο υπουργός έχει την εξουσία να «ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό ανά πάσα στιγμή».
Ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η ακύρωση αυτών των κυρώσεων είναι απαραίτητη για να δοθεί στην μετά τον Άσαντ συριακή ηγεσία η ευκαιρία να ανοικοδομήσει τη Συρία.
Ο πρέσβης Φρέντεριχ Χοφ, ο πρώτος απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία μετά την επανάσταση του 2011, εμπειρογνώμονας στο Ατλαντικό Συμβούλιο και καθηγητής στο Bard College, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Ουάσινγκτον θα παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Αλ-Σαράα και οι συνάδελφοί του κυβερνούν πριν αποσύρουν τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατών».
- Ο Χουάν Κόουλ, ιστορικός και ακαδημαϊκός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε στο ίδιο μέσο ότι δεν αποκλείει η HTS να διαγραφεί από τον αμερικανικό κατάλογο τρομοκρατών, εάν προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εκτιμώντας ότι η Αμερική θα αφαιρέσει τον τρομοκρατικό χαρακτηρισμό από την HTS αν αναγνωρίσει το Ισραήλ ή τουλάχιστον αν δεσμευτεί ότι δεν θα του επιτεθεί.
Η Ουάσινγκτον φοβάται ότι μια Συρία μετά τον Άσαντ θα γίνει ένα ελκυστικό εκκολαπτήριο για «τρομοκράτες» από διάφορες χώρες της περιοχής, θυμίζοντας τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του συριακού εδάφους από το Ισλαμικό Κράτος και τη στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του κατά τις πρώτες θητείες του Μπαράκ Ομπάμα και του Ντόναλντ Τραμπ.
- Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ που έχει πλέον αποχωρήσει ήταν ο μεγαλύτερος μαγνήτης για τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές στη Συρία, με την υποστήριξη πολλές φορές του Ιράν, με τον Άσαντ και το Ισλαμικό Κράτος να προσπαθούν να εξαλείψουν την συριακή αντιπολίτευση.
Το Ισλαμικό Κράτος ή η Αλ Κάιντα ενδεχομένως να έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στη Συρία, ειδικά αν η νέα κυβέρνηση αποτύχει να παράσχει βασικές υπηρεσίες και φανεί πολύ αδύναμη για να αντισταθεί στον ισραηλινό επεκτατισμό, σημειώνουν οι αναλυτές.
Ο Μάθιου Λεβίτ, εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή και διευθυντής του Προγράμματος Αντιτρομοκρατίας και Πληροφοριών του Ινστιτούτου, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να είναι προσεκτική όσον αφορά την άρση των κυρώσεων κατά της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ και του ηγέτη της αλ-Σαράα.
- Σε έκθεση που δημοσίευσε το ινστιτούτο, τόνισε ότι «η κίνηση αυτή θα πρέπει να γίνει μόνο με αντάλλαγμα και με σαφή αποτελέσματα».
«Οι αξιωματούχοι τόσο της απερχόμενης όσο και της επερχόμενης προεδρικής διοίκησης θα πρέπει να γιορτάσουν την πτώση της δικτατορίας Άσαντ, αλλά η μελλοντική πολιτική της Αμερικής για τη Συρία δεν θα πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη στα λόγια των νέων Σύριων αξιωματούχων, αλλά στην επαλήθευση των πράξεών τους», δήλωσε ο Λεβίτ.