Ουκρανία: Σε κρίσιμο σημείο ο πόλεμος-Επελαύνουν οι Ρώσοι- Αγωνιώδες μήνυμα Μπλίνκεν
![Ουκρανία: Σε κρίσιμο σημείο ο πόλεμος-Επελαύνουν οι Ρώσοι- Αγωνιώδες μήνυμα Μπλίνκεν](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2024/08/oukrania-stratos-polemos-rwsia-850x560.webp)
Ο Νοέμβριος του 2024 αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολος για την Ουκρανία, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές εδαφικές απώλειες στα μέτωπα του πολέμου με τη Ρωσία. Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και δημοσίευμα του Guardian, οι εδαφικές απώλειες της Ουκρανίας ξεπέρασαν τα 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση που χάθηκε σε έναν μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Οι κυριότερες απώλειες σημειώθηκαν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν την πιο σημαντική τους πρόοδο από τον Μάιο του 2022, κερδίζοντας περίπου 1.006 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρότι οι περισσότερες περιοχές που καταλήφθηκαν είναι αγροτικές και δεν έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία, η ένταση των ρωσικών επιθέσεων καταδεικνύει την προσπάθεια ενίσχυσης του ελέγχου σε συγκεκριμένες ζώνες.
Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις συνεχιζόμενες δυσκολίες για την Ουκρανία στον πόλεμο φθοράς που διεξάγεται, παρά τις διεθνείς υποστηρίξεις σε όπλα και υλικοτεχνική βοήθεια.
Οι στρατηγικές και συμβολικές συνέπειες των εδαφικών απωλειών της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία είναι σημαντικές, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της κατεχόμενης περιοχής είναι αγροτικό έδαφος χωρίς μεγάλη στρατηγική αξία. Ο Τζορτζ Μπάρος από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) επισημαίνει ότι, αν και η Ρωσία δεν έχει διαταράξει τις θεμελιώδεις αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας, οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες.
Η Ρωσία χάνει μεταξύ 30.000 και 50.000 στρατιώτες κάθε μήνα, με νεκρούς ή τραυματίες, ποσοστό που θεωρείται μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, η Ουκρανία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει τις κατεχόμενες θέσεις της παρά την πίεση, ενώ η απώλεια του 40% της περιοχής που κατέκτησε στο Κουρσκ τον Αύγουστο καταδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος.
Οι δυτικές χώρες έχουν παραχωρήσει στην Ουκρανία τη χρήση ισχυρών όπλων, όπως οι πύραυλοι Atacms και Storm Shadow, για να ενισχύσουν την αντίστασή τους στις ρωσικές αντεπιθέσεις. Ωστόσο, παρά την τεχνολογική υποστήριξη, το ηθικό των ουκρανικών δυνάμεων φαίνεται να έχει μειωθεί, καθώς οι στρατιώτες ανησυχούν περισσότερο για την οικογένειά τους και τις ανάγκες τους για ξεκούραση, παρά για την αποτελεσματικότητα των πυραύλων.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, με την Δρ. Μαρίνα Μίρον από το King’s College του Λονδίνου να προειδοποιεί για την στρατηγική της Ρωσίας να επεκτείνει τις επιθέσεις σε διαφορετικά μέτωπα, με στόχο την κατάρρευση του μετώπου νότια του Βουχλεντάρ. Αυτή η αύξηση της ρωσικής πίεσης συνδυάζεται με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εκλογές στις ΗΠΑ και η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που προσθέτει αναστάτωση στις διεθνείς σχέσεις και την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Το μέλλον του πολέμου παραμένει αβέβαιο, με τη Ρωσία να ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που προσάρτησε το 2022, όπως το Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντονέτσκ. Αν και η Ουκρανία διατηρεί θέσεις σε ορισμένα μέτωπα, η πίεση να κρατήσει τα εδάφη της και να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη δυτική στήριξη καθιστούν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη. Οι προκλήσεις είναι τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές, καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για πιθανές διαπραγματεύσεις το 2025, ενώ το μέτωπο του Κουρσκ παραμένει στρατηγικά κρίσιμο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η διατήρηση αυτών των θέσεων είναι σημαντική για την Ουκρανία, δεδομένων των διεθνών συνθηκών και της ανάγκης για συνεχιζόμενη στρατηγική υποστήριξη.
Μήνυμα Μπλίνκεν για σκληρές αποφάσεις
«Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει για την περαιτέρω επιστράτευση στρατευμάτων στον πόλεμο της κατά της ρωσικής εισβολής», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
«Η Ουκρανία πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω επιστράτευση, αλλά πρόκειται για αναγκαίες αποφάσεις» δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
«Αυτό είναι κρίσιμο, επειδή ακόμη και με χρήματα, ακόμη και με πυρομαχικά, πρέπει να υπάρχουν εκεί άνθρωποι στη γραμμή του μετώπου για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.