Φάμελλος: Όσοι νιώθουν τον ΣΥΡΙΖΑ σπίτι τους, να επιστρέψουν χωρίς προϋποθέσεις- Η κοινωνία θέλει να ανατρέψουμε τον Μητσοτάκη
Το μήνυμα ότι η κοινωνία επιθυμεί ανατροπή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών της, και όχι μια συναινετική αντιπολίτευση, επανέλαβε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Αχαΐας στην Πάτρα. Ο κ. Φάμελλος τόνισε την ανάγκη για μια αποφασιστική πολιτική αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι η αντιπολίτευση πρέπει να επικεντρωθεί στην ανατροπή και όχι στη συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση.
Παράλληλα, επανέλαβε το κάλεσμα προς όλους όσοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι το κόμμα τους, να προσέλθουν χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αντάλλαγμα. «Πάνω στο τραπέζι. Στη δημοσιότητα όλες οι προτάσεις, μπροστά στις κάμερες», δήλωσε χαρακτηριστικά, εννοώντας τη διαφάνεια και την ανοιχτή διαβούλευση για τις πολιτικές του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η μεγάλη πολιτική εξόρμηση στο πλαίσιο της επανεκκίνησης ξεκινά με μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση στην προοδευτική Αχαΐα και την Πάτρα. Αλλά και για το ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν «σύντροφοι και συντρόφισσες που είχαν αποτραβηχτεί».
«Για εμάς», είπε, «η πόρτα των συνεργασιών είναι ανοιχτή, αλλά με μία ξεκάθαρη διαφορά. Από τη μία είναι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη και από την άλλη είναι η κοινωνία και τα συμφέροντά της. Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες, ούτε για την οικογενειοκρατία. Θα κάνουμε πολιτική για την κοινωνία».
Σημείωσε ότι το κόμμα ανοίγει τα γραφεία του, εγγράφει νέα μέλη, ενισχύει τα κομματικά μέσα και ενημερώνει την κοινωνία «για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξανά εδώ, παρών και δυνατός» με στόχο να γίνει «μια ισχυρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση» αλλά και «να γίνει πιο μεγάλος, πιο δυνατός, για να αποτελέσει τον πυλώνα της προοδευτικής αντεπίθεσης». «Ξέρουμε», είπε, «ότι η κοινωνία στις επόμενες εκλογές δεν θέλει απλά να ψηφίσει μια καλή αντιπολίτευση. Θέλει να ψηφίσει μια καλή προοδευτική κυβέρνηση».
Και πρόσθεσε: «η κοινωνία θέλει να ανατρέψουμε τον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές του. Δεν θέλει συναινετική αντιπολίτευση, δεν θέλει ταγκό για δύο».
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση άσκησε κριτική περί στήριξης των ολιγοπωλίων:
«Πέντε χρόνια πρόλαβε να πάνε στα ταμεία των καρτέλ πάνω από 20 δισεκατομμύρια κέρδη. Αυτά πρόλαβε να τα κάνει. Πρόλαβε να κάνει την Ελλάδα δεύτερη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη. Αυτό πρόλαβε να το κάνει. Πρόλαβε να κάνει την Ελλάδα τελευταία στην αμοιβή ωρομισθίου. Τελευταία. Αυτό πρόλαβε να το κάνει. Πρόλαβε να κάνει την Ελλάδα τρίτη από το τέλος στον μέσο μισθό. Αυτό πρόλαβε να το κάνει. Πρόλαβε να βγάλουν οι τράπεζες τα δύο τελευταία χρόνια 8 τουλάχιστον δισεκατομμύρια κέρδη. Για τα υπόλοιπα δεν πρόλαβε.
Αυτό το μείγμα περιέχει και ο προϋπολογισμός. Μας μιλάει για μείωση φόρων, αλλά αν δείτε τον προϋπολογισμό που συζητάμε στη Βουλή, τον καινούργιο προϋπολογισμό, έχει αυξήσει 2,5 δισεκατομμύρια φόρους για το 2025. Έτσι είναι η μείωση της φορολογίας, αλλά για τις τράπεζες έχει δισεκατομμύρια.
(…)Τώρα που έρχεται το κοινωνικό κόστος, δηλαδή η αντίδραση της κοινωνίας, τώρα ακούει ο κ. Μητσοτάκης. Και τι προσπαθεί να κάνει; Μαθαίνουμε, λέει, θα φέρει ένα μέτρο το οποίο θα έχει περίπου 100 εκατομμύρια κόστος στις τράπεζες. Προσέξτε: 4,5 δισεκατομμύρια κέρδη το χρόνο, 100 εκατομμύρια κόστος».
Ακολούθως έριξε βολές και κατά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ:
«Και έχουμε και τον κ. Ανδρουλάκη που ήρθε -εμείς λέμε κάλλιο αργά παρά ποτέ- να φέρει μία πρόταση για φορολογία στις τράπεζες. Στην αρχή μας έλεγε 800 εκατομμύρια, μετά μας είπε 500, μετά 400. Τελικά μας είπε ότι κοστίζει 240 εκατομμύρια. Δηλαδή βγάζουν 4,5 δισ., θα πληρώνουν 240 εκατομμύρια. Ε, δεν θα ιδρώσει το αυτί τους.
Γιατί εσείς δηλαδή αν βγάζετε 4,5 δισ. και πληρώνετε φόρο 240 εκ., δεν θα το κάνατε και του χρόνου; Προσέξτε πόσο ακραία άδικο είναι αυτό. Ένας φόρος 5% είναι πολύ πιο κάτω και από το 33%, που η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι είναι το κατώφλι το ελάχιστο της φορολόγησης των υπερκερδών στην ενέργεια. Σε άλλον τομέα. Υπάρχει κανονισμός της Ευρώπης που λέει ότι η φορολόγηση των υπερκερδών είναι τουλάχιστον 33%. Και έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης και λέει 5%. Ναι, αυτό είναι ταγκό για δύο, πράγματι, αλλά εδώ δεν χορεύει η κοινωνία. Μη σας πω ότι, αντίθετα, χορεύουν στο ταψί την κοινωνία».