Νετανιάχου: Ανακοίνωσε εκεχειρία στον Λίβανο- Τι προβλέπει η συμφωνία- “Θα απαντήσουμε αν επιτεθεί η Χεζμπολάχ”

 Νετανιάχου: Ανακοίνωσε εκεχειρία στον Λίβανο- Τι προβλέπει η συμφωνία- “Θα απαντήσουμε αν επιτεθεί η Χεζμπολάχ”

Σε διάγγελμά του που απηύθυνε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, αναφέρθηκε στο σχέδιο εκεχειρίας, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ επιτεθεί στις ισραηλινές δυνάμεις θα επιτεθούν κι εκείνες. Λίγο νωρίτερα, το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη συμφωνία με τον Λίβανο. Εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως έφεραν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω», διαβεβαιώνοντας πως οι εκτοπισμένοι κάτοικοι παραμεθόριων κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, επισημαίνοντας πως η εκεχειρία στον Λίβανο θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εστιάσει την προσοχή του στην ιρανική απειλή.

Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ παίζει με τη φωτιά.

«Η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός εξαρτάται από το τι θα συμβεί στον Λίβανο» ξεκαθάρισε πάντως ο Νετανιάχου ενώ τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν τις τελευταίες ώρες λόγο για σχέδιο που προωθούσε εκεχειρία 60 ημερών.

«Αν η Χεζμπολάχ προσπαθήσει να μας επιτεθεί, θα απαντήσουμε» τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Νετανιάχου.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός για τρεις λόγους – την ιρανική απειλή, την ανανέωση των ισραηλινών δυνάμεων και την απομόνωση της Χαμάς. Μια καλή συμφωνία είναι μια συμφωνία που εφαρμόζεται και θα την εφαρμόσουμε», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να «ολοκληρώσει την καταστροφή της Χαμάς».

Τι προβλέπει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Τετάρτη, μετέδωσε το ισραηλινό Channel 12.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κατάπαυση πυρός, τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο. Ο λιβανέζικος στρατός θα αναπτυχθεί στην περιοχή μέσα σε 60 ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Η Χεζμπολάχ θα βάλει τέλος στην ένοπλη παρουσία της κατά μήκος των συνόρων νότια του ποταμού Λιτάνι. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλαχ Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας θα είναι έτοιμος να αναπτύξει τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες στον νότιο Λίβανο με την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Επίσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση υποδομών που καταστράφηκαν από τα ισραηλινά χτυπήματα.

Με τη συμφωνία το Ισραήλ διατηρεί την ελευθερία για επιχειρήσεις στην περιοχή, προκειμένου να απομακρύνει απειλές που θέτει η Χεζμπολάχ και για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους πολίτες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Νταβίντ Μένσερ.

Πώς απαντά η Χεζμπολάχ

  • Η Χεζμπολάχ θα παραμείνει ενεργή μετά το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς τους εκτοπισμένους Λιβανέζους για να επιστρέψουν στα χωριά τους και την ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ και μέλος του κοινοβουλίου, ο Χασάν Φαντάλα.

Ο Φαντάλα είπε στο Reuters ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει “επικίνδυνες ώρες, ευαίσθητες” πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση μιας εκεχειρίας, δεδομένων των κλιμακούμενων αεροπορικών επιδρομών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σήμερα το απόγευμα στη Βηρυτό και τα νότια προάστιά της.

Τι είπε ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, νωρίτερα, στο τέλος της συνάντησης των ΥΠΕΞ της G7 στην Ιταλία, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. «Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια» των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι θα σώσει ζωές στον Λίβανο και το Ισραήλ και θα επιτρέψει στους αμάχους που βρίσκονται κοντά στην Μπλε Γραμμή να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή ευρύτερα, τόνισε ο Μπλίνκεν.

«Η Χαμάς θα γνωρίζει ότι δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε άλλα μέτωπα για να συμμετάσχει στον πόλεμο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην επιστροφή των απαχθέντων και στον τερματισμό της «ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες στη Γάζα».

Σε άλλο σημείο, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ομόλογοί του των G7 και των Αράβων συμφωνούν να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα μέσω της απελευθέρωσης όλων των ομήρων και της ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα, «τώρα που το Ισραήλ έχει επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους μετά την 7η Οκτωβρίου».

Η στρατιωτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στον Νότιο Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου, εξαπολύοντας εντατική εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ και χερσαία εισβολή. Είχαν προηγηθεί μικρότερης κλίμακας συγκρούσεις, που ξεκίνησαν μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από την επιχείρηση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος και την έναρξη του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.

Έως και την τελευταία στιγμή πριν από την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί στον Νότιο Λίβανο.

Η πρόταση των μεσολαβητών βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, το 2006, η οποία προέβλεπε πως μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι στα σύνορα των δυο χωρών.

Σχετικά Άρθρα