Ο Φάμελλος και ο γρίφος των αμυντικών δαπανών, το “casus belli” της ΝΕ.ΑΡ και οι δημοσκοπήσεις

Ο Φάμελλος και ο γρίφος των αμυντικών δαπανών, το “casus belli” της ΝΕ.ΑΡ και οι δημοσκοπήσεις

Στην Κουμουνδούρου αποφασίζουν σήμερα εάν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν ή θα καταψηφίσουν τις δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του δημιούργησαν έναν πολιτικό γρίφο που ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Εάν υποθέσει κανείς ότι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Καραμέρος εκφράζει αυτό το κλίμα, οι δηλώσεις του στο Action24 ήταν αμφίσημες.

Αφενός μίλησε για το “εθνικό συμφέρον”, κάτι που μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναινέσει στο συγκεκριμένο θέμα, αφετέρου, όμως, άσκησε σκληρή κριτική σχετικά με την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις, την αναξιοκρατία, την μη αξιοποίηση της εγχώριας στρατιωτικής βιομηχανίας και άλλα. Στην πραγματικότητα, όμως, η τελική απόφαση είναι βαρύνουσας σημασίας και για πολιτικούς λόγους.

Η Νέα Αριστερά έστειλε το δικό της μήνυμα προς την Κουμουνδούρου. Υπογραμμίζει πως «αναμένουμε καθαρές κουβέντες και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταψηφίσει ή θα δώσει ξανά στήριξη στην κυβέρνηση, όπως έπραξε στον προϋπολογισμό του 2024;». Καταληκτικά η Νέα Αριστερά επισημαίνει πως το δίλημμα είναι σαφές. Όπως αναφέρει, «συναινετική ή μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;».

Ο Σωκράτης Φάμελλος καλείται να επιλύσει τον γρίφο. Η προσπάθεια επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζει την σκληρή αντιπολίτευση -σε αντιδιαστολή, όπως έχει πει, με την “βολική” του ΠΑΣΟΚ και τα συναινετικά τανγκό-, αφετέρου θέλει να στείλει ένα μήνυμα πολιτικής χειραφέτησης του κόμματος που επιχειρεί να αναταχθεί μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών και την δημοσκοπική πτώση.

Όπως έλεγαν στο libre κορυφαία στελέχη, το δίλημμα εστιάζεται σε δύο βασικές παραμέτρους:

-Στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο για μία κοινοβουλευτική σύμπραξη με τους 11 βουλευτές της ΝΕ.ΑΡ, ώστε η ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα να φτάσει τους 36 βουλευτές και να ανακτήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το “τελεσίγραφο” του Αλέξη Χαρίτση για τις αμυντικές δαπάνες πρέπει, ως εκ τούτου, να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Το θέμα είναι κατά βάση …αριθμητικό αλλά, από την άλλη, η επιστροφή στην αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να έχει συμβολικά και δημοσκοπικά αρκετά θετικά αποτελέσματα.

-Στις δημοσκοπήσεις που είναι αποκαλυπτικές: η ΝΕ.ΑΡ φαίνεται ότι συρρικνώνεται στις τελευταίες μετρήσεις και στην Κουμουνδούρου λένε ότι παρατηρείται κύμα επιστροφής στελεχών που δεν βλέπουν πλέον τον λόγο να μένουν “εκτός νυμφώνος” του ΣΥΡΙΖΑ, αφ’ ης στιγμής δεν υφίσταται ο Στέφανος Κασσελάκης. Η μετακίνηση του πρώην ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη από τη ΝΕ.ΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα “μοντέλο” που αναπτύσσει επίδραση, υπάρχουν, δε, βουλευτές εκ των 11 που πιέζουν για την επιστροφή και τη συνεργασία των δύο κομμάτων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Πάντοτε, βεβαίως, με τη διατήρηση της αυτονομίας τους.

Στις τελευταίες μετρήσεις το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση υποχωρεί σημαντικά από το περίπου 2,5% που κατέγραφε μέχρι πρόσφατα, ακόμα και στο 1%, κι αυτό εκτιμάται ότι επιβεβαιώνει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, από τον συγκεκριμένο χώρο δεν μπορούμε να προσδοκούμε σημαντικά οφέλη που θα άλλαζαν σημαντικά την δημοσκοπική καταγραφή του περίπου 8% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη δεξαμενή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, επισημαίνουν, αφορά εκείνους τους ψηφοφόρους του “παλαιού ΠΑΣΟΚ” που απογοητευμένοι από την περίοδο Κασσελάκη και την εσωστρέφεια μετακινήθηκαν προς τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Χαριλάου Τρικούπη.

Αυτοί οι ψηφοφόροι, όπως λένε, ανήκουν ως επί το πλείστον στο λεγόμενο “πατριωτικό ΠΑΣΟΚ”, και ως εκ τούτου η υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών θα ήταν ένα θετικό, γι αυτούς, δείγμα γραφής. Παράλληλα, δεν διαλανθάνει της ανάλυσης του επιτελείου της Κουμουνδούρου ότι στην παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου κόμματος Κασσελάκη οι αναφορές στον “πατριωτισμό” ήταν και εκτενείς και έντονες. “Δεν πρέπει να αφήσουμε σε κανέναν αυτόν τον χώρο, άλλωστε η πρώτη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε στην προμετωπίδα της την “Πατριωτική Αριστερά” που εκφράστηκε από το Νίκο Κοτζιά (σ.σ είχε συγγράψει και σχετικό βιβλίο), ακόμα και από το στυλ του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας“, λένε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες και το 2020, επί Τσίπρα, και πέρυσι επί Κασσελάκη, άρα υπάρχει προηγούμενο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα και η απόφαση θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα εάν για τη ΝΕ.ΑΡ η πιθανή υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσει αφορμή για να ναυαγήσει η κοινοβουλευτική σύμπραξη. Από την άλλη και για τους βουλευτές του Αλέξη Χαρίτση το δίλημμα είναι σαφές: εάν συνεχίσουν την μονήρη κοινοβουλευτικά πορεία τους υπάρχει ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης αλλά και το να χρεωθούν εμμονές που ναρκοθετούν την ανάταξη του χώρου.

Σχετικά Άρθρα