Ερντογάν: Ο στόχος είναι η Δαμασκός, μακάρι να συνεχιστεί η επέλαση
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βγάζει τη μάσκα στην νέα κρίση της Συρίας και στηρίζει απροκάλυπτα τις ένοπλες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που κάθε μέρα προελαύνουν και πιο νότια και κατακτούν τη μία πόλη μετά την άλλη. Αναφέροντας την Ιντλίμπ, τη Χάμα, τη Χομς, ο Τούρκος πρόεδρος τάσσεται υπέρ της «προέλασης» της συριακής αντιπολίτευσης μέχρι και τη Δαμασκό, σύμφωνα με το ethnos.gr.
«Ιντλίμπ, Χάμα, Χομς είναι οι στόχοι και φυσικά η Δαμασκός. Η επέλαση της αντιπολίτευσης συνεχίζεται. Τα παρακολουθούμε τόσο μέσα από τις μυστικές υπηρεσίες όσο και από όλα τα μέσα ενημέρωσης. Ελπίζουμε αυτή η πορεία (επέλαση) στη Συρία να συνεχιστεί χωρίς ατυχήματα και χωρίς μπελάδες», δήλωσε σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Από τη φερόμενη σιωπηρή στήριξη ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε στο ανοιχτό «χτύπημα της πλάτης» των δυνάμεων που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ, «επιβεβαιώνοντας» σήμερα ότι όχι μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά ενθαρρύνει και τις πολιτικές και στρατιωτικές επιδιώξεις της αντιπολίτευσης HTS.
«Είπαμε στον Άσαντ: “Έλα να καθορίσουμε μαζί το μέλλον της Συρίας”, αλλά, δυστυχώς, δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Μετά την Ιντλίμπ (η Ιντλίμπ είναι εντάξει δηλαδή), η Χομς είναι επίσης στα χέρια της αντιπολίτευσης και γίνεται προέλαση προς τη Δαμασκό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επιλέγοντας πλέον σαφή πλευρά στη Συρία.
Η αναφορά του σε μια προσέγγιση με τον Άσαντ, που «δεν ανταποκρίθηκε θετικά», λειτουργεί ως διπλωματικό άλλοθι για την τουρκική ηγεσία, ώστε να δικαιολογήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης, ενώ παρουσιάζει την Άγκυρα ως διαλλακτικό παίκτη που επιδίωξε το διάλογο, αλλά η άλλη πλευρά απέρριψε το χέρι της.
Τριμερής σήμερα στην Ντόχα για τη Συρία
Η δήλωση του Ερντογάν για τη Συρία και τον Άσαντ ενδέχεται να οξύνει τις ήδη ευαίσθητες σχέσεις της Άγκυρας με δυνάμεις όπως η Ρωσία και το Ιράν, που στηρίζουν το συριακό καθεστώς, ενώ παράλληλα να υπονομεύσει τη διπλωματική πρωτοβουλία που εξελίσσεται στην Ντόχα, με τη συμμετοχή των τριών χωρών, για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση. Η σαφής στήριξη της Άγκυρας σήμερα στη συριακή αντιπολίτευση τοποθετεί την Τουρκία σε αντίπαλο στρατόπεδο από τις άλλες δύο χώρες.
Ο πολιτικός αρθρογράφος της Χουριέτ, Σεντάτ Εργκίν, πάντως, έγραφε σήμερα ότι «όλοι οι διεθνείς παράγοντες που υποστηρίζουν τον Άσαντ χτυπούν την πόρτα της Άγκυρας για να ζητήσουν την παύση των ενεργειών του HTS. Φαίνεται ότι όλα αυτά τα τηλεφωνήματα πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος των ομολόγων του Φιντάν».
Συγκεκριμένα, λέει ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήταν ο πρώτος που επικοινώνησε με τον Φιντάν. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αρθρογράφος τονίζει ότι οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν ήταν εντυπωσιακές όσον αφορά την κατανόηση των θέσεων και των δύο πλευρών.
«Οι παρατηρήσεις του Πούτιν έδειξαν σαφώς ότι ο Πούτιν αναμένει από τον Ερντογάν να περιορίσει την επίθεση του HTS εναντίον του Άσαντ».
Με άλλα λόγια, ο Πούτιν ανέμενε από τον Ερντογάν να αξιοποιήσει την επιρροή του στο HTS για να σταματήσει την επίθεσή του εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα φαίνεται να έπραξε ακριβώς το αντίθετο.
Ανησυχία για Λίβανο
Ο Ταγίπ Ερντογάν, γνωστός για τις παρεμβατικές δηλώσεις του στις περιφερειακές κρίσεις, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικά στον Λίβανο.
«Οι ταραγμένες πορείες στην περιοχή δεν είναι αυτό που επιθυμούμε, οι καρδιές μας δεν τις θέλουν. Η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα. Χθες έλαβα νέα από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, υπάρχει αίτημα για συνάντηση μαζί του και πιθανώς θα συναντηθούμε. Ο Λίβανος αντιμετωπίζει μία πολύ ανησυχητική κατάσταση. Τόσο στο Γκολάν όσο και στη Βηρυτό, τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί, υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ανάγκες στην Αίγυπτο. Και ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Υπάρχουν, ιδιαίτερα, αιτήματα για βοήθεια σε είδος ή και σε χρήμα. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε τη βοήθειά μας σε μια εποχή που ο κόσμος σιωπά», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.