“Παιχνίδια κατασκόπων”: Η ΕΥΠ εξετάζει το ενδεχόμενο Σύροι του καθεστώτος Άσαντ να κρύβονται στην Αθήνα
Σύροι κυβερνητικοί και διοικητικοί αξιωματούχοι του καθεστώτος Άσαντ, φέρεται να έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Ελλάδα, αξιοποιώντας πολυτελή ακίνητα που διαθέτουν οι ίδιοι ή συνεργάτες και φίλοι τους στα βόρεια προάστια της Αθήνας και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές. Η παρουσία τους, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη δράση εξτρεμιστικών δικτύων, έχει αναγκάσει την ΕΥΠ να ενισχύσει τα μέτρα επιτήρησης και επαγρύπνησης.
Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος κατάφεραν να διαφύγουν μέσω θαλάσσιων διαδρομών από τις εμπόλεμες ζώνες της Δαμασκού και του Χαλεπίου και αφού τώρα έφτασαν στην Ελλάδα, αναζητούν όπως όλα δείχνουν, τρόπους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς επίσης και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί μέχρι πρότινος μεταξύ των δύο χωρών, την καθιστούν έναν ασφαλή, έστω και προσωρινό, προορισμό. Παράλληλα, η ύπαρξη πολυτελών κατοικιών, ιδιόκτητων από Σύρους επιχειρηματίες και αξιωματούχους, προσφέρει τη δυνατότητα απόκρυψης από τα βλέμματα της δημοσιότητας και των αρχών.
Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται καθώς μπορεί όπως προαναφέραμε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν αγαστές μέχρι το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, καθώς τον Δεκέμβριο του 2012 η Αθήνα ζήτησε από την πρέσβη της Συρίας στην Ελλάδα (την κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο) καθώς και από δυο διπλωματικούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν την επικράτειά μας, όπως είχε ανακοινώσει ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, οποίος είχε μεταβεί στο Μαρόκο για να πάρει μέρος στην 4η Συνάντηση της Ομάδας «Φίλοι της Συρίας».
Οι υπουργοί που συναντήθηκαν εκεί, αναγνώρισαν τον τότε συνασπισμό της αντιπολίτευσης της Συρίας ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της και καλούσε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί, προειδοποιώντας τον παράλληλα να μην κάνει χρήση χημικών όπλων. Εν συνεχεία, η συριακή κυβέρνηση είχε αναστείλει τη λειτουργία της Πρεσβείας στην Αθήνα και είχε αναθέσει την παρακολούθηση των ελληνοσυριακών θεμάτων στη Συριακή Πρεσβεία στη Σόφια (Βουλγαρία).
Αυτό το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί, δυσχεραίνει τις προσπάθειες ταυτοποίησης και παρακολούθησης των ατόμων που φτάνουν στη χώρα.