Θα γίνει αντιπρόεδρος ο Πολάκης; Χλωμό…
Το πρώτο “τζαρτζάρισμα” του νεοεκλεγέντα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου με τον “κύριο 43,5%” Παύλο Πολάκη ήταν, για τους γνωρίζοντες, θέμα χρόνου. Και εκδηλώθηκε στη συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος, όταν ο πρώτος δρομολόγησε φυσιολογικά την επιστροφή των στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί στον ένα χρόνο της προεδρίας Κασσελάκη.
Θα μπορούσε να είναι η πρεμιέρα μιας νέας φάσης εσωστρέφειας, μπορεί και όχι. Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει. Ο Πολάκης αποσύρθηκε ευφυώς από τον β΄ γύρο της εσωκομματικής εκλογής, όχι μόνο για λόγους …ενότητας, όπως είπε και όπως έγινε ενθέρμως αποδεκτό από τη νέα πλειοψηφία. Δια της αποσύρσεως διαφύλαξε την ισχύ του ως δεύτερος πόλος στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο πράγμα να έχει ο νικητής 49% και εσύ να απέχεις μόλις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, κι άλλο ένα αποτέλεσμα στον β΄γύρο που θα μπορούσε να είναι 60-40% ή μπορεί και χειρότερα.
Ο στόχος του Παύλου Πολάκη είναι να αποτυπωθεί αυτή η ισχύς του και στην συμμετοχή δικών του ανθρώπων στα κομματικά όργανα με την αναλογία αυτού του εκλογικού αποτελέσματος. Ακόμα περισσότερο αυτό που θέλει είναι να αναγορευτεί αντιπρόεδρος του κόμματος, γι αυτό, άλλωστε, προτίμησε να μην πάρει άλλο ρόλο, όπως για παράδειγμα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, και επέλεξε να κρατήσει τον τομέα διαφάνειας.
Αυτό θα κριθεί στο επόμενο καταστατικό συνέδριο την άνοιξη. Στην “δοκιμή” συσχετισμών που έγινε στην Κ.Ε επί της πρότασης Φάμελλου το αποτέλεσμα ήταν 49-19 (αντανακλά, ίσως, ένα αποτέλεσμα που θα καταγραφόταν εάν η εσωκομματική εκλογή οδηγούνταν σε δεύτερο γύρο). Όμως, ο Παύλος Πολάκης έκανε καταγραφή προθέσεων.
Μπορεί, όμως, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ όμηρος μιας άτυπης διαρχίας με Φάμελλο πρόεδρο και Πολάκη αντιπρόεδρο. Εκ πρώτης ανάγνωσης, γιατί όχι; Ο Κρητικός πολιτικός έχει το δικό του εσωκομματικό ακροατήριο και πιθανώς να μπορεί να προσελκύσει και ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν (;) προς το κόμμα Κασσελάκη. Από την άλλη, κάτι τέτοιο ίσως ήταν παραλυτικό στην προσπάθεια του νέου προέδρου να εμφανίσει ένα νέο κόμμα, πολιτικά συγκροτημένο, χωρίς ακραίες συμπεριφορές, το οποίο θα μπορέσει να συνομιλήσει με όμορους χώρους- από τη Νέα Αριστερά μέχρι το ΠΑΣΟΚ. Θα υιοθετήσει ο Πολάκης αυτή την στρατηγική ή θα την ναρκοθετήσει; Ουδείς μπορεί να το προβλέψει βάσιμα.
Στο συνέδριο, πάντως, όπου θα τεθεί εκ νέου το θέμα περί αντιπροεδρίας, δύσκολα θα βρει τους κατάλληλους συσχετισμούς για να το επιτύχει. Τι θα κάνει εάν δεν κατορθώσει να αναδειχθεί αντιπρόεδρος; Όλα είναι ανοικτά, είναι, όμως, βέβαιο ότι το αρχηγικό προφίλ Φάμελλου ίσως χρειαστεί να εμπεδωθεί και με μία τέτοια σύγκρουση. Έχει, άλλωστε, το πλεονέκτημα.