Νέος γρίφος Μητσοτάκη: Φουντώνουν πάλι τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας

 Νέος γρίφος Μητσοτάκη: Φουντώνουν πάλι τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στο κυβερνών κόμμα δεν θέλουν να μείνουν σε μια μονοθεματική ατζέντα οικονομίας αλλά επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από μια σειρά συσκέψεων που είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράληλα θέλουν να απευθυνθούν στους πολίτες που συνέβαλαν σε καθοριστικό βαθμό στην εκλογική νίκη του 2023, ωστόσο – όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές – αναμένει περισσότερα πρωτίστως στη μάχη με την ακρίβεια.

Στο πεδίο της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως το μέρισμα της ανάπτυξης και της προόδου της οικονομίας, σταδιακά και πάντα στα πλαίσια των κανόνων, θα επιστρέφεται στην κοινωνία. Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων που θα γίνουν, ενώ είπε πως όσο τα διαρθρωτικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποδίδουν τόσο η προσοχή θα στρέφεται ολοένα και περισσότερο στη μεσαία τάξη. Έμφαση δίνεται σε μια ατζέντα μειώσεων φορέων και αυξήσεων μισθών και συντάξεων, με στόχο τη μόνιμη στήριξη του εισοδήματος.

Στις 30 Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο Διαδίκτυο το οποίο θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «θα πρέπει να ορίσουμε μία ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης. Εκτιμούμε ότι αυτό θα είναι τα 15 χρόνια» αλλά από εκεί και πέρα θα υπάρχουν πολιτικές και για τα μικρότερα παιδιά και για τα μεγαλύτερα παιδιά.

Επίσης νέα στεγαστικά προγράμματα το 2025, καθώς στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η πορεία των ενοικίων ζορίζει πλέον όχι μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και την μεσαία τάξη. Στα μέσα Ιανουαρίου θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που πλέον απευθύνεται σε άτομα έως 50 ετών ενώ ξεκινά και ένα νέο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα ανακαίνισης κατοικιών με άτοκα δάνεια.

Το όνομα για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Όσον αφορά στην εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας στα Χανιά, όπου θα βρεθεί για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική του απόφαση για την επιλογή του προσώπου. Συνεργάτες του θεωρούν πολύ πιθανό να εκπλήξει με την πρότασή του, επιλέγοντας ένα όνομα που δεν έχει πέσει καθόλου στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως έκανε και το 2019.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ προσδιόρισε την ανακοίνωση «το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου», όπως ορίζουν οι συνταγματικές προθεσμίες «τις οποίες οφείλω να σεβαστώ», όπως σημείωσε.

Έτσι με λιγότερες από 30 ημέρες να απομένουν όλοι προσπαθούν να εκτιμήσουν ή να μαντέψουν ποια θα είναι η πρόταση του πρωθυπουργού και κυρίως αν θα σπάσει την παράδοση των τελευταίων 30 ετών που θέλει να προκρίνεται πρόσωπο από την αντίθετη παράταξη του κυβερνώντος κόμματος.

Η πίεση που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα για μία επιλογή που θα προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη και είχε προκύψει από το εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται να έχει υποχωρήσει με τους βουλευτές στη δεξιά πτέρυγα να αναγνωρίζουν πως «η μη ανανέωση της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου δείχνει ότι ακούστηκαν οι ενστάσεις μας από τον πρωθυπουργό». Μένει να φανεί αν θα αντιδράσουν και πόσο σε ενδεχόμενη υπεροκομματική πρόταση Μητσοτάκη. Ενδιαφέρον θα έχει η αιτιολόγηση για τη μη ανανέωση της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου, με την οποία είχε άψογη συνεργασία και εκτίμηση για τον τρόπο που εκτελεί τα καθήκοντα της, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

Στα ονόματα που έχουν συζητηθεί έντονα το προηγούμενο διάστημα είναι: ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προέρχεται από την κεντροαριστερά, έχει τεχνοκρατικό προφίλ, αλλά ταυτόχρονα έχει δοκιμαστεί πολιτικά τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων ως υπουργός Οικονομικών και εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει και την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο Λουκάς Παπαδήμος, που επίσης έχει ακουστεί ως μία ισχυρή υποψηφιότητα. Στα πιο πρόσφατα είναι της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία έχει διαγράψει μία μακρά πολιτική διαδρομή και έχει χρηματίσει Επίτροπος της χώρας στην Ε.Ε. Από τον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης παραμένει ως δημοφιλής επιλογή ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αφού δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και μπορεί να παρουσιαστεί ως πρόσωπο ευρύτερων συναινέσεων χάρις στον θεσμικό ρόλο που έχει.

Σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση πάντως οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζουν μια σχετική απόκλιση. Στη συνέντευξή του στο MEGA στις 4 Οκτωβρίου είχε μιλήσει για πρόεδρο Δημοκρατίας με υπεροκομματικά χαρακτηριστικά.

Είχε πει τότε “Αφού έχουμε πει ότι είμαστε πάνω από τις ταμπέλες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς”. Και στη συνέχεια είπε αινιγματικά: Ο ή η Πρόεδρος Δημοκρατίας πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Η νυν Πρόεδρος Δημοκρατίας ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Δε νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί Πρόεδρος με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά”. 

Εκείνη η δήλωση είχε πυροδοτήσει σενάρια πως ο κ. Μητσοτάκης θα πρότεινε ένα πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά από την εποχή της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά (είτε Ευάγγελο Βενιζέλο, είτε Γιάννη Στουρνάρα). Το σκεπτικό ήταν πως θα αναγκαζόταν οι δυσαρεστημένοι βουλευτές της ΝΔ και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς να ψηφίσουν.

Στο μεταξύ διάστημα ο κ.Σαμαράς διεγράφη, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η διαφορά είναι ότι στη χθεσινή συνέντευξη στην ΕΡΤ ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε αν και ρωτήθηκε να απαντήσει αν το πρόσωπο που θα προτείνει θα έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά και περιορίστηκε να πει ότι θα κάνει ανακοινώσεις το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου γεγονός που γέννησε νέα σενάρια για την τελική πρόταση καθώς ο θεσμός του ΠτΔ επέχει συνταγματική θέση υπερκομματικής επιλογής.

“Προτίθεμαι να πάω λίγες ημέρες στην Κρήτη, που έχει και βουνό και θάλασσα”, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγοντας να πει περισσότερα και αφήνοντας επομένως όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Σχετικά Άρθρα