Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Μπαρνιέ- Τα σενάρια της επόμενης μέρας-Τι θα κάνει ο Μακρόν- Παρασκήνιο
Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, ένα εργαλείο που του δίνει τη δυνατότητα να προωθεί νομοθεσίες χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης. Με αυτή την απόφαση, παρακάμπτει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία και αναλαμβάνει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλούσε πρόταση δυσπιστίας από την Αριστερά.
Έτσι, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού LFI, η Ματίλντ Πανό, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN), ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ πρότασης μομφής μετά την κίνηση Μπαρνιέ.
Τόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, που αν υπερψηφιστεί (κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη) θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης και στην μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Ενδεχόμενο εξαιρετικά πιθανό, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης από κοινού έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ελέγχοντας τις 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση Μπαρνιέ, έχοντας παραμείνει στην εξουσία μόλις τρεις μήνες, θα είναι η πλέον βραχύβια στην ιστορία της Γαλλίας και ο Μισέλ Μπαρνιέ ο πρώτος Γάλλος πρωθυπουργός που εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής θα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού το 1962. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση η πιο σύντομη στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας.
Μελανσόν: Πραξικόπημα από τον Μπαρνιέ
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του στο X, ο Ζαν Λικ Μελανσόν υπεραμύνθηκε της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» από τον Μπαρνιέ με τη χρήση του άρθρου 49.3.
«Τι αλαζονεία» είπε, «την τελευταία στιγμή, ο Μισέλ Μπαρνιέ προσθέτει οκτώ τροπολογίες που κανείς δεν έχει διαβάσει ή μελετήσει (…) Τι αλαζονεία».
«Όχι, κανείς δεν θα στερηθεί τίποτα αν απορριφθεί αυτός ο προϋπολογισμός, και πολύ περισσότερο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια του κράτους» είπε επίσης, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει «νέες λεηλασίες στις συντάξεις». «Η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων έχει να κερδίσει τα πάντα από την απόρριψη αυτού του σχεδίου».
«Η χώρα μας έχει χάσει αρκετό χρόνο!», τόνισε.
Λεπέν: Αποδοκιμάζουμε την κυβέρνηση
Σε δηλώσεις της, η Μαρίν Λεπέν επισήμανε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής της Αριστεράς, ενώ και το RN θα καταθέσει τη δική του.
«Δεν είναι μυστικό ότι από την ομιλία του πρωθυπουργού για τη γενική πολιτική, ο οποίος υποσχέθηκε να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του λαμβάνοντας υπόψη όλες τις θέσεις των ομάδων και των πρώτων μεταξύ τους, η κυβέρνηση δεν θεώρησε σκόπιμο να σεβαστεί αυτή τη δέσμευση», είπε μετά την απόφαση Μπαρνιέ.
«Πολύ πρόσφατα, η κυβέρνηση στράφηκε για πρώτη φορά στον Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές του. Δεν τις αφαιρούμε. Πρόκειται για αποφάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το πολύ άδικο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης» πρόσθεσε.
Σχετικά με την πρόταση μομφής, η Λεπέν ανέφερε: «Την ώρα που σας μιλάω, έχει κατατεθεί πρόταση μομφής από τον Εθνικό Συναγερμό και θα ψηφίσουμε για να αποδοκιμάσουμε την κυβέρνηση».
Τζόρνταν Μπαρδέλα: «Δεν υπάρχει διέξοδος για την κυβέρνηση»
Σε μήνυμά του στο X, ο πρόεδρος του ακροδεξιού RN Τζόρνταν Μπαρντέλα επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ. «Δεν υπάρχει διέξοδος για μια κυβέρνηση που ξαναπιάνει το νήμα του Μακρονισμού, που αρνείται να λάβει υπόψη της την κοινωνική έκτακτη ανάγκη στο τέλος του μήνα και που αγνοεί την ανάγκη επανεκκίνησης της ανάπτυξης», έγραψε.
Δεν στηρίζουν την πρόταση μομφής οι Ρεπουμπλικάνοι
Από την πλευρά του, ο Laurent Wauquiez, επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος «οι Ρεπουμπλικάνοι», ανέφερε στο X: «ο καθένας βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τις ευθύνες του: το γενικό συμφέρον ή το χάος». Κάλεσε δε τους άλλους 46 βουλευτές της ομάδας του να μην ψηφίσουν τη μομφή κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Τα δύο σενάρια για την επόμενη μέρα
Το πρώτο είναι να ορίσει στο εγγύς μέλλον ο πρόεδρος Μακρόν έναν νέο πρωθυπουργό που έχοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση θα καταφέρει να περάσει, με συνοπτικές διαδικασίες, τον προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μην ορίσει ο πρόεδρος Μακρόν νέα κυβέρνηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παραμένει η υπάρχουσα, αλλά διαχειριζομένη αποκλειστικά τις τρέχουσες υποθέσεις. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό θα ακολουθηθεί το 2025 η λεγόμενη πρακτική των δωδεκατημορίων, που σημαίνει πως κάθε μήνα του έτους τα κρατικά έσοδα και οι κρατικές δαπάνες θα ισούνται με τα αντίστοιχα του 2024. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ωστόσο η συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης.
Στην αντίθετη περίπτωση η Γαλλία θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, λαμβανομένου υπόψη πως ο πρόεδρος Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο ίδιος.
Πώς φτάσαμε στην πρόταση μομφής – Παρασκήνιο
Η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς το Εθνικό Μέτωπο υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση μομφής. Ωστόσο η στάση της Μαρίν Λεπέν ήταν διαφορετική το προηγούμενο διάστημα, καθώς βρισκόταν σε συζητήσεις με τον Μισέλ Μπαρνιέ και του είχε θέσει τις “κόκκινες γραμμές” του κόμματός της.
H επικοινωνία αυτή συνεχίστηκε μέχρι και την Δευτέρα, με τους Μπαρνιέ και Λεπέν να έχουν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες, σύμφωνα με το Ματινιόν.
Η πρώτη έγινε το πρωί, όπου της ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να μην μειώσει τις αποζημιώσεις για τα φάρμακα το 2025. Σύμφωνα με τη Liberation, η Λεπέν ζήτησε να μάθει αν θα υπάρξουν περαιτέρω παραχωρήσεις στις απαιτήσεις για την κρατική υγειονομική περίθαλψη.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο Μπαρνιέ της υπενθύμισε ότι είχε ήδη κάνει μια παραχώρηση την περασμένη Πέμπτη, υποσχόμενος σε συνέντευξή του στο Figaro ότι θα μειώσει το “πακέτο” των ιατρικών υπηρεσιών.
Η ηγέτης της ακροδεξιάς φέρεται να του απάντησε ότι θα τον ενημερώσει αργότερα, αφού γευματίσει με τον πρόεδρο του RN, Ζορντάν Μπαρντελά.
Το νέο τηλεφώνημα από την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου έγινε αργά το απόγευμα, σύμφωνα με πηγή κοντά στον Μπαρνιέ, για να του πει ότι το κόμμα της δεν ήταν ικανοποιημένο, και απαιτούσε επίσης την αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων.
Μια νέα απαίτηση που έμεινε ανικανοποίητη πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 49 παράγραφος 3.