Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης: Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τη Συρία
Στην τρίτη ομιλία του μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ και την αποχώρηση των δυνάμεών του από τη Συρία, ο διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί δήλωσε ότι η Συρία είναι ένα «πικρό μάθημα για εμάς και πρέπει να πάρουμε το μάθημα» και «δεν είναι τόπος για ξένη επέμβαση», απειλώντας το Ισραήλ με «βαρύ τίμημα που θα πληρώσει». Το Ιράν έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του πολέμου και είχε αναπτύξει Φρουρούς της Επανάστασης στη Συρία για να διατηρήσει τον σύμμαχό του στην εξουσία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011.
Ο Σαλαμί υπερασπίστηκε και πάλι την εμπλοκή των δυνάμεών του στη Συρία με το πρακτορείο ειδήσεων Fars να σημειώνει ότι δήλωσε πως «όλοι είδαν ότι όταν ήμασταν εκεί, ο συριακός λαός ζούσε με αξιοπρέπεια επειδή επιδιώκαμε να αυξήσουμε την αξιοπρέπειά του».
- Κατά την τελετή απονομής του βραβείου Κασέμ Σολεϊμανί, ο Σαλαμί δήλωσε ότι «δεν πήγαμε να προσαρτήσουμε μέρος του εδάφους της Συρίας στο δικό μας, ούτε πήγαμε να το κάνουμε πεδίο για την υλοποίηση των φιλόδοξων συμφερόντων μας».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ για τη Συρία πριν από λίγες ημέρες, ο Σαλαμί δήλωσε ότι «όπως είπε ο ηγέτης μας, η Συρία θα απελευθερωθεί από την ηρωική νεολαία της και το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα και θα θαφτεί σε αυτή τη γη».
«Αυτό απαιτεί χρόνο, μεγάλη σταθερότητα, ακλόνητη αποφασιστικότητα και όμορφη πίστη», είπε, περιγράφοντας αυτά ως ιδιότητες της «νεολαίας των μουτζαχεντίν στον ισλαμικό κόσμο».
- «Υπερασπιζόμαστε σταθερά την ασφάλεια, την ανεξαρτησία, το σύστημα, τα συμφέροντα, την ιστορία και τη θρησκεία μας. Αυτή η γη δεν είναι μια γη όπου οι ξένοι μπορούν να την κοιτάξουν ακατάλληλα».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλαμί μίλησε δύο φορές σε βουλευτές και διοικητές των δυνάμεών του. Την Πέμπτη, απευθύνθηκε σε ομάδα διοικητών των δυνάμεών του, λέγοντας ότι «ορισμένοι προωθούν την ιδέα ότι το ιρανικό καθεστώς έχει χάσει τα περιφερειακά του όπλα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, το καθεστώς δεν έχει χάσει τα όπλα του».
«Τώρα, οι τρόποι για την υποστήριξη (του μετώπου αντίστασης) είναι ανοιχτοί. Η υποστήριξη δεν περιορίζεται μόνο στη Συρία και η κατάσταση εκεί μπορεί σταδιακά να πάρει νέα μορφή» πρόσθεσε επίσης.
- Ο απολογισμός του Σαλαμί ήρθε σε αντίθεση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, ο οποίος μίλησε επίσης την Πέμπτη για «ανισορροπία στο στρατηγικό βάθος των δυνάμεων που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία», αν και ανέμενε ότι η Χεζμπολάχ θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Οι δηλώσεις του Σαλαμί την Κυριακή έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία τα μέσα ενημέρωσης των Φρουρών της Επανάστασης επικεντρώθηκαν στην εκστρατεία τους για να δικαιολογήσουν την ιρανική παρουσία κατά τη διάρκεια του εσωτερικού πολέμου της Συρίας, καθώς και στην πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και τις επιπτώσεις της για το Ιράν και τους περιφερειακούς εντολοδόχους του.
- Μετά από περισσότερες από 48 ώρες σιωπής των ιρανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τους εορτασμούς στη Συρία, ιδίως στη Δαμασκό, για την πτώση του καθεστώτος, και καμία από τις ιρανικές εφημερίδες δεν δημοσίευσε φωτογραφίες στις πρώτες σελίδες της από τους εορτασμούς, αντ’ αυτού, ορισμένες εφημερίδες ανέδειξαν τις επιπτώσεις των ισραηλινών βομβαρδισμών σε συριακές στρατιωτικές τοποθεσίες και φωτογραφίες ανώτερων αξιωματούχων στην Τουρκία και τη συριακή αντιπολίτευση.
Σε επίσημο επίπεδο, από τις πρώτες στιγμές της πτώσης του Άσαντ, το Ιράν κατηγόρησε τον συριακό στρατό, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για την πτώση του συμμάχου του.
Ο Ισμαήλ Κοθάρι, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και υπεύθυνος για τον στρατιωτικό φάκελο της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ «δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη του στρατού λόγω της έλλειψης πόρων και της ανεπαρκούς υποστήριξής του, γεγονός που οδήγησε στην κατάρρευση του στρατού». Η επικοινωνία με το Ιράν συνεχίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε, αλλά κάποιοι από το περιβάλλον του Άσαντ, όπως ο πρωθυπουργός και ορισμένοι διοικητές του στρατού, εμπόδισαν την επικοινωνία αυτή.
- Η Συρία ήταν ένα σημαντικό σημείο διέλευσης και οδός για την υποστήριξη της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Κοθάρι, αλλά αφού η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο, το Ιράν δεν ήταν σε θέση να παρέμβει με τη βία. Κατά την περίοδο του ISIS, το Ιράν εισήλθε στη Συρία κατόπιν επίσημου αιτήματος και συνέβαλε στην εξάλειψη της ομάδας, εμποδίζοντάς την να εξαπλωθεί προς τα ιρανικά σύνορα, είπε.
Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση, είπε, ότι η Συρία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο «της σιωνιστικής οντότητας, της Αμερικής και των πρακτόρων τους». Όσον αφορά το μέλλον, προέβλεψε ότι θα προκύψουν διαφωνίες «μεταξύ των δυνάμεων που ενώθηκαν με χρήματα των ΗΠΑ», γεγονός που θα αναγκάσει τον συριακό λαό να αναγνωρίσει την εξαπάτηση και να αναζητήσει κόμματα ικανά να επιτύχουν την ασφάλεια και τη βελτίωση της οικονομίας.
Σε σχετικό πλαίσιο, ο στρατηγός Μεχντί Φαράτζι, ο οποίος συμμετείχε στον πόλεμο της Συρίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι το Ιράν άρχισε να στέλνει «συμβουλευτικές» δυνάμεις το 2011, τονίζοντας την ανάγκη να «εξηγήσει την κατάσταση που υπήρχε στη Συρία εκείνη την εποχή». Πρόσθεσε ότι η παρουσία του Ιράν δικαιολογείται από την εμφάνιση του ISIS και την αποτροπή του να φτάσει στα σύνορα του Ιράν.
Ο Φαράτζι αναφέρθηκε στον ρόλο του πρώην επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανικό χτύπημα στις αρχές του 2020 ότι «ο συντονισμός του συριακού στρατού ήταν ένα έργο μεγάλης αξίας, εκείνη την εποχή ο συριακός στρατός δεν ήταν τόσο μολυσμένος, αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα ετών, η επιρροή του εχθρού στον συριακό στρατό έχει γίνει πλήρης».
Εν τω μεταξύ, ο Φαράτζι σημείωσε ότι «οι νέοι αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 90% των 540 νεκρών κατά την υπεράσπιση των ιερών». Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης αναφέρεται σε περισσότερους από 500 Ιρανούς που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Συρίας. Πρόκειται για πολύ λιγότερους από τους περισσότερους από 6.000 νεκρούς που ανέφερε Ιρανός νομοθέτης την περασμένη εβδομάδα.