Η διαχείριση των φαρμακευτικών αποβλήτων μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση μιας σοβαρής περιβαλλοντικής απειλής
Η απόρριψη των φαρμακευτικών αποβλήτων, χωρίς ειδική προφύλαξη ή μέριμνα, είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την Υγεία και το Περιβάλλον. Αυτό τόνισε η Πρόεδρος των Φαρμακοποιών του Κόσμου, Δώρα Μανωλάκου, στην ομιλία της στην επιστημονική ημερίδα, με τίτλο: «Διαχείριση φαρμακευτικών αποβλήτων – Αντιμετώπιση μιας περιβαλλοντικής απειλής», που διοργάνωσε η Ανθρωπιστική Οργάνωση World Pharmacists (Φαρμακοποιοί του Κόσμου), την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλή, υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και την υποστήριξη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την προσδοκία νασυμβάλλουν καθοριστικά στην προσπάθεια των επιστημόνων και της πολιτείας για την αλλαγή της κουλτούρας όλων στο ζήτημα της περισυλλογής και της υγειονομικής καταστροφής των φαρμακευτικών ουσιών. Οι φαρμακευτικές ουσίες απορριπτόμενες ανεξέλεγκτα επηρεάζουν τα Οικοσυστήματα, εισβάλλοντας στον υδροφόρο ορίζοντα, και κατ’ επέκταση στον οργανισμό μας, απειλώντας την ανθρώπινη Υγεία, τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα των τροφών και του εδάφους.
«Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου, έχοντας έντονο το αίσθημα ευθύνης για τη σωστή διαχείριση των φαρμάκων, καθώς και όλοι όσοι συμμετέχουμε στη διαδρομή φαρμακευτικού υλικού, από την παραγωγή και τη διακίνηση έως την απόρριψη του, έχουν μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής», επεσήμανε η κα Μανωλάκου, προσθέτοντας πως οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την ΟΣΦΕ, την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση επεξεργάζονται πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν ενεργά και ουσιαστικά το ζήτημα.
Βασικός στόχος της ημερίδας ήταν να συναντηθούν εκπρόσωποι από τους κρίκους της αλυσίδας του φαρμάκου, τη φαρμακοβιομηχανία, το φαρμακεμπόριο, τα φαρμακεία και τους ασθενείς, ώστε να διερευνήσουν το επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία «ταξίδι» των φαρμακευτικών και ραδιενεργών αποβλήτων μετά την απόρριψή τους και να διατυπώσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής αυτής απειλής.
Η διαδρομή του φαρμάκου μέχρι την απόρριψη
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι για τη διαδρομή του φαρμάκου μέχρι την απόρριψη και την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω του Φαρμακείου, στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σοφία Τράντζα, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Βασίλης Μπιρλιράκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Κωνσταντίνα Παπακώστα, Δικηγόρος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ι.Φ.Ε.Τ. Μ.Α.Ε., Γιώργος Αρβανίτης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Θερμικής Επεξεργασίας ΕΔΣΝΑ, και Απόστολος Καραμπίνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος KARABINIS MEDICAL.
Σε ό,τι αφορά τις ομιλίες που έλαβαν χώρα:
· Ο Αντιπρόεδρος Β’ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και για πολλά χρόνια διατελέσας πρόεδρος των φαρμακοποιών της Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος παρουσίασε τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης απόρριψης των φαρμακευτικών αποβλήτων, τόσο στην Υγεία όσο και στο περιβάλλον, και ανέπτυξε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο φαρμακοποιός στην προστασία του περιβάλλοντος.
· Την εμπειρία της στη διαχείριση των μη χρησιμοποιημένων φαρμάκων στην Ευρώπη μετέφερε μέσα από την ομιλία της η κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.
· Στη διαχείριση στερεών αποβλήτων αυξημένης ραδιενέργειας αναφέρθηκε ο κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, (Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Περιοχής Αθήνας- Πειραιά), εμπειρογνώμονας πολιτικής προστασίας της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας)
· Τέλος, οι κ.κ. Γιώργος Αρβανίτης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Θερμικής Επεξεργασίας Αποβλήτων ΕΔΣΝΑ, και Χρήστος Θεόπουλος, Διευθυντής Λειτουργίας ΕΠΑΛΘΕΑ, ανέπτυξαν το θέμα «Ασφαλής διαχείριση απορριπτόμενων φαρμάκων – αποτεφρωτήρας ΕΑΥΜ ΕΔΣΝΑ».
27 χρόνια της πορείας των Φαρμακοποιών του Κόσμου
Κάνοντας μια σύντομη χρονική αναδρομή για την οργάνωση των Φαρμακοποιών του Κόσμου, ο Ιδρυτικός Πρόεδρος κ. Σπύρος Σερεμίδης, ανέφερε ότι «στα τέλη του 1996 μια μικρή ομάδα φαρμακοποιών, με έναν υψηλό βαθμό ενσυναίσθησης και προσωπικής υπευθυνότητας, αποτέλεσαν τα πρώτα μέλη, απευθύνοντας συγχρόνως και προς άλλους συναδέλφους μια δυνατή πρόσκληση για ένα όραμα συμμετοχικής προσφοράς, βασισμένο σε εθελοντική, υγειονομική και ανθρωπιστική βάση.
Η Οργάνωση στα 27 χρόνια της πορείας της, ακολούθησε με σεβασμό και χωρίς αποκλείσεις τη φαρμακευτική επιστήμη και την κοινωνική δεοντολογία προς τον συνάνθρωπο, με σειρά πρωτοβουλιών, δράσεων και ανθρωπιστικών αποστολών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με 86 αποστολές σε 36 διαφορετικές χώρες».
Ο κ. Σερεμίδης ανέφερε το μήνυμα που έχουν ενστερνιστεί οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου πως «Τα ίχνη που αφήνεις στο πέρασμά σου είναι αφενός μεν η εμπειρία και η Σοφία που απέκτησες, αλλά συγχρόνως είναι και ο δείκτης πορείας του μέλλοντός σου».