Χατζηδάκης: Μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ οι αλλαγές στις χρεώσεις των Τραπεζών- Πού μηδενίζονται

 Χατζηδάκης: Μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ οι αλλαγές στις χρεώσεις των Τραπεζών- Πού μηδενίζονται

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Πήραμε τις 6 πιο λαϊκές και καθημερινές προμήθειες και κάναμε παρέμβαση. Το 2023 ήταν 334 εκατ. ευρώ και από αυτά κόβουμε τα 150 εκατ. ευρώ» είπε ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης κατά τη συνέντευξη τύπου για την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τις τράπεζες που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη έλαβε πρωτοβουλίες για τις τράπεζες και ευρύτερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τις τελευταίες εκλογές. Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, τα μέτρα θα ισχύσουν από τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς η σχετική ρύθμιση θα περάσει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, αλλά θα υπάρξει μια περιορισμένη περίοδος ανοχής, λόγω και των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μέχρι να ισχύσουν. Προκειμένου, όπως επισήμανε, να υπάρξουν οι αναγκαίες τεχνικές προετοιμασίες στα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών ώστε να γίνει η σωστή προετοιμασία και να αποφευχθούν λάθη και διαμαρτυρίες.

Οπως σημείωσε κατά την εισαγωγή του ο υπουργός, η Ελλάδα είχε παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια λόγω της κρίσης της περασμένης δεκαετίας. «Δεν χρησιμοποιούμε κάποια μαγική γομολάστιχα, αλλά χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες πολιτικές που αποκλιμακώνουν γρήγορα το κόκκινο χρέος», τόνισε, υπενθυμίζοντας τρεις πρωτοβουλίες των τραπεζών, τη δωρεά 50 εκατ. μετά την κακοκαιρία Daniel, τη συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών στον πέμπτο πυλώνα και το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά.

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση μείωσε τις προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ με pos, επιτάχυνε τον εξωδικαστικό μηχανισμό με έμφαση στους ευάλωτες και έχουμε 73% περισσότερες αιτήσεις, στήριξε με νομοθετική πρωτοβουλία τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, από τον Δεκέμβριο του 2023 έδωσε την δυνατότητα παροχής στεγαστικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα.

«Στην προσπάθεια να περάσουμε σε μια νέα φάση προχωρήσαμε στην αποκρατικοποίηση των τραπεζών και οδήγησε σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ για τη χώρα, την ολοκληρώσαμε για να στείλουμε μήνυμα αξιοπιστίας. Παράλληλα προχωράει η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουμε πέσει στο 6,4% και με τον Ηρακλή 3 προσδοκούμε να πέσουν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, περίπου στο 3%» είπε ακόμα κ. Χατζηδάκης.

«Η χώρα δυστυχώς είχε παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια λόγω της κρίσης της περασμένης 10ετιας. Δεν χρησιμοποιούμε μαγική γομολάστιχα αλλά πολιτικές που αποκλιμακώνουν γρήγορα το κόκκινο χρέος» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης θυμίζοντας ότι οι τράπεζες έκαναν δωρεά 50 εκατ. ευρώ μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ, τη συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών στον πέμπτο πυλώνα τον οποίο στήριξαν με 70 εκατ. ευρώ ενώ έχουμε την πρωτοβουλία για πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.

«Επειδή, όμως, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά τρωτά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και σημεία που δικαιολογημένα εκνευρίζουν τους πολίτες, μετά από τις πρωτοβουλίες και την παραίνεσή μου να μειώσουν τις προμήθειες, κάτι που έκανα μερικώς, πήραμε τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

Το κόστος των μέτρων για το 2025 είναι 350 εκατ. ευρώ. Είναι 100 εκατ. ο φορέας επαναμίσθωσης, 100 εκατ. για το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου, οι προμήθειες με την στενή έννοια του όρου είναι 130 εκατ. ευρώ και όλες οι υπόλοιπες δράσεις για τα ΑΤΜ κ.α. είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ το κόστος για τις τράπεζες αν κρατήσουν τα ακίνητα κλειστά θα είναι 10-20 εκατ. ευρώ.

Νέα μέτρα

  • Μηδενικό κόστος στην πληρωμή λογαριασμών. Αφορά πάγιες και μη πάγιες πληρωμές εντολών καθώς και πληρωμές στα ασφαλιστικά ταμεία, τους Δήμους, τις εταιρείες ενέργειας και ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές. Ετήσια απώλεια περί των 35 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες και αντίστοιχη ανακούφιση για τους πολίτες.
  • Αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα με κόστος όχι πάνω από μισό ευρώ: Μειώνει τις χρεώσεις κατά 50-80% αναλόγως τράπεζας και περίπτωσης. Αφορά τις μεταφορές έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες – όχι νομικά πρόσωπα.
  • Αύξηση στα 1.000 ευρώ του ημερήσιου ορίου συναλλαγών μέσω IRIS: Καθιερώνεται πια και από τη ΔΙΑΣ διακριτά όρια 500 ευρώ μεταξύ πολιτών και 500 μεταξύ συναλλαγών ελεύθερων επαγγελματιών. Πάντα με μηδενικές χρεώσεις για τον πολίτη και χαμηλότερες για τον ελεύθερο επαγγελματία. Η ενεργοποίηση των νέων ορίων θα τεθεί σε εφαρμογή από 3-6 μήνες από σήμερα.
  • Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά. Προσαυγάνεται κατά 100% αν στις 31/12/2025 δεν υπάρχεει ενεργό ηλεκτρονικό μισθωτήριο για τα ακίνητα αυτά. Τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν 21.458 ακίνητς και άλλα 9.604 οι servicers. Στόχος η αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος και την ανακούφιση των ασθενέστερων. Το δυνητικό κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται από 10-20 εκατ. ευρώ.
  • Ενισχύεται η διαφάνεια για τα επιτόκια και τις χρεώσεις των τραπεζών. Η ΤτΕ θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της στοιχεία από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων, επιτόκια πιστώσεως στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, τις χρεώσεις και τα τέλη για τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πρώτη ανάρτηση των συγκεκριμένων στοιχείων θα πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου του 2025.
  • Εξάλειψη περιορισμών για επιχειρηματικά δάνεια από μη τραπεζικά ιδρύματα. Τα μη τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια όπως οι τράπεζες για ενίσχυση του ανταγωνισμού. Αφορά δάνεια καταναλωτικά, στεγαστικά και κάθε μορφής επιχειρηματικά.
  • Εθελοντική προσφορά 100 εκατ. ευρώ των συστημικών τραπεζών στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων και άλλα 100 εκατ. ευρώ για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών στους οποίους θα τα νοικιάζει στην συνέχεια με στόχο να αποφύγουν την έξωση.)

Χορήγηση δωρεάν φαρμάκων στους δυνητικά δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επίδομα επικινδυνότητας 100 ευρώ από 1η Ιουλίου 2025

Από τον Ιούνιο του 2016 εφαρμόστηκε η απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από τη φαρμακευτική δαπάνη. Αυτή τη στιγμή 178.800 εν ζωή συνταξιούχοι που είναι δικαιούχοι απαλλαγής από φαρμακευτική δαπάνη.

Το μέτρο αφορά και σε όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον και πληρούν αυτά τα κριτήρια

Το κόστος είναι περίπου 32 εκατ. ευρώ και άλλα 23 εκατ. ευρώ για άλλους 130.000 και θα ισχύσει από τις αρχές του 2025.

Αναγνωρίζοντας την προσφορά των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, αναγνωρίζεται το επίδομα επικινδυνότητας και αυξάνεται κατά 100 ευρώ μηνιαίως από 1η Ιουλίου 2025

Αφορά 153.240 ένστολους και στελέχη των ΕΔ. Αναλυτικά αφορά 79677 στρατιωτικούς, 52.954 αστυνομικούς, 8161 λιμενικούς και 12448 στελέχη της Πυροσβεστικής

Το ετήσιο κόστος είναι 184 εκατ. ευρώ πλέον των εργοδοτικών εισφορών.

Τον Ιανουάριο θα δουν αυξήσεις με τα νυχτερινά, τον Απρίλιο θα δουν αύξηση ανάλοτα με τον κατώτατο μισθό και τον Ιούλιο θα δουν αύξηση από το επίδομα επικινδυνότητας

Τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

  1. Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/ mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).
  2. Δραστική μείωση των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).
  3. Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤM άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ΑTM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
  4. Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).
  5. Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα
  6. Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.
  7. Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά.
  8. Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πρόσβαση σε δανεισμό, απαλείφοντας τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων.
  9. Ενισχύεται η διαφάνεια και το πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της ΤτΕ.
  10. Εθελοντική Συνεισφορά των συστημικών τραπεζών: Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν ποσό 100 εκατ., ενισχύοντας τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων. Στόχος είναι η οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά και αυτή η ανάπτυξη να μοιράζεται δίκαια σε όλους τους πολίτες.

Σχετικά Άρθρα