Asharq Al-Awsat:Η Μόσχα προσέφερε ασφαλή έξοδο στον Άσαντ με αντάλλαγμα να μην αντισταθεί στην αντιπολίτευση

Asharq Al-Awsat:Η Μόσχα προσέφερε ασφαλή έξοδο στον Άσαντ με αντάλλαγμα να μην αντισταθεί στην αντιπολίτευση

Καθώς ο Μπασάρ αλ-Άσαντ βρίσκεται στη Ρωσία, μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου από τον πρόεδρο Πούτιν, το ειδησεογραφικό δίκτυο Asharq Al-Awsat αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την απόδραση του πρώην ηγέτη της Συρίας μιλώντας με τον ειδικό σύμβουλο Ράμι αλ-Σαέρ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στους ρωσικούς κύκλους λήψης αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική. Όπως σημειώνει «δεν υπήρχε άλλη επιλογή, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έπρεπε να λάβει μια γρήγορη απόφαση για την έναρξη μιας πολιτικής πρωτοβουλίας που ανοίγει την πόρτα για διάλογο με την αντιπολίτευση και προβλέπει την έναρξη της επιχείρησης [αποτροπής της επίθεσης]». Αυτή ήταν η ουσία της επείγουσας «συμβουλής» της Ρωσίας προς τη συριακή προεδρία.

Όπως σημειώνει μετά την έναρξη της επίθεσης, για την οποία «η Μόσχα είχε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο, το μέγεθος και τους στόχους της, ήταν πολύ αργά για αντίδραση και η απόφαση ελήφθη γρήγορα στη Μόσχα να οργανωθεί μια ασφαλής έξοδος που θα εξασφάλιζε ότι η χώρα δεν θα παρασυρόταν σε έναν καταστροφικό θρησκευτικό πόλεμο, οι συνέπειες του οποίου θα ήταν ολέθριες για τη χώρα.

  • «Τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Μόσχα σχετικά με την προετοιμασία μιας επίθεσης μεγάλης κλίμακας την ώθησαν να αναλάβει επείγουσα δράση 48 ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης σε περισσότερους από έναν άξονες και μέσω εξειδικευμένων διαύλων οι συριακές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι δυνάμεις που ανήκουν στις ένοπλες ομάδες θα προελάσουν προς το Χαλέπι και από εκεί προς άλλες συριακές πόλεις», δήλωσε ο Αλ Σαέρ στο Asharq Al-Awsat.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έγιναν επείγουσες επαφές μέσω ειδικών καναλιών με την τουρκική και την ιρανική πλευρά, στόχος των οποίων ήταν να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επιχείρηση και να προχωρήσουν σε πολιτικό διάλογο, αλλά σύντομα έγινε σαφές στη Μόσχα ότι η τελική απόφαση έχει ληφθεί και οι φατρίες δεν θα κάνουν πίσω από την έναρξη της επίθεσης».

Όπως εξήγησε για τη Μόσχα, «η απόφαση ήταν δύσκολη, διότι τα διαθέσιμα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται μόνο για το βαθμό προετοιμασίας της επίθεσης από τις παρατάξεις, αλλά ότι υπάρχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη για την κίνηση αυτή, και σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά αν γινόταν μια μεγάλης κλίμακας προέλαση, περίπου το 80% των Σύριων θα την υποστήριζε σθεναρά».

  • Υπό αυτές τις συνθήκες, και σε μια προσπάθεια να προβλεφθούν ευρείες επιπτώσεις, «οι ρωσο-τουρκο-ιρανικές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στους μηχανισμούς αποφυγής καταστροφικών μαχών, προσθέτοντας σε αυτό ότι τα στοιχεία της Μόσχας επιβεβαίωσαν την ύπαρξη εκτεταμένης δυσαρέσκειας εντός του συριακού στρατού λόγω της γενικής κατάστασης, και περισσότερο λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης των αξιωματικών και των στρατιωτών» όπως δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής.

«Οι συνθήκες αυτές ώθησαν το κέντρο λήψης αποφάσεων στη Ρωσία να λάβει μια απόφαση, οπότε έγινε άμεση επαφή με τον Άσαντ και τον ενημέρωσαν ότι «όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η χώρα οδεύει προς μια μεγάλη καταστροφή και πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία για την ανάληψη μιας άμεσης πρωτοβουλίας που θα θέσει τις βάσεις για μια λύση βασισμένη στο διάλογο»», όμως όπως είπε «δυστυχώς, ο Άσαντ δεν ανταποκρίθηκε όσο γρήγορα θα έπρεπε».

«Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είχαν ήδη προωθηθεί προς το Χαλέπι, ενώ ακολούθησε ευρεία αντίδραση του λαού και οι μονάδες του στρατού αναγκάστηκαν να αποσυρθούν σταδιακά, επιτρέποντας τον έλεγχο της σημαντικής πόλης».

Με αυτή την εξέλιξη και την ταχεία κατάρρευση της άμυνας του καθεστώτος και των συμμαχικών δυνάμεων, η οποία ήταν «αναμενόμενη από τη Μόσχα», οι φόβοι επικεντρώνονται πλέον στη μετάβαση της επίθεσης σε γειτονικές πόλεις, με στόχο την κατάληψη της Χομς ως κορυφαία προτεραιότητα. Τότε η Μόσχα «ζήτησε από τον Άσαντ να διατάξει τον στρατό να αποσυρθεί από τις μονάδες και να μην εμπλακεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο αλ Σαέρ προσθέτοντας ότι το αίτημα αυτό «ήταν συντονισμένο με την τουρκική και την ιρανική πλευρά».

Συνεχίζοντας αποκάλυψε ότι «σε αυτό το στάδιο, ήταν σαφές ότι τα πράγματα είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο του καθεστώτος, ιδίως με τη σκλήρυνση του κλοιού γύρω από τη Χομς, και επιταχύνονταν οι προετοιμασίες για την τριμερή συνάντηση της Αστάνα στη Ντόχα σε υπουργικό επίπεδο».

  • Σε αυτό το στάδιο, ο Άσαντ επικοινώνησε και του δόθηκαν εγγυήσεις ασφαλείας για την ασφαλή έξοδο του ίδιου και όλων των μελών της οικογένειάς του, ενώ τονίστηκε η σημασία να μην προβάλει αντίσταση και δόθηκε εντολή στους στρατιωτικούς τομείς να ανακοινώσουν δήλωση παραίτησης από το αξίωμα, σύμφωνα με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής.

«Η έγκριση του Άσαντ ήρθε λίγες ώρες αφότου έλαβε την πρόταση, αλλά αυτές οι ώρες ήταν γεμάτες με εξελίξεις επί του πεδίου», δήλωσε ο αλ Σαέρ, εξηγώντας ότι ο υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή στο στρατό και στους κλάδους ασφαλείας του στρατιωτικού κατεστημένου να μην αντισταθούν και έδωσε εντολή στους αξιωματικούς και τους στρατιώτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, να βγάλουν τις στρατιωτικές στολές τους και να βάλουν πολιτικά ρούχα.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου στη Ντόχα, το βράδυ πριν από την πτώση του καθεστώτος, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ομάδα της Αστάνα για να βοηθήσει τη Συρία στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

  • Χάρη σε αυτές τις κινήσεις, δήλωσε ο αλ-Σαέρ, «αποτράπηκε στο να μπει η Συρία σε μια εξοντωτική θρησκευτική αντιπαράθεση και έναν εμφύλιο πόλεμο μεγάλης κλίμακας».

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Μόσχα σώζει τη Συρία (…) Η προηγούμενη φορά ήταν όταν οι μαχητές βρίσκονταν στις πύλες της πολιορκημένης Δαμασκού και χωρίς την άμεση παρέμβαση της Ρωσίας, η πόλη θα είχε καταστραφεί και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κάτοικοί της θα είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις», είπε.

Το καθεστώς αποκλιμάκωσης και παύσης των εχθροπραξιών στο οποίο συνέβαλε η «Ομάδα της Αστάνα» για να αναπτυχθεί είχε ως στόχο να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Συρία να ωριμάσουν για να ξεκινήσουν μια σοβαρή διαδικασία διαλόγου μεταξύ των Συριακών δυνάμεων και να ξεκινήσουν τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Σύριων.

Η Μόσχα, σύμφωνα με τον αλ-Σαέρ «έλαβε την απόφαση να χορηγήσει άσυλο στον Άσαντ ως μέρος της απάντησής του στην απαίτηση να μην αντισταθεί και να δώσει εντολές να μην αντιμετωπίσει την επίθεση της αντιπολίτευσης» προσθέτοντας ότι «η σημερινή χορήγηση ασύλου στον Άσαντ δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει στη Μόσχα».

Σχετικά Άρθρα