Guardian: Πούτιν και Άσαντ- Από άσυλο στη Μόσχα, στο Διεθνές Δικαστήριο;
Ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να είναι ένας εγκάρδιος οικοδεσπότης. Όπως επίσης, μπορεί να αντιλαμβάνεται ότι τώρα ο εξόριστος πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι το πρόβλημά του. Ωστόσο, η ζωή είναι απρόβλεπτη, γεμάτη εκπλήξεις, έτσι δεν είναι; διερωτάται η αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Μαρίνα Χάιντ.
Μπορεί στα μπουντρούμια των φυλακών της Δαμασκού να διαπράττονταν φρικαλεότητες από το πρώην συριακό καθεστώς, ωστόσο, η διεθνής κοινή γνώμη εξακολουθεί να… διψάει για λεπτομέρειες σχετικά με την οικογένεια Άσαντ, η οποία πλέον έχει βρει καταφύγιο στη Μόσχα.
«Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Συρίας απολαμβάνει την πολυτέλεια σε αστραφτερούς ουρανοξύστες της Μόσχας. Εγώ, βέβαια, θα διάλεγα να μείνω σε ισόγειο», γράφει η αρθρογράφος.
Προς το παρόν, ο εξόριστος πρώην πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, μπορεί να επαίρεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του έχει προσφέρει άσυλο. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί, εξάλλου, να του θυμώσει, αφού ο Άσαντ κινδύνευσε με το δίκτυο στρατιωτικών βάσεων της Ρωσίας στην πατρίδα του. Μετά από όλα αυτά, πέρασε τις τελευταίες δύο δεκαετίες προφανώς ανίκανος να αποφασίσει αν μπορεί ή όχι να… μακρύνει το μουστάκι του, γράφει η Χάιντ.
«Δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την τύχη του»
«Ο άνθρωπος που χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του λαού του μπορεί να βρίσκεται στη Μόσχα και να νιώθει τώρα ασφάλεια, ωστόσο, για το υπόλοιπο της ζωής του δεν μπορεί να είναι καθόλου σίγουρος για την τύχη του», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Τίποτα από αυτά δεν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζοφερής πραγματικότητας που βίωσαν στις φυλακές του Άσαντ οι αντικαθεστωτικοί και της αβεβαιότητας για το τι θα επακολουθήσει με τον αρχηγό των ισλαμιστών ανταρτών που τον έριξε, Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζολανί.
«Ήταν ένα επιτυχημένο πραξικόπημα εναντίον ενός αιμοσταγούς δικτάτορα, με τους καταπιεσμένους συμπολίτες του να χαμογελούν διάπλατα μετά την πτώση του και να βγάζουν χαζές φωτογραφίες σε έναν αναμνηστικό καναπέ που ανήκε στο πρώην προεδρικό ζεύγος Άσαντ», γράφει η Χάιντ στον Guardian.
Η αρθρογράφος συνεχίζει κάνοντας αναφορά στους «εκατοντάδες πολίτες που έσπευσαν να πουλήσουν τα πανάκριβα αντικείμενα που είχε στο παλάτι του ο Μπασάρ αλ Άσαντ και η σύζυγός του, Άσμα, προκειμένου να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα για τα φτωχά παιδιά».
«Χωρίς αμφιβολία, η σύζυγος του Άσαντ, Άσμα, θα το γνωρίζει αυτό και θα κλαίει μιλώντας στο κινητό της, ένα iPhone στολισμένο με διαμάντια, αφού δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει δελτία ειδήσεων», συμπληρώνει.
«Γεγονός είναι ότι τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν λατρεύει τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Συνεχίζει να τον προσκαλεί για τσάι, κάτι που στη Ρωσία δείχνει πόσο φιλόξενος είναι ο οικοδεσπότης. Ο Πούτιν πρόσφερε άσυλο στον πρώην ισχυρό άνδρα της Συρίας με το παχυλό πορτοφόλι», συνεχίζει.
«Το επόμενο ταξίδι του Άσαντ μπορεί να είναι στη Χάγη»
«Για κάποιο λόγο, οι ειδήσεις σχετικά με δικτάτορες που φεύγουν από τη χώρα συχνά τοποθετούν την περιουσία τους στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, και διάβασα αυτή την εβδομάδα ότι ο Άσαντ διέφυγε με 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το θέμα είναι τι θα επακολουθήσει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή οι ευγενικοί οικοδεσπότες θα βαρεθούν να είναι πρόσχαροι απέναντί του, όπως έχει συμβεί και παλαιότερα στην Ιστορία. Κατά συνέπεια, το επόμενο ταξίδι του Άσαντ μπορεί να είναι στη Χάγη, την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», αναφέρει ο Guardian.
Το 2007, γράφει το βρετανικό δημοσίευμα, το αμερικανικό περιοδικό Details δημοσίευσε μια λίστα με τους πιο ισχυρούς άνδρες στον κόσμο κάτω των 45 ετών, με τον Άσαντ να βρίσκεται 14 θέσεις πάνω από τον Κέβιν Φέντερλαιν: μιλάμε για τον πρώην άνεργο σύζυγο της Αμερικανίδας σταρ της ποπ, Μπρίτνεϊ Σπίαρς.
«Τότε, ο Κέβιν κάπνιζε κάνναβη κι έπαιζε βιντεοπαιχνίδια. Σήμερα, όμως, είναι από οικονομικής πλευράς πιο ισχυρός από τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Τουλάχιστον μπορεί να κάνει διακοπές εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου και να μην χρειάζεται να ανησυχεί για το αν ο ντελιβεράς είναι αληθινός και όχι δολοφόνος», καταλήγει το δημοσίευμα.