Μητσοτάκης:Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα -Χάσαμε 5 χρόνια με τον λαϊκισμό
«Τα τελευταία χρόνια τόσο το διμερές εμπόριο και οι άμεσες επενδύσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα καταγράφουν σταθερά ανοδική τάση τα περιθώρια είναι ακόμα μεγαλύτερα και θέλουμε να βαθύνουμε ακόμα περισσότερο το αποτύπωμα των δύο χωρών στο διεθνές περιβάλλον με στόχο τη συγκρότηση ενός δυνατού επιχειρηματικού πόλου στη NοτιοανατολικήΕυρώπη, από τα Βαλκάνια έως την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της δεύτερης ελληνοκυπριακής συνόδου 2nd Greece Cyprus Summitπου διοργάνωσε η Invest Cyprus σε συνεργασία με την Boussias Cyprus.
«Υπάρχουν προφανείς συνέργειες μεταξύ των δύο οικονομιών μας με όχημα τη γεωστρατηγική μας θέση» τόνισε ο ΈλληναςΠρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε το θαυμασμό για την οικονομία της Κύπρου «είναι πραγματικά αξιοζήλευτες» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός «η Κύπρος με μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε σύγκριση με την Ελλάδα αντιμετώπισε την μεγάλη οικονομική κρίση που χτύπησε τις δύο χώρες στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, εμείς επειδή πειραματιστήκαμε με τον λαϊκισμό, χάσαμε πέντε χρόνια» τόνισε ο ίδιος.
Στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία. «Μετά την κατάκτηση του στόχου για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κι εμείς είμαστε πρωταγωνιστές στους ρυθμούς ανάπτυξης, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό, είδαμε ποσοστά ανεργίας που είχαμε να δούμε από το 2009, καταγράφουμε τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους στον ΟΟΣΑ και κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών» είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανοδική τάση στο διμερές εμπόριο.
«Η θέση της Μεγαλονήσου στον παγκόσμιο χάρτη έχει αλλάξει. Η παραδοσιακή της εξωστρέφεια αυξάνει ταχύτητες. Όλα συνηγορούν ότι η επιχειρηματικότητα στο νησί θα είναι πολλαπλάσια του μεγέθους του. Και εμείς ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, καταγράφουμε τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους στον ΟΟΣΑ, μειώσαμε την ανεργία. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποτελεί μια μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα της οικονομικής μας πολιτικής. Μας επέτρεψε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να πετυχαίνουμε τον στόχο, που δεν είναι άλλος από τη μείωση του επενδυτικού κενού. Θέλουμε τα κυπριακά κεφάλαια συμμέτοχα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τεχνολογίας γνωστοποιώντας ότι πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η ελληνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώσαμε η ελληνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία προσδιορίζει με σαφήνεια τις προτεραιότητες που θα αναπτύξει η χώρα μας προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα μεγάλη οφέλη που δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη» τόνισε ο ίδιος.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι το 2025 η συνάντηση των δύο πλευρών θα επαναληφθεί στην Αθήνα. «Με μία μικρή καθυστέρηση θεσπίσαμε αυτό το σημαντικό θεσμό επιτρέπει στα επιτελεία μας να αναπτύξουν ένα πλαίσιο ταχτικής συνεργασίας. Από την προηγούμενη συνάντηση είδαμε μέσα σε ένα χρόνο έχει οδηγήσει σε σταθερά μετρήσιμα αποτελέσματα» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Χριστοδουλίδης: Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν δύο υγιείς και σταθερές οικονομίες
«Ένας σημαντικότατος θεσμός που λαμβάνει χώρα παράλληλα με τη 2η διακυβερνητική Ελλάδος – Κύπρου», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Η Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι «καταφέραμε να αναβαθμίσουμε και να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία μας».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ενδεικτικά ως αποτέλεσμα της πρώτης διακυβερνητικής σημείωσε ότι έχουν υπογραφεί δέκα μνημόνια συνεργασίας.
«Υπάρχει ουσιαστική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας. Η επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, οι επενδύσεις αποτελούν βασικά εφόδια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη συζητούμε την έκθεση Ντράγκι. Η εξαιρετική συνεργασία των επιχειρηματιών Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε», συνέχισε ο Κύπριος Πρόεδρος. Και υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο είναι από την Ελλάδα.
«Η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν δύο υγιείς και σταθερές οικονομίες. Ως μέλη ΕΕ και πυλώνες σταθερότητας διαθέτουμε συνδυασμό πλεονεκτημάτων που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις», τόνισε.
Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι είναι η δημοσιονομική υπευθυνότητα, ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και οι συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμισεις.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κύπρος προβλέπεται να έχει το 2024 τον 3ο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και για την ανεργία εκτίμησε ότι το 2025 θα υποχωρήσει κάτω από το 5%. Και σημείωσε ότι η θετική πορεία της οικονομίας στην Κύπρο αντανακλάται και στις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης.
«Όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε ανάμεσα σε δυο πολέμους και με τις οικονομίες ισχυρών κρατών μελών της ΕΕ να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Η υπευθυνότητα φέρνει αποτελέσματα», υπογράμμισε και επισήμανε ότι «Δεν είμαστε εδώ να πούμε ότι ευημερούν οι αριθμοί. Τα οφέλη μεταφράζονται για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση της Κύπρου και ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια στον συγκεκριμένο τομέα.