“Μετωπική” για τον Προϋπολογισμό: Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τις τράπεζες
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις τράπεζες αναμένεται να δώσουν το στίγμα της συζήτησης στην Ολομέλεια επί του κρατικού προϋπολογισμού που ολοκληρώνεται απόψε με την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις. Πέραν της αποχής του Αντώνη Σαμαρά από τη ψηφοφορία και της καταψήφισης από τον Μάριο Σαλμά, πρώην βουλευτών της ΝΔ, που διαγράφηκαν από την ΚΟ και ανεξαρτητοποιήθηκαν, ενώ αντιθέτως ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (πρωην Σπαρτιάτης) θα υπερψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τουτέστιν ο κρατικός προϋπολογισμός θα υπερψηφιστεί από 157 βουλευτές (155 βουλευτές της ΝΔ συν Λ. Αυγενάκης και Χ. Κατσιβαρδάς), ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει, δηλαδή 121 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης συν 21 ανεξάρτητοι βουλευτές, εάν και εφόσον ψηφίσουν όλοι, σύνολο 142.
Τις προηγούμενες ημέρες κυριάρχησε η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ασκεί πραγματική αντιπολίτευση, επί του ζητήματος των Τραπεζών και ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις τραπεζικές συναλλαγές και όχι μόνο, που θα επικεντρώνονται σε:
– Εμβάσματα: Σήμερα οι προμήθειες για μεταφορές χρημάτων φτάνουν έως και τα 5
ευρώ για ποσά έως 1.000 ευρώ. Η κυβέρνηση επικαλείται κοινοτική οδηγία που
ορίζει ανώτατα όρια στις προμήθειες, με στόχο αυτές να περιοριστούν μεταξύ 0,50€
και 1,20€.
– Πληρωμές λογαριασμών: Η τρέχουσα χρέωση φτάνει έως και το 1 ευρώ ανά
συναλλαγή. Σχεδιάζεται μείωση τουλάχιστον κατά 50%, ώστε το κόστος για τον
καταναλωτή να είναι σημαντικά χαμηλότερο.
– Αντικατάσταση κάρτας: Οι πολίτες σήμερα χρεώνονται έως 5 ευρώ για την
αντικατάσταση τραπεζικής κάρτας. Η κυβέρνηση στοχεύει στον πλήρη μηδενισμό
αυτής της χρέωσης.
– Έξοδα φακέλου δανείων: Τα τέλη που επιβάλλονται για την επεξεργασία αιτήσεων
δανειοδότησης αναμένεται να επανεξεταστούν, με στόχο την ελάφρυνση του
κόστους για ως τους δανειολήπτες.
– Αναλήψεις από ΑΤΜ απομακρυσμένων περιοχών: Σε περιοχές όπου λειτουργεί
μόνο ένα τραπεζικό δίκτυο, προωθείται η κατάργηση των προμηθειών για
αναλήψεις, ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι απομονωμένων περιοχών.
Ακόμα:
- Τα ευάλωτα νοικοκυριά με κόκκινα στεγαστικά δάνεια θα μπορούν να συνεχίζουν να κατοικούν στο κατασχεμένο σπίτι τους, πληρώνοντας ως νοίκι τη δόση του δανείου τους, έως ότου το εξοφλήσουν, οπότε θα ανακτούν την ιδιοκτησία του. Πρόκειται για διαδικασία που ισχύει σε άλλες χώρες, σχετική δέσμευση είχε αναλάβει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές το 2019, αλλά έμεινε στα χαρτιά. Τώρα, θα ιδρυθεί εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με τη συμμετοχή των τραπεζών που θα αναλάβει τη διαχείριση αυτού του θέματος.
- Θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που έχουν περάσει στις τράπεζες και τους servicers, ως μέσο πίεσης για να επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί και τα ακίνητα να αποδοθούν στην αγορά. Το μέτρο, για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να συνοδευτεί με άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στη μεταβίβαση ενός ακινήτου. Σημειώστε ότι σήμερα, από τη στιγμή που θα αποφασιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί ένας πλειστηριασμός, απαιτούνται δύο χρόνια περίπου.
Μετωπική αντιπαράθεση
Πάντως χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Βασίλης Κικίλιας αντίστοιχα, με αφορμή την ομιλία Σαμαρά και τα νέα πυρά εναντίον της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, επιχείρησαν να αποδομήσουν το προφίλ του πρώην πρωθυπουργού, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας εστίασε στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών με σκοπό να πείσει την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις σχετικές δαπάνες.
Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από το εκρηκτικό επεισόδιο μεταξύ του Γιώργου Λαμπρούλη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΚΚΕ, αφαίρεσε το λόγο από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας στην αντιπαράθεσή της με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη επειδή ξεπέρασε κατά πολύ το χρόνο ομιλίας της.
Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος:
ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (κλείνοντας τη ομιλία του): Μπαίνω σε όλους τους καβγάδες, επιτίθεμαι στις “συμμορίες της μιζέριας” και ανεβαίνει η δημοτικότητα μου. Ο κόσμος εκτιμά τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Κάθε απόγευμα 100άδες συμπολίτες μας βρίσκουν την υγεία τους, ενώ η Κωνσταντοπούλου δεν ήθελε να την βρουν… Στην Αριστερά πουλάτε μιζέρια, κλάψα και γκρίνια. Και ο λόγος που χάνετε είναι, επειδή η Ελλάδα επί Κυριάκου Μητσοτάκη πάει καλύτερα.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού…
- Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ….Δαστρέβλωση θέσης βουλευτή ή πολιτικού κόμματος. Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είμαστε κατά των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων.
- Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ Το παραμυθάκι επί προσωπικού αφήστε το. Δεν δικαιούστε άλλο χρόνο.
- Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ : …παρέχεται υπηρεσία στον κ. Γεωργιάδη.
- Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Αφήστε τις προσωπικές αιχμές. Όποιος ανεβαίνει οφείλει να τηρεί μια διαδικασία.
- Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …να κατεβείτε…
- Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Είστε εκτός διαδικασίας, σας αφαιρώ το λόγο.
- Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: κύριε Γεωργιάδη, το καταδέχεστε;
- ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ : Δεν προεδρεύω εγώ…Η Πλεύση Ελευθερίας στα απογευματινά χειρουργεία ψήφισε “όχι”
- Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ντροπή σας
- Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Δική σας όλη.
- Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (κοιν. εκπρόσωπος ΚΚΕ): Απαράδεκτη και καταδικαστέα συμπεριφορά της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, όταν στοχοποιεί τον Προεδρεύοντα της Βουλής, ότι κάνει πλάτες στην κυβέρνηση.
- Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τον λόγο επί προσωπικού
- Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ …Διατελέσατε και πρόεδρος Βουλής. Την τύφλα σας δεν ξέρετε!
Η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει τις τελικές τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, και ακολούθως, τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης. Μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα παρεμβληθεί ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική φανερή ψηφοφορία επί του κρατικού προϋπολογισμού 2025, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.