Ισραήλ: Στις 20.00 το διάγγελμα Νετανιάχου για τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στον Λίβανο

 Ισραήλ: Στις 20.00 το διάγγελμα Νετανιάχου για τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στον Λίβανο

Στις 20:00 σήμερα το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απευθύνει διάγγελμα, ανακοίνωσε το γραφείο του. Το διάγγελμα θα έρθει μετά τη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για την έγκριση συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, διάρκειας 60 ημερών.

Γαλλία και ΗΠΑ ανακοινώνουν απόψε την κατάπαυση πυρός

Ένα αμερικανικο-γαλλικό ανακοινωθέν θα εκδοθεί λίγο μετά τις 22:00 σήμερατο βράδυ στο οποίο θα γνωστοποιείται ότι επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jadeed. Το Al Jadeed μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι θα κάνει ανακοινώσεις χαιρετίζοντας την κατάπαυση του πυρός.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι Ισραηλινοί υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν την κατάπαυση του πυρός στη μάχη κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και θα ακολουθήσει η επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου.

Τα σημεία εμπλοκής

Αναλυτές και αξιωματούχοι αναφέρονται στα σημεία εμπλοκής μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με το Associated Press, η πρόταση που συζητείται για τον τερματισμό των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ προβλέπει μια αρχική εκεχειρία δύο μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τον Λίβανο και η Χεζμπολάχ θα τερματίσει την ένοπλη παρουσία της κατά μήκος των νότιων συνόρων με το Ισραήλ.

Τα μέρη πρέπει ακόμη να επεξεργαστούν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα για να κλείσει η συμφωνία. Το Ισραήλ ζητά περισσότερες εγγυήσεις για να διασφαλίσει ότι τα όπλα της Χεζμπολάχ θα απομακρυνθούν από τη συνοριακή περιοχή.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ έχουν επίσης διαφωνήσει σχετικά με το ποιες χώρες θα συμμετέχουν στη διεθνή επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας και του ψηφίσματος 1701.

(Το 1701 ψηφίστηκε το 2006 για να τερματιστεί ένας πολύμηνος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως. Η Χεζμπολάχ δεν τερμάτισε ποτέ την παρουσία της στο νότιο Λίβανο, ενώ ο Λίβανος δήλωσε ότι το Ισραήλ παραβιάζει τακτικά τον εναέριο χώρο του και καταλαμβάνει μικρά τμήματα του εδάφους του. Δεν είναι σαφές αν μια νέα συμφωνία θα εφαρμοζόταν με μεγαλύτερη επιτυχία από εκείνη του 2006).

Βέβαια, το Ισραήλ φάνηκε να έχει εγκαταλείψει την αντίθεσή του με τη Γαλλία, η οποία παραμένει κοντά στο Λίβανο από τότε που έληξε η αποικιοκρατία της εκεί και πρόσφατα ήρθε σε αντιπαράθεση με το Τελ Αβίβ.

Από την άλλη πλευρά, ο Λίβανος αρνήθηκε να επιτρέψει στη Βρετανία, στενό σύμμαχο του Ισραήλ, να συμμετάσχει στην επιτροπή. Δεν ήταν σαφές τη Δευτέρα αν οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι είχαν εγκαταλείψει την αντίθεσή τους μετά την παραχώρηση του Ισραήλ.

Τέλος, ένα ακόμα σημείο εμπλοκής των δύο πλευρών είναι ότι το Ισραήλ δεν θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για 13 αμφισβητούμενα σημεία κατά μήκος των συνόρων ως μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

  • Στο έγγραφο που εκτιμάται πως θα υπογράψει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα αναφέρεται πως η IDF θα μπορεί να συνεχίσει να στοχεύει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ «εάν προκληθεί ή εάν η Χεζμπολάχ επιχειρήσει την επανεγκατάσταση της στρατιωτικής της παρουσίας κοντά στα σύνορα». Μια πενταμελής διεθνής επιτροπή που θα επιβλέπει τις εξελίξεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Κατά τους Times of Israel, αυτή η ρήτρα καθυστερούσε τις εξελίξεις, με τον Νετανιάχου να αρνείται να συμβιβαστεί με οτιδήποτε δεν την περιείχε. Και τελικά του την έδωσαν.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα πως θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός εάν το Ισραήλ τερματίσει τις επιθέσεις στον Λίβανο και ο Λίβανος διατηρήσει την κυριαρχία του.

Ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ, Άβι Ντίχτερ του κυβερνώντος κόμματος Likud και μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας δήλωσε πως δεν είχε γνώση επί του πλήρους περιεχομένου της συμφωνίας με τη Χεζμπολάχ, ώστε να αποφασίσει αν θα την ψηφίσει.

Οι δήμαρχοι πόλεων και κωμοπόλεων στο βόρειο Ισραήλ που έχουν πληγεί περισσότερο από τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ -περίπου 60.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί σε πάνω από ένα χρόνο- απάντησαν στις εξελίξεις επικρίνοντας την κυβέρνηση για συνθηκολόγηση με την λιβανέζικη τρομοκρατική ομάδα.

Ο Δήμαρχος της Metila, Ντέιβιντ Αζουλάι κατήγγειλε την εκκρεμή συμφωνία ως «συμφωνία παράδοσης» σε συνέντευξή του στο Channel 12 news.

Ορισμένα ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι ήταν αντίθετα στην εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ (Itamar Ben Gvir), ο οποίος το χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος». Αναφερόμενος στον Νετανιάχου του είπε πως «δεν είναι αργά για να σταματήσεις τη συμφωνία» και να συνεχίσει τον πόλεμο «μέχρι την ολοκληρωτική νίκη».

Ωστόσο, δεν απείλησε να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό -πράγμα που θα οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης-, κάτι που είχε κάνει όταν επρόκειτο να υπογραφεί συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα