Τεμπονέρας: Να υπάρξει κοινή πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων για ΠτΔ, μακριά από επικοινωνιακούς χειρισμούς
Συνέντευξη στην εκπομπή Update και τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα παραχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας. Αναφερόμενο στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι«έχω την αίσθηση ότι γίνεται μια προσπάθεια σοβαρή προσπάθεια να ανακτηθούν τρία πράγματα τα οποία έλειψαν από το ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο έτος. Γίνεται μια προσπάθεια επαναφοράς στην πολιτική και βεβαίως μια προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας του κόμματος, κάτι το οποίο έλειψε το τελευταίο διάστημα. Από κει και πέρα, αυτή η επανεκκίνηση δεν πρέπει να γίνεται με έναν τρόπο αόριστο. Χρειάζεται και μια ιδεολογική και μια προγραμματική και μια οργανωτική ανασυγκρότηση».
Συμπλήρωσε ότι «Θέλω να πιστεύω ότι η εποχή των μεγαλομετόχων στο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν. Άρα, υπό την έννοια αυτή, με όρους ενότητας που τη σφυρηλατούμε κάθε μέρα στις ιδέες, στις απόψεις, στην πολιτική μας κατεύθυνση, στην ενιαία εκφορά του λόγου, θα πορευθούμε όλοι μαζί το επόμενο διάστημα. Και βεβαίως η εκτίμησή μου είναι ότι ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το αμέσως επόμενο διάστημα μπορεί να είναι χρήσιμος ως ένας τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της ευρύτερης Αριστεράς και ως καταλύτης εξελίξεων σε αυτό που ονομάζουμε ανασύνθεση του δημοκρατικού χώρου».
Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι «Δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια προσώπων και ρόλων. Θυμίζω ότι έχει ήδη εξαγγελθεί και είναι συλλογική μας απόφαση να πάμε σε ένα προγραμματικό και καταστατικό Συνέδριο, όχι πολύ μακριά, τον ερχόμενο Μάρτιο του 2025. Εκεί βεβαίως θα εκλεγούν και νέα όργανα Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία. Άρα το άγχος αυτή τη στιγμή, είτε για συμπληρώσεις είτε για ρόλους εντός των οργάνων του κόμματος εν πάση περιπτώσει, δεν θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημά μας. Αυτό που λείπει όμως και είναι το πιο σημαντικό είναι να γίνει δουλειά μυρμηγκιού.
Έχουμε ένα κόμμα το οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει αποσάθρωση οργανωτικά. Αρκετός κόσμος είχε αποστασιοποιηθεί λόγω των γεγονότων που έζησε και θα πρέπει να γυρίσει πίσω με έναν τρόπο για να εμπλακεί σε αυτό που ονομάζουμε πολιτική διαδικασία. Έχουμε τις αρκετές χιλιάδες νέων μελών που ήρθαν και ψήφισαν στην προεδρική κάλπη πριν από μερικές ημέρες, αλλά έχουμε βεβαίως και μια προσπάθεια προκειμένου να είμαστε επίκαιροι, αλλά να είμαστε και αντιστοιχισμένοι με αυτό το οποίο φιλοδοξούμε να είμαστε. Ποιο; Να είμαστε μέρος μιας μεγάλης εναλλακτικής προοδευτικής λύσης, η οποία πρέπει να λειτουργεί τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή».
Ερωτηθείς για την επιστολή Χαρίτση σε κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει κοινός υποψήφιος για την εκλογή ΠτΔ απάντησε « Δεν θα παραβιάσω ανοιχτές θύρες. Θυμίζω ότι όχι τώρα μετά τις ευρωεκλογές, αλλά πριν τις ευρωεκλογές, είχαμε κάνει μια εκδήλωση μαζί με τον Μανώλη τον Χριστοδουλάκη και την Έφη Αχτσιόγλου στο περίφημο Θέατρο Άλφα όπου ακριβώς προσπαθούσαμε να διερευνήσουμε ακριβώς αυτές τις συνεργασίες, διαβλέποντας ότι κανένα κόμμα του αριστερού και προοδευτικού χώρου σήμερα μόνο του δεν μπορεί να ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση.
Επειδή λοιπόν το ζήτημα των πολιτικών συνεργασιών είναι στο τραπέζι, γιατί; Γιατί ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε κανένα άλλο κόμμα δεν μπορεί να δώσει αυτοδύναμη κυβερνητική προοπτική αυτή τη στιγμή. Άρα μοιραία ο ευρύτερος χώρος πρέπει να κουβεντιάσει, όχι αόριστα, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα δίνει εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση. Ο στόχος της κυβερνησιμότητας είναι πάντα στο τραπέζι και είναι πάντα εκεί. Τώρα από κει και πέρα έχουμε, κατά την άποψή μου, δύο άμεσα επίδικα πάνω στα οποία καλούμαστε να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε αλλά και να επαναπροσδιοριστούμε στο αν πράγματι αυτό το ζήτημα περί συνεργασιών όχι απλά το λέμε, αλλά το εννοούμε κιόλας.
Το πρώτο είναι ο οικονομικός προϋπολογισμός. Ξέρετε, εκεί δεν είναι μονάχα τα ζητήματα σε σχέση με το αν ψηφίζω ή καταψηφίζω ή υπερψηφίζω έναν προϋπολογισμό. Υπάρχουν τα ζητήματα των εξοπλιστικών δαπανών. Υπάρχουν τα ζητήματα της φορολόγησης του μεγάλου πλούτου, τα ζητήματα στήριξης του κοινωνικού κράτους, οι προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην εκπαίδευση και ούτω καθεξής, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία, αν θέλετε μας καλούν σε συμπράξεις και συνεργασίες[…]
»Είδαμε μόλις πριν από μερικές ημέρες τα πρώτα σημάδια. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε αρκετό θόρυβο καταθέτοντας μια τροπολογία για τη φορολόγηση στις τράπεζες. Η ίδια τροπολογία είχε κατατεθεί την 1η Μαΐου, πριν από 8 μήνες, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ορίστε οι συμπράξεις λοιπόν, σε σχέση με τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, αλλά και στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκεί είναι θέση και άποψή μου ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων, μακριά από επικοινωνιακούς και κομματικούς χειρισμούς που πρέπει να δείξουν προς την κατεύθυνση αυτή».